Nederlandse evacuatie niet klaar als VS echt vertrekt op 31 augustus: ‘Grote aantallen kunnen achterblijven’
AfghanistanNederlanders en Afghaanse evacués kunnen niet allemaal op tijd worden gered als de Amerikanen inderdaad op 31 augustus vertrekken uit Kaboel. In dat geval moet de evacuatiemissie volgens bronnen al eind deze week zijn afgerond. Ondertussen groeit het aantal evacués nog steeds en blijft de toegang tot het vliegveld problematisch.
,,Het wordt heel spannend”, zegt een ingewijde. ,,Het zou zomaar kunnen dat er grote aantallen achterblijven.” Dat komt omdat Nederland veel meer mensen het land uit moet vliegen dan vooraf gedacht. Zo bleek de groep Nederlanders die op familiebezoek was in Afghanistan veel groter dan eerder werd verondersteld: het gaat niet om tweehonderd maar om zevenhonderd mensen.
De groep evacués werd vorige week ook groter doordat de Tweede Kamer wil dat Nederland ook Afghanen opneemt die de Nederlandse missie hebben geholpen als beveiliger of chauffeur, evenals bedreigde mensenrechtenactivisten. Een nog onbekend aantal mensen meldt zich daarvoor, inclusief gezin, aan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil niet zeggen hoeveel mensen er nu op evacuatielijsten staan, maar duidelijk is dat de lijst nog steeds langer wordt.
Geen rangorde
,,Die hele grote groep stond tot vorige week op niemands netvlies”, zegt een bron. ,,Als je kijkt naar het aantal tijdslots dat beschikbaar is voor Nederlandse evacuatievluchten, kan het bijna niet lukken om iedereen in veiligheid te brengen.” Bij de evacuatie geldt geen rangorde: mensen met een Nederlands paspoort krijgen niet per se voorrang.
Hoewel Nederland er steeds beter in slaagt om met volle vliegtuigen Kaboel uit te vliegen en ook bondgenoten om hulp vraagt, is de situatie volgens bronnen bij de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie nog steeds onzeker. Vorige week gaf demissionair minister Sigrid Kaag in een Kamerdebat al een ‘winstwaarschuwing’. ,,We weten niet wat gaat lukken.”
Terugtrekking
De tijd dringt. De taliban willen niet dat de Amerikanen ook na 31 augustus nog in het land blijven, zodat er meer tijd is voor de evacuatie. Nu zijn er nog duizenden Amerikaanse en andere buitenlandse troepen op het vliegveld in Kaboel. Als de laatste militair op 1 september het land uit moet zijn, moet de terugtrekking al eerder beginnen.
Het ministerie van Buitenlandse Zaken is al bezig met scenario’s voor ná 31 augustus. ,,We kijken al hoe we de mensen die er daarna nog zijn zo goed mogelijk kunnen begeleiden bij hun vertrek”, zegt topambtenaar Carola van Rijnsoever tegen deze site.
Luister voor het laatste nieuws naar de AD Nieuws Update:
Kijk onze video’s over de situatie in Afghanistan in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Is een video echt of een deepfake? Zo kun je het zien
De politie zette er deze week een in om de dader van een cold case-moord op te sporen: een deepfake-video. Daarmee kun je mensen van alles laten zeggen of laten doen. Maar dat brengt risico’s met zich mee. Hoe herken je zulke nepfilmpjes? -
D66 betaalt schadevergoeding aan oud-medewerkster en rectificeert: tóch grensoverschrijdend gedrag
D66 betaalt een schadevergoeding aan een oud-medewerkster van de partij. Ook heeft de partij een rectificatie geplaatst op de website, omdat er in 2015 en 2016 wél sprake zou zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. -
PREMIUMVijf vragen
Waarom sommige mensen grof geld over hebben voor een digitaal eigendomsbewijs
Wereldwijd schaffen steeds meer mensen NFT's aan. Dit zijn unieke, digitale eigendomsbewijzen, vaak aangeschaft met cryptomunten. En ze zijn al lang veel meer dan kunstwerken of kattenplaatjes. Waarom zou je ze kopen en wat zijn de risico's? Vijf vragen over NFT’s. -
PREMIUM
Afghaanse bewaker Abdul met gezin veilig in Nederland: ‘Voor het eerst in weken kunnen douchen’
De Afghaanse bewaker Abdul (40) die met zijn vrouw en zeven kinderen vluchtte voor de taliban en zich verschanste in een kelder, is met zijn gezin in Nederland. ,,We zijn veilig en hebben voor het eerst in weken weer kunnen douchen. Ik ben zo blij!” -
Podcast Politiek dichtbij
De ‘oorlogsheld’ Zelenski heeft ook een heel duister kantje
Hoe zat het nou met die sms’jes van Rutte op die stokoude Nokia 301, wilde de Tweede Kamer weten deze week. Helderheid kwam er niet, want met het wantrouwen tegen de premier, de richtlijn én de archiefwet loopt er van alles door elkaar. Ondertussen verscheen een pikant boek over president Zelenski dat ook de schijnwerper zet op zijn duistere verleden, hoezeer hij momenteel ook in de smaak valt bij westerse politici.
-
VIDEO
Kaag geeft toe: 'We hebben het niet zien aankomen, we hebben dit verkeerd ingeschat’
Opnieuw is er een Nederlands vliegtuig onderweg naar Afghanistan om te evacueren. Het kabinet erkent in het Kamerdebat dat de snelheid van de opmars van de taliban totaal onderschat is. ,,We zijn overvallen.” Ook is Nederland nu wel van plan om meer Afghanen te helpen dan alleen de tolken. -
Hoeveel minuten pauze mag je nemen op een werkdag?
Even een rondje wandelen, een broodje eten of snel het nieuws checken op je telefoon; werknemers hebben recht op pauze, maar hoe zit het precies? Mag je zomaar pauze nemen en krijg je dan doorbetaald? Experts beantwoorden zes veelgestelde vragen over het recht op pauze. -
CU-leden willen dat Kamerfractie eerder motie van wantrouwen tegen ministers steunt
De Kamerleden van de ChristenUnie moeten strenger controleren of kabinetsleden integer handelen. In het uiterste geval moet de fractie niet schuwen moties van wantrouwen of afkeuring te steunen tegen bewindspersonen die bijdragen aan een ‘onbetrouwbare bestuurscultuur’.