Onbelaste reiskostenvergoeding eindelijk omhoog: 21 cent per kilometer in 2023
Voor het eerst sinds 2006 gaat de onbelaste kilometervergoeding omhoog. Vanaf 1 januari mogen werkgevers aan hun personeel niet 19 cent, maar 21 cent per kilometer belastingvrij uitbetalen. In 2024 stijgt dit bedrag naar 23 cent.
Daarmee geeft het kabinet gehoor aan de wens van de Tweede Kamer. Die had in maart opgeroepen de vergoeding te verhogen, en uit de Voorjaarsnota blijkt dat er nu geld is gevonden om aan die wens tegemoet te komen.
In 2023 en 2024 wordt er 200 miljoen voor uitgetrokken, blijkt uit de stukken. Dat geld zou volgens betrokkenen genoeg moeten zijn om op 21 en daarna 23 cent per kilometer uit te komen, al worden de precieze bedragen pas op Prinsjesdag vastgesteld.
Hoge brandstofkosten
In het coalitieakkoord was nog afgesproken dat de onbelaste reiskostenvergoeding pas in 2024 stapsgewijs omhoog zou gaan. Maar door de hoge brandstofprijzen drongen Kamerleden er bij het kabinet op aan de verhoging eerder door te voeren.
Aanvankelijk wilde de Kamer dat de onbelaste vergoeding al op 1 juli omhoog zou gaan. Het kabinet besloot echter om automobilisten tegemoet te komen door per 1 april de brandstofaccijnzen te verlagen. Daarnaast werd het btw-tarief op gas en elektriciteit verlaagd. Deze maatregelen zijn echter tijdelijk, en lopen in principe op 1 januari af.
Het is voor het eerst sinds 2006 dat de onbelaste reiskostenvergoeding wordt verhoogd. Dat er in de tussenliggende jaren nooit sprake was van enige indexatie, leidde tot grote frustratie bij mensen die een auto nodig hebben om op het werk te komen.
19 cent te weinig
De Vereniging Zakelijke Rijders berekende al in 2020 dat het bedrag van 19 cent per kilometer te weinig was om de kosten van zelfs de goedkoopste auto’s te kunnen dekken. De roep om indexatie bleek al die jaren echter tevergeefs.
De laatste maanden werden werkgevers vanwege de hoge benzineprijzen onder druk gezet om een hoger bedrag per kilometer te vergoeden voor woon-werkverkeer. Zij wezen er echter op dat wanneer zij meer dan 19 cent per kilometer betalen, een flink deel van die hogere vergoeding rechtstreeks naar de schatkist gaat en dat werknemers daar dus niet meteen veel mee opschieten.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Praat mee,
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Vliegen, boeren, bouwen: ineens lijkt er niets meer te kunnen
Minder vliegen vanaf Schiphol. Minder koeien in de wei. Woningbouwprojecten die jaren vertraging oplopen. Lang dachten we allerlei milieuregels te kunnen plooien. Nu wil het kabinet dat we er snel aan voldoen. -
PREMIUM
Werknemer wil best met de fiets of trein komen, als de baas maar (mee)betaalt
Werknemers willen hun auto wel laten staan voor het woon-werkverkeer, mits de rijksoverheid en de werkgever dat aantrekkelijk maken. Bijvoorbeeld met een vergoeding voor fietskilometers. -
Waarom je niet te hard moet werken voor je op vakantie gaat
Gedragspsycholoog Chantal van der Leest bekijkt onze gedragingen op de werkvloer: wie of wat bepaalt onze dagelijkse beslissingen? Vandaag: voorpret. -
De beste consoles voor op de achterbank
Het is zomer en dat betekent voor veel gezinnen een lange reis met de auto richting de vakantiebestemming. Wil je die rit iets comfortabeler maken of zit jouw kroost niet te wachten op zes uur lang ‘ik zie wat jij niet ziet’ spelen? Zorg dan dat je een handheld of draagbare spelcomputer meeneemt. -
Geen twijfel bij D66: leden staan pal achter stikstofbeleid kabinet
D66 staat als een blok achter de stikstofplannen van VVD-minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). Een motie daartoe is vanmiddag unaniem door de D66-leden aangenomen op het partijcongres.
-
podcast
Rutte sms’t terwijl zijn opvolger wankelt en de VVD in de fik staat
Verhitte discussies alom: bij de VVD, bij het CDA, tussen boeren en provinciebesturen. De stikstofkoers van het kabinet zet politieke partijen onder hoogspanning. Ondertussen zijn ‘we’ niet berekend op een coronagolf, slikt een minister enkele woorden in en gaat bij Schiphol de rem erop. -
PREMIUM
Goedkoper op vakantie met een hybride die sneller laadt? Zo (on)zinnig is dat
Steeds meer plug-in hybrides hebben een CCS-laadpoort, waarmee je tussendoor sneller kunt laden en – in theorie – veel meer op stroom kunt rijden. Kun je daarmee echt brandstof (en geld) besparen door onderweg zoveel mogelijk te ‘stekkeren’? We nemen de proef op de som richting Zuid-Frankrijk. -
Kabinet kijkt of kilometervergoeding eerder omhoog kan
Staatssecretaris Marnix van Rij (Belastingen) wil kijken of het mogelijk is de onbelaste reiskostenvergoeding eerder te verhogen dan het kabinet van plan was. Dat zegt hij de Tweede Kamer toe, nadat verschillende partijen hierom hadden gevraagd.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer