Nog geen kind terug bij toeslagenslachtoffers, speciaal team moet 1115 kinderen gaan helpen
Een speciaal team moet de uithuisgeplaatste kinderen helpen van gezinnen die zijn geraakt door de toeslagenaffaire. Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) wil de zaken van de 1115 kinderen uit laten pluizen en actie ondernemen. Toch is het tijdens een proefproject nog niet gelukt een kind terug bij de ouders te krijgen.
Wel is in enkele gevallen contact hersteld, tussen ouders die door de belastingdienst ten onrechte als fraudeur werden bestempeld en hun kinderen die uit huis werden geplaatst. Bij het proefproject waren 13 ouders en 30 kinderen betrokken. Bijna een half jaar nadat naar buiten kwam dat tussen 2015 en 2019 1115 kinderen van toeslagenouders uit huis zijn geplaatst, wordt het zogenaamde ondersteuningsteam (OT) nu landelijk opgetuigd.
Minister Franc Weerwind (rechtsbescherming) zegt in een interview met deze site dat het noodzakelijk is. ,,Ik vind dat we ons echt maximaal moeten stretchen om deze groep te helpen. Er is als overheid als geheel gefaald. Ik ben geschrokken van de verhalen van moeders die ik heb gehoord.”
Doordat de belastingdienst ouders ten onrechte dwong toeslagen terug te betalen, kwam een aantal in grote financiële problemen. Die hadden grote effecten op hun levens: veel relaties strandden, maar ook honderden kinderen werden uit huis geplaatst. Of de financiële problemen aan de basis van die uithuisplaatsingen lagen, wordt nu onderzocht door de inspecties van de betrokken ministeries. Weerwind staat er voor open dat onderzoek uit te breiden met een commissie, mochten er aan het einde van het jaar nog prangende vragen zijn als de inspecties met hun resultaten komen.
Aan het ondersteuningsteam ondertussen de taak ouders te helpen, maar ook te ontrafelen wat vooruitlopend op een uithuisplaatsing én daarna is gebeurd. Uit de CBS-cijfers bleek ook dat 420 kinderen nog niet waren teruggekeerd naar de toeslagenouders. Niet in alle gevallen zal het mogelijk zijn daar verandering in te brengen, waarschuwt Weerwind. ,,En zo ver zijn we ook nog niet, mensen hebben tot nu toe hun verhaal verteld, ze willen hulp en een luisterend oor.”
Afdwingen
Die hulp is volgens de minister veelomvattend. Het team van experts - waaronder gedragswetenschappers, psychologen en kenners van jeugdzorg - moet ook helpen bij praktische problemen. Is er bijvoorbeeld sprake van woningnood, dan verwacht de minister dat er op een ‘creatieve manier’ bemiddeld wordt. Toch kan het team zelf geen beslissingen afdwingen, om kinderen bijvoorbeeld naar huis terug te laten keren. Het kan wel contacten leggen met jeugdzorginstellingen, hulpverleners en input geven.
Ouders moeten ook gratis rechtsbijstand krijgen. Op dit moment is Weerwind in gesprek met de branchevereniging van advocaten, om te zorgen dat er ook daadwerkelijk mankracht beschikbaar is - binnen de advocatuur geldt een tekort.
Kijk hier onze video's over de toeslagenaffaire:
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Zes miljoen mensen zochten hulp bij onze kieswijzer
Ruim zes miljoen mensen hebben de afgelopen weken gebruik gemaakt van de kieswijzer, die deze site samen met MijnStem ontwikkelde. Dinsdag was de drukste avond. Op het piekmoment bezochten 3500 bezoekers per minuut de site. -
podcast
Niemand kan meer om ‘Sweet Caroline’ heen
Wat betekent de politieke aardverschuiving die BBB heeft veroorzaakt. ,,We zullen er iets mee moeten,’’ zegt premier Mark Rutte. Maar dat is een understatement: het kabinet komt onder grote druk te staan. En hoe zorgt Van der Plas dat er geen LPF-toestanden uitbreken? -
PREMIUMEnergie1
Sluit je nu een jaarcontract af, dan ben je ook komende winter verzekerd van hetzelfde tarief
Deze week maakte Essent bekend dat het weer jaarcontracten aanbiedt. Lange tijd was het door de onzekere energiemarkt niet mogelijk voor consumenten om vaste contracten af te sluiten. Is het verstandig om nu vast te zetten? -
Met video
Groot feest bij ‘linkse wolk’, maar BBB uiteindelijk toch de grootste
De ‘linkse wolk’ viert een dag na de verkiezingen feest, maar de grootste zijn PvdA en GroenLinks samen niet geworden. Toch smaakt de rood-groene samenwerking naar meer. -
PREMIUMMet video
CDA-bestuur komt deze vrijdag bijeen voor beraad: hoe verder na het zware verlies?
Het ooit zo machtige CDA bereikt een nieuw dieptepunt. De partij lijkt de dreun gelaten te slikken, maar vrijdag komen kopstukken bijeen voor beraad. Er klinkt ook roep om actie.
-
PREMIUM
Stikstof oké, maar waar heb je als BBB-stemmer nog meer voor gekozen?
Dat de BoerBurgerBeweging weinig op heeft met de stikstofplannen van het kabinet, dat weten we. Maar hoe denkt de partij over andere zaken? Kortom: waar heb je als BBB-stemmer nou eigenlijk precies voor gekozen? -
-
-
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer