Omikronmutant mogelijk al breder verspreid in Nederland: ‘Zorgwekkende variant’
VIDEOMet een quarantaineplicht en strenge controles hoopt het kabinet de nieuwe virusvariant buiten de deur te houden. De kans is echter reëel dat de omikronmutant al vaker voorkomt dan vastgesteld. En dat kan om zwaardere lockdownrestricties vragen.
Het is ‘zeker niet ondenkbaar’ dat er meer omikronbesmettingen zijn, meldde minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid (CDA) zondagmiddag tijdens een persmoment in Rotterdam. ,,Deze dertien zijn nu bevestigd. Maar het is denkbaar dat er meer gevallen zijn.”
Bij lang niet alle positieve testuitslagen wordt namelijk het ‘dna’ van het virus onderzocht, dus het kan zijn dat de mutant al breder verspreid is, erkent de minister. ,,Hij is nog niet teruggevonden in de wekelijkse steekproef van 1500, dus dat doet vermoeden dat-ie niet in groten getale aanwezig was. Maar we weten het niet zeker. Dat moeten we onderzoeken. We maken ons zorgen over deze variant, omdat hij besmettelijker lijkt.”
De Jonge kan ‘niet uitsluiten’ dat de opkomst van de nieuwe virusversie Nederland dwingt om nog hardere lockdownmaatregelen te nemen. Experts zijn bezorgd over de mutant die waarschijnlijk een flink hogere reproductiewaarde heeft dan de nu dominante deltaversie. Nader onderzoek moet uitwijzen hoe gevaarlijk de variant werkelijk is als het gaat om ernstige ziekte en of bestaande vaccins nog even veel bescherming bieden.
Luister ook de podcast Politiek Dichtbij
Het RIVM roept alle reizigers die sinds maandag 22 november zijn teruggekeerd uit Zuid-Afrika, Botswana, Malawi, Lesotho, Swaziland, Namibië, Mozambique of Zimbabwe op zich te laten testen, óók als zij geen klachten hebben.
Het kabinet beraadt zich met EU-lidstaten op nadere restricties voor het vliegverkeer. Volgens De Jonge kan het land niet op slot: ,,Het is eigenlijk ondenkbaar dat je dit virus daadwerkelijk bij de grens kan tegenhouden. Je kunt de introductie vertragen, dat willen we, daarom nemen we maatregelen.” Maar helemaal tegenhouden ‘is onmogelijk in een open samenleving als Nederland, zo verbonden met het Europese continent’, stelt hij.
Vliegverkeer
Vrijdag legde het kabinet het vliegverkeer met Zuid-Afrika grotendeels stil om import van de variant te beteugelen. De aankomst op Schiphol van de twee laatste vluchten verliep volgens betrokkenen chaotisch. Uiteindelijk mocht een deel van de positief geteste passagiers gewoon naar huis in plaats van naar een quarantainehotel. ,,Zo rem je een virusvariant niet af”, reageerde D66-Kamerlid Jan Paternotte.
Volgens De Jonge kunnen mensen ook thuis in quarantaine: ,,De GGD deed het aanbod van een hotel op vrijdag, maar wie naar huis kan, kan ook daar veilig in quarantaine. Mensen moeten dat naleven, en honderd procent van de mensen uit deze gebieden wordt ook nagebeld, gemeenten gaan goed controleren.” Ook ‘aan de voordeur’, aldus De Jonge.
Er blijft beperkt vliegverkeer mogelijk uit de risicolanden: ,,Dan gaat het om repatriëring van mensen, dat moet doorgaan.”
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Timmermans pal achter wet voor natuurherstel: ‘Droogte en slechte grond bedreigen de boer, niet mijn wet’
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
PREMIUM
Afrika is een slapende reus die langzaam wakker wordt: in strijd met China voor bodemschatten
De Afrikaanse reus ontwaakt: in 2050 zijn er 2,4 miljard Afrikanen op het continent, twee keer zoveel als nu. Zonder Afrikaanse bodemschatten kan Europa zijn klimaatambities wel vergeten. Hoog tijd dus voor een Afrikastrategie, dacht het kabinet. Die ligt er nu, maar zijn we nog wel op tijd? En hoe doe je zaken met landen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten en al wurgcontracten hebben gesloten met China? -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel? -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.
-
Bizar kwartetspel om Senaat: krijgt BBB 16, 17 of 18 zetels in de Eerste Kamer?
-
-
-
Een spreidingswet voor asielzoekers wil (bijna) iedereen, maar niet déze spreidingswet
Bijna een jaar na de aankondiging sprak de Tweede Kamer voor het eerst over de spreidingswet die asielzoekers eerlijk over het land moet verdelen. In een gesprek met bestuurders en deskundigen was de boodschap duidelijk: er moet een wet komen, maar dan wel een betere. -
Dit weten we tot nu toe over de 'zorgelijke’ omikronvariant van het coronavirus
Een nieuwe variant van het coronavirus, de omikronvariant, leidt momenteel tot nieuwe reisbeperkingen over de hele wereld. Minstens dertien Nederlanders zijn er ook al mee besmet, na een bezoek aan zuidelijk Afrika, waar de mutatie voor het eerst werd ontdekt. Dit is wat we tot nu toe weten over de omikronvariant.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer