Oppositie legt wensenlijstje bij Rutte neer: lagere huur en meer zorgsalaris
Politieke BeschouwingenOppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen een wensenlijstje neergelegd bij het kabinet. Zo wil vrijwel de hele oppositie dat er meer wordt gedaan om de stijgende huurprijzen in te dammen. Ook willen de linkse partijen nog altijd dat zorgpersoneel meer salaris krijgt.
Lees ons liveblog terug onder dit artikel
De linkse oppositie reageerde - tijdens het bijna veertien uur durende debat - woest op het kabinetsplan om ruim 2 miljard euro uit te trekken voor een regeling om bedrijven te stimuleren om meer te investeren. PvdA, GroenLinks en SP vrezen dat premier Rutte – na de afgeschoten afschaffing van de dividendbelasting – weer ‘een cadeau aan het bedrijfsleven’ wil uitdelen.
De SP maakt zich, net als andere partijen, grote zorgen over de ontwikkelingen rond de coronacrisis. ,,Het zou voor de economie dramatisch zijn als er een tweede golf zou komen’’, zegt SP-leider Lilian Marijnissen. Ook hekelt ze de chaos en vertraging bij het afnemen van coronatesten. ,,Levensgevaarlijk’’, vindt ze.
Huurverlaging
VVD en CDA willen dat het kabinet gaat onderzoeken of het mogelijk is om een nieuwe kerncentrale in Nederland te bouwen. ,,En dat mag ook geld kosten’’, vindt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Volgens de regeringspartijen is kernenergie hard nodig om de klimaatdoelen te halen.
Ondertussen klagen bijna alle partijen over de woningnood in Nederland. De oppositie wil dat het kabinet meer doet om de huren te verlagen. CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma is ‘bereid om serieus te kijken’ naar manieren om huurstijgingen verder te beperken. Daarmee wordt de kans groter dat er iets gaat gebeuren, omdat het kabinet de woonplannen anders mogelijk niet door de Eerste Kamer krijgt. De coalitie heeft namelijk geen meerderheid in de senaat.
Luister hier naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
De kans dat de veelgevraagde salarisverhoging voor zorgpersoneel er komt, is klein. Het kabinet – dat vanwege de coronacrisis veel meer geld uitgeeft – vindt het onverantwoord om de zorgsalarissen structureel te verhogen.
PVV-leider Geert Wilders greep zijn spreektijd aan om te ageren tegen zijn veroordeling, eerder deze maand, voor het beledigen van Marokkanen. ,,Nederland is geen rechtstaat meer’’, vindt Wilders. ,,Willekeur heerst, scheiding der machten bestaat alleen nog op papier. Rutte is de premier van een intens corrupt land.”
Ook Thierry Baudet van Forum voor Democratie heeft geen goed woord over voor het beleid van Rutte. ,,Er is een ravage aangericht’’, zegt Baudet over drie kabinetten-Rutte. ,,De publieke sector is ten prooi gevallen aan een kaalslag. De belastingen zijn alsmaar hoger geworden.’’ Volgens Baudet is ‘gekozen voor steeds meer immigratie, steeds meer zinloze klimaatplannen en steeds meer geld voor Zuid-Europa’.
Donderdag – vanaf 10.45 uur – zal premier Rutte reageren op alle kritiek uit de Tweede Kamer. Ook moet hij dan meer vertellen over de recente stijging van het aantal coronabesmettingen. PvdA-leider Lodewijk Asscher wil daarover nog vóór het debat van morgen een brief van het kabinet krijgen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
BBB kust buiten de Randstad onbehagen tot leven: ‘De onvrede is veel breder dan alleen stikstof’
De verpletterende winst voor de BBB afdoen als een incident, is te makkelijk. De partij heeft vooral buiten de Randstad een sluimerend onbehagen tot leven gekust. ,,Alsof wat in Den Haag gebeurt, belangrijker is dan wat mensen in de rest van het land ervaren.” -
Rutte benadrukt na aankondiging kabinetsoverleg: ‘Geen crisis, coalitie niet in gevaar’
Premier Mark Rutte en zijn drie vicepremiers bespreken dinsdag wat de verkiezingsnederlaag voor de regeringscoalitie in de vier coalitiepartijen aanricht. Het gaat niet om crisisoverleg en de coalitie is niet in gevaar, bezweert hij. -
Kamer: vervuilende bedrijven moeten verduurzaming zelf betalen
Bedrijven die relatief veel broeikasgassen uitstoten, moeten zelf meer investeren in verduurzaming. Het kabinet moet ze niet met extra subsidies helpen om hun achterstand op concurrenten in te halen, vinden zowel coalitie- als oppositiepartijen in de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras.
-
met video2
Caroline van der Plas na gesprek met Rutte: ‘Situatie is onhoudbaar, ik verwacht verkiezingen’
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar ze verwacht dat D66 ‘de poot stijf houdt’. -
-
-
Nederlaag op nederlaag: ‘B-merk’ CDA is al langer in verval
Overstappers naar BBB, kiezers die thuisblijven: het CDA krijgt klap op klap bij verkiezingen en het ergste is: de harde kern in de achterban slinkt en vergrijst. -
PREMIUM
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug?