Volledig scherm
PREMIUM
Frans Timmermans (l) en Manfred Weber zijn beide kandidaat om voorzitter van de Europese Commissie te worden. © EPA

Op jacht naar de niet-stemmer

De komende dagen kunnen meer dan 420 miljoen mensen stemmen voor Europa. De praktijk leert dat het er steeds minder zijn, en ook veel minder. Wie zijn deze niet-stemmers? En hoe wil Brussel ze bereiken?

Als zelfs Conchita Wurst, de Oostenrijkse hij/zij die ooit het Eurovisiesongfestival won, wordt opgevoerd (‘Ga stemmen!’), dan weten we het zeker: de Europese Unie doet er alles aan om haar burgers naar de stembus te krijgen. Meer dan ooit tevoren, zeggen officials in Brussels zelf. Want, zo klinkt het uit officiële monden: ,,Democratie is geen gegeven, je kunt haar niet als vanzelfsprekend beschouwen. De ene na de andere opiniepeiling wijst uit dat mensen de EU iets goeds vinden. De kunst is om hen ervan te overtuigen te stemmen, in het bijzonder de jongere generaties. In een vrije, open democratische samenleving telt elke stem en mening.”

  1. Grapperhaus en OM: Reis naar Thailand om uitlevering coffeeshopbaas wél in goed overleg

    Grapper­haus en OM: Reis naar Thailand om uitleve­ring coffeeshop­baas wél in goed overleg

    Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) spreekt tegen dat het Openbaar Ministerie ontstemd is over zijn reis naar Thailand. Ook het OM zelf zegt, in tegenstelling tot wat sommige media beweren, niet ontstemd te zijn over de voorgenomen reis om de aldaar gedetineerde coffeeshopbaas Johan van Laarhoven terug naar Nederland te halen, maar juist te hebben geholpen met de voorbereiding van het bezoek.