Oproep uit de Kamer: ‘Politieke partijen moeten (voorlopig) stoppen met TikTok’
Politieke partijen moeten stoppen met het gebruik van sociaal medium TikTok, vinden D66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren. De partijen roepen de rest van de Kamer op in elk geval de app niet meer te gebruiken totdat het bedrijf onder meer desinformatie en haat onder gebruikers beter aanpakt.
Al langer ligt het uit China afkomstige TikTok onder vuur, onder meer vanwege het schenden van privacyregels. De app, die voornamelijk gebruikt wordt door kinderen en jongeren, wordt er bijvoorbeeld van verdacht privacygevoelige gegevens op te slaan en door te sluizen naar de Chinese overheid. ‘Zorgelijk’ noemde staatssecretaris van Digitale Zaken Alexandra van Huffelen dat eerder al. ,,Socialmediaplatforms, en dus ook TikTok, moeten zich houden aan de regels die we in Nederland hebben.”
Eerder deze maand wilde de Tweede Kamer alle ambtenaren al verbieden om TikTok te gebruiken, in elk geval op hun werktelefoon. Nu volgt de oproep om het medium ook uit de politiek te weren. Het gebruik van TikTok ‘strookt niet met de zorgen die een meerderheid van de Kamer eerder al heeft geuit over de gevaren en risico's van het platform’, aldus een woordvoerder van D66. De partijen hopen dat het door de boycot ‘de urgentie voelt’ om de problemen op te lossen.
Directe aanleiding voor de drie partijen is een nieuw onderzoek waaruit blijkt dat het via TikTok mogelijk is om met betaalde advertenties desinformatie en haat te verspreiden. D66-Kamerlid Hind Abdulaziz-Dekker noemt het ‘schokkend’. ,,Geen enkele politieke partij zou TikTok moeten gebruiken, zolang de problemen voortduren.” PvdD’er Lammert van Raan vindt dat ‘TikTok op deze manier snel haar license to operate verspeelt’.
Politieke partijen omarmden TikTok bij de vorige verkiezingen massaal als nieuw medium om voornamelijk een jonger publiek te bereiken. Uit een rondgang van BNR bleek eerder al dat een groot deel van deze Kamerleden daar inmiddels op is teruggekomen. Toch zijn een aantal partijen nog erg actief op het platform. Zo keken velen vorig jaar nog naar een TikTokdansje van Jesse Klaver, en de GroenLinks-leider is nog altijd actief op het platform. Ook de VVD uploadt nog regelmatig, en BBB-voorvrouw Caroline van der Plas komt regelmatig voorbij in de app.
Onder meer de VVD uploadt nog regelmatig op TikTok:
Vanaf dinsdag verbod in Canada
Medewerkers van de Canadese regering mogen TikTok vanaf dinsdag niet meer gebruiken op telefoons en andere apparaten die zij van hun werkgever hebben gekregen. Er zijn bij de Canadese regering zorgen over de manier waarop de uit China afkomstige app gegevens van gebruikers verzamelt. Daarmee zou toegang ontstaan tot de inhoud van telefoons. Er wordt gesproken van een ‘onacceptabel risico’ voor de privacy en veiligheid. Het socialemediaplatform wordt daarom uit voorzorg automatisch van de apparaten verwijderd en geblokkeerd.
TikTok zegt teleurgesteld te zijn omdat het verbod is ingevoerd ‘zonder specifieke beveiligingsproblemen aan te halen of contact op te nemen met het bedrijf om voorafgaand aan de beslissing zorgen te bespreken’.
Het Canadese besluit volgt kort nadat de Europese Commissie met een soortgelijk verbod kwam. In de Verenigde Staten geldt een TikTok-verbod sinds vorig jaar op apparaten van de landelijke overheid.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Coalitie loopt op eieren in de hoop een kabinetsval te voorkomen
De schaduw van een kabinetscrisis hangt over Den Haag. Om te voorkomen dat de boel ontploft, hanteren de hoofdrolspelers de enige tactiek die het kabinet nog kan redden: vaag blijven en verder mondje dicht. -
Eerste gesprekken met verkenners in provincies starten deze week
De eerste coalitiegesprekken met de verkenners na de Provinciale Statenverkiezingen starten veelal deze week, maar de exacte data zijn nog niet in alle provincies bekend.Den Helder, Leeuwarden, Lelystad, Groningen, Almelo, Assen, Maastricht -
2
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Update
Premier Rutte na crisisberaad: ‘Denk dat we eruit kunnen komen’
Ook vrijdag broedt het kabinet verder op een eerste antwoord op de politieke aardverschuiving bij de Statenverkiezingen. Die brief zal goede bedoelingen en bezweringsformules bevatten, premier Rutte verwacht dat zijn kabinet ‘eruit kan komen’.
-
PREMIUMMet video
Bijstand fors omhoog, weg met toeslagenstelsel: gemeenten eisen dat kabinet positie lage inkomens verbetert
Gemeenten eisen dat het kabinet de inkomenspositie van lage inkomens snel fors verbetert. Als minima komende jaren niet substantieel meer te besteden krijgen ontstaat er een nieuwe onderklasse die de maatschappij verder verdeelt, vrezen zij. -
-
-
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Gemeenten weigeren energietoeslag voor kabinet uit te voeren
De ruim 340 gemeenten in ons land weigeren om de energietoeslag voor lage inkomens nog langer voor het kabinet uit te voeren. De regeling trekt een te zware wissel op hun personeel, schrijft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer