Ook de bajes vergrijst: rolstoeltoegankelijke cellen, liften en bredere deuren nodig
Gevangenissen moeten worden aangepast omdat gevangenen steeds ouder worden. Het kabinet denkt daarbij aan rolstoeltoegankelijke cellen, bredere deuren, liften en les in hoe zij digitaal hun zaken kunnen regelen als ze vrijkomen.
Het aantal oudere gevangenen neemt toe, synchroon met de vergrijzing in de samenleving, maar gevangenissen zijn daar nu nog niet op toegerust, concludeert minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Volgens de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ), een belangrijk kabinetsadviseur van het kabinet, is het aantal oudere gedetineerden de laatste vijftien jaar verdrievoudigd.
Aangepaste inrichting en meer gezondheidscontroles
Minister Weerwind erkent dat gevangenissen nu ‘niet voldoende zijn toegerust’ op de ongeveer zeshonderd gedetineerden die ouder dan 65 jaar zijn. De groep ouderen is nu nog relatief klein op een totaal van zo’n dertigduizend gedetineerden, maar Weerwind ziet dat er nu al ‘improvisatie’ aan te pas moet komen.
De minister vindt dat het gevangeniswezen niet ‘op de behoeften van oudere gedetineerden is ingericht’. Hij wil daarom dat er bij nieuwbouw of renovaties van bajesen wordt gekeken naar drempelloze cellen, meer liften en bredere deuren. Ook wordt gedacht aan hogere bedden en meer gezondheidscontroles.
Daarnaast moeten de bejaarde bajesklanten nu vaak nog productiewerk doen om in aanmerking te komen voor afdelingen waar zij meer vrijheid hebben, maar dat werk kunnen ze vaak niet doen. Een alternatief kan een ‘zinvolle dagbesteding’ zijn, zoals het bijhouden van de tuin of ‘creatieve bezigheden’. In Scheveningen wordt vanaf volgend jaar bovendien gebouwd aan een nieuwe gevangenis, die ‘bouwkundig’ en ‘technisch’ gezien helemaal moet zijn toegesneden op de vergrijzende boef.
Ouderen zijn soms ook het pispaaltje van de bajes
Verder moeten de ouderen les krijgen in hoe ze zich staande kunnen houden in de gedigitaliseerde wereld. Niet zelden lopen ze na hun vrijlating vast als ze gebruik moeten maken van de digitale diensten van gemeenten, het UWV of de belastingdienst. Ze lopen ‘achter’ in het gebruik van smartphones en computers. Ook het regelen van een zorgverzekering of contact met woningcorporaties gaat steeds meer via computers, dus moet de kennis daarover op peil worden gebracht of gehouden. Een speciaal lesprogramma moet hen hierbij helpen.
Opvallend is overigens dat Weerwind in een brief aan de Tweede Kamer melding maakt dat ouderen soms ook het pispaaltje van de bajes zijn. Zij zijn soms onderwerp van pesten en afpersing door medegedetineerden. ,,Dergelijke situaties doen zich nu in individuele gevallen voor, maar kunnen met de verwachte toename van oudere gedetineerden in de komende jaren vaker optreden en structureel worden”, schreef de RSJ eerder aan Weerwind. De minister wil daarom dat ouderen beter beschermd worden.
Uitgebreidere zorg
Omdat oudere gevangenen soms ook andere zorg nodig hebben dan jongere criminelen, ‘ontbreekt’ het volgens Weerwind nu nog aan ‘specialistische kennis en menskracht’. Bijvoorbeeld op het gebied van geriatrie. De Dienst Justitiële Inrichtingen, verantwoordelijk voor de gevangenissen in ons land, gaat onderzoeken of die zorg kan worden geboden en waar.
Probleem daarbij is wel: in hoeveel gevangenissen wil en kun je ouderen een plek bieden? In Duitsland zijn bijvoorbeeld speciale bajesen voor bejaarden, maar dat vindt kabinetsadviseur RSJ geen goed idee. Het zou namelijk kunnen betekenen dat iemand ver weg van familie komt te zitten en dus minder bezoek krijgt.
Niet achter de tralies verdwijnen
Overigens klagen de oudere gedetineerden bepaald niet over hoe zij het momenteel hebben. In een recent uitgevoerde enquête gaven 60-plussers een hogere score over hun leven achter de tralies dan de jongere leeftijdsgroepen. Als het gaat om het leefklimaat, omgang met medewerkers, de gezondheidszorg en het feit dat zij zelf kunnen koken zijn ze gemiddeld positiever.
Weerwind laat overigens nog onderzoeken of gevangenisstraffen niet überhaupt vaker achterwege zouden kunnen blijven, in ruil voor een enkelband of het wettelijk verruimen van het aantal taakstrafuren dat kan worden opgelegd. Dit onderzoek loopt nog, maar zou mogelijk ook soelaas bieden aan oudere criminelen om niet achter tralies te verdwijnen.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
BBB komt toch uit op 17 zetels en wordt daarmee ruim de grootste
De BoerBurgerBeweging (BBB) komt toch uit op zeventien zetels in de Eerste Kamer en wordt daarmee ruim de grootste. De partij van Caroline van der Plas stond volgens de eerdere voorlopige prognose van de ANP Verkiezingsdienst eerst op zestien zetels. Maar na het tellen van vrijwel alle stemmen krijgt de nieuwkomer en grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen er nog een senaatszetel bij. -
PREMIUM
Raakt D66 nóg een senaatszetel kwijt? Dat valt nog te bezien
Door een herstelde fout in Rotterdam raakte D66 opeens bijna 6000 stemmen kwijt. Met grote gevolgen: de democraten verliezen een zetel in de Staten van Zuid-Holland én in de Eerste Kamer. Of toch niet? -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
CDA preekt eenheid, maar partijgenoten spelen elkaar zwartepiet toe: ‘Ze klinkt meer als D66'er’
Het CDA wil rust en eenheid uitstralen, maar intern sluimert de onvrede en ontbreekt het aan duidelijkheid. Provinciale lijsttrekkers komen donderdag ook nog eens samen, onderling spelen CDA’ers elkaar de zwartepiet toe. ‘Wat nu? Ik weet het niet’.
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
-
-
Met video
Unicum: BBB als eerste partij ooit grootste in alle provincies geworden
De BoerBurgerBeweging (BBB) is in alle provincies de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen. De partij was in sommige provincies als Drenthe en Overijssel met afstand de grootste. In onder meer Utrecht en Noord-Holland won de partij het nipt van GroenLinks en de VVD. Ook in zeker dertien waterschappen werd de partij de grootste, meldt de Unie van Waterschappen. -
PREMIUMexclusief interview
Caroline van der Plas: ‘Weet zeker dat Jan had gezegd, o Lien, wat ben je allemaal aan het doen?’
Caroline van der Plas is ook de dag na de grote overwinning van haar partij nog beduusd. ,,Dat mensen zoveel vertrouwen hebben geeft hoop, maar vind ik ook wel eng. Ik hoop niet dat ze denken dat 't morgen veranderd is.’’