Ook derde prik voor ouderen: ‘Oppepper van immuunsysteem’
CORONABELEIDVanaf november komen Nederlandse ouderen in aanmerking voor een derde inenting tegen het coronavirus. De ‘oudste ouderen’ in verpleeghuizen zijn waarschijnlijk als eerste aan de beurt. Begin november worden de details bekend.
Dat meldde demissionair minister Hugo de Jonge (CDA) van Volksgezondheid vanmiddag na ministerieel coronaberaad. Nu kunnen alleen mensen met een verzwakt immuunsysteem een derde prik krijgen, maar het kabinet maakt die groep groter.
,,We gaan starten met de boostercampagne, dan denk je met name aan de oudste ouderen. Daar nemen de antistoffen als eerste licht af, dus voor hen is dat van belang. Een derde prik kan een soort oppepper zijn van het immuunsysteem. Je wil niet weer zoveel problemen in verpleeghuizen hebben”, zei De Jonge. ,,Er zijn zoveel mensen ziek geworden. Als je het virus daar buiten de deur kunt houden, moet je dat doen. In het buitenland gebeurt dit ook.”
Na advies van het RIVM en de Gezondheidsraad over de precieze doelgroepen en startdatum hakt het demissionaire kabinet hierover de knoop door. Op 5 november is er weer een coronapersconferentie. Het liefst zou De Jonge dan ook de laatste restricties - nachthoreca, bezoekrestricties bij evenementen en de coronapas - in één klap overboord gooien, maar dat gaat vermoedelijk niet lukken.
Bekijk hieronder de reactie van De Jonge:
Cijfers stijgen
Mogelijk kan wel het nachtleven open en mogen concertzalen weer alle bezoekers tegelijk ontvangen, maar de stok achter de deur in de vorm van het coronabewijs zal dan zeker nodig blijven, stelde De Jonge. ,,Alle cijfers stijgen weer wat. Niet alleen het dagelijkse aantal infecties en het virus in het rioolwater, maar ook de ziekenhuisopnames. Dus met de coronatoegangsbewijzen zullen we voorlopig echt nog even moeten werken, verwacht ik. Ik denk niet dat we begin november al dik boven de negentig procent zitten met onze vaccinatiegraad.”
Vrijdag lekte al uit dat de coronapas nog niet snel de prullenbak in kan. Het aantal infecties stijgt na weken stabilisatie weer wat, het is vooral de vraag of de druk op de ziekenhuizen nog erg zal toenemen. De vaccins beschermen in hoge mate tegen ernstige ziekte en overlijden, dus een stijging van het aantal besmettingen is lang niet zo zorgwekkend als in het begin van de pandemie.
Luister ook onze podcast Politiek Dichtbij.
Inmiddels is ruim acht op de tien Nederlanders van 12 jaar of ouder volledig ingeënt. De Jonge wil begin november ‘alles op de zeef’ leggen: ,,Kunnen we van maatregelen af? Zijn er soms extra ingrepen nodig? Natuurlijk willen we dat concertzalen weer honderd procent van het publiek mogen ontvangen, dat de nachtsluiting eraf kan. Maar de cijfers stijgen weer, we moeten behoedzaam blijven.”
De seinen gaan op rood als er dagelijks meer dan 25 nieuwe IC-opnames en 100 ziekenhuisopnames bij komen, maar nu schommelen die indicatoren rond de 10 (op de IC) en 40 (in het ziekenhuis).
(Artikel gaat verder na de foto)
Biblebelt coronahaard
Het kabinet wil wel ‘in overleg’ blijven met gebieden waar de infectieaantallen harder oplopen. In de Biblebelt stijgt het aantal besmettingen snel: Staphorst telt met een van de laagste vaccinatiegraden van het land momenteel erg veel besmettingen. In de afgelopen week zijn 225 inwoners positief getest, bijna evenveel als in Utrecht, dat twintig keer zo veel inwoners heeft.
De Jonge vindt dat de vaccinatiegraad overal hoger moet: ,,De epidemie gaat nu met name rond onder niet-gevaccineerden. In grote steden, onder jongeren, en in de Biblebelt. Daar moeten we dus extra ons best doen om die vaccinatiegraad op te krikken.” Het ministerie gooide de vaccinatiecampagne recent over een andere boeg. De bestaande vaccins zijn uitermate effectief tegen ziekenhuis- en ic-opnames, respectievelijk 95 en 97 procent.
De Gezondheidsraad vond bredere inzet van het ‘boostershot’ vorige maand nog niet nodig. Pas als de vaccinbescherming tegen ziekenhuisopname afneemt, is een derde prik voor ouderen wellicht nodig, stelde de raad toen.
Bekijk hier onze andere nieuwsvideo's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMUpdate/video
Vandaag ploft uitnodiging derde prik op de mat bij deel Nederlanders: hoe zit dat?
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
VVD ligt weer dwars in kabinet over asielaanpak, hoorzitting spreidingswet afgeblazen
Coalitiepartijen zijn het weer oneens met elkaar over de spreidingswet, bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van Nieuwsuur. De uitwerking van deze wet om asielzoekers eerlijk over het land te huisvesten, zou uiterlijk woensdag naar de Tweede Kamer worden gestuurd, maar dat is niet gelukt. De VVD is het niet eens met de manier waarop gemeenten de wet moeten uitvoeren. -
Update/video
Nederland hoeft nu nog niet massaal opnieuw naar prikstraat voor derde prik
Nederland hoeft de komende maanden niet massaal opnieuw naar de prikstraat voor een derde coronavaccinatie. -
Met video
Kamer eist actie van minister rondom landbouwakkoord: ‘Wanneer stopt dit circus?’
In de Tweede Kamer heerst frustratie: de onderhandelingen over het landbouwakkoord duren namelijk veel te lang. Landbouwminister Piet Adema laat weten geen datum te kunnen noemen. „Wanneer stopt dit circus?”, aldus Joris Thijssen van de PvdA.
-
PREMIUMOnder politici
Van WOZ-aanslag tot parkeerbon: bezwaarmaak-industrie laat overheid finaal vastlopen
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM4
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.