Volledig scherm
Westerse landen sturen duizenden tonnen afval per jaar naar Aziatische landen © Thinkstock

Nederland wil eind aan export plastic afval

Nederland wil dat westerse landen stoppen met het exporteren van plastic afval. Hiervoor pleit staatssecretaris Van Veldhoven (Milieu) vandaag richting haar internationale collega’s op de G20-bijeenkomst rondom milieu en energie in Japan. 

Vorige maand maakte Maleisië bekend 3000 ton illegaal plastic afval terug te sturen naar de landen van herkomst. Eerder zette China de import hiervan al stop. De landen weigeren nog langer een dumpplek te zijn voor het afval vanuit de westerse wereld.  

Zelf verwerken

Van Veldhoven: ,,Wij moeten ons eigen plastic afval zelf kunnen verwerken, in plaats van het per boot naar andere delen van de wereld te sturen. Hier moeten we in internationaal verband afspraken over maken.’’

Plastic afval dat geëxporteerd wordt, wordt niet altijd gerecycled in hiervoor geschikte fabrieken. Soms wordt het plastic gedumpt, waardoor water en bodem in het land van bestemming vervuild raken. In andere gevallen wordt plastic dat niet geschikt is voor recycling, verbrand. 

Van Veldhoven wil een einde aan de export van plastic afval vanuit Europese landen onder meer bespreken met de nieuwe Eurocommissaris die straks verantwoordelijk wordt voor milieubeleid.