Oud-minister Hirsch Ballin moet getuigen in zaak Julio Poch

De advocaten van oud-piloot Julio Poch mogen enkele getuigen horen over zijn uitlevering in 2009 aan Argentinië. Het gaat onder andere om oud-justitieminister Ernst Hirsch Ballin en een oud-directeur van Transavia, waar Poch werkte. 

De overheid verzette zich tegen de verhoren, die bij de rechter-commissaris gaan plaatsvinden, maar de rechter in Rotterdam wees vandaag het verzoek van Pochs advocaten Geert-Jan en Carry Knoops deels toe. Ze hebben namens Poch een procedure tegen de Nederlandse staat aangespannen, omdat ze vinden dat Nederland onrechtmatig heeft gehandeld met de indirecte uitlevering van de voormalige Argentijn aan zijn vaderland. Het verzoek om ook oud-minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen te mogen horen wees de rechter af.

Schadeclaim

Volgens Pochs advocaat Geert-Jan Knoops houdt het verzoek verband met de schadeclaim van circa 5 miljoen euro die Poch van de Staat eist. ,,We willen in beeld brengen wat de politieke invloed is geweest”, zegt Knoops. Omdat Poch ook een voormalige Haagse rechter wil horen, dient de zaak in Rotterdam om alle schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.

De piloot stond in Argentinië terecht voor het uitvoeren van de zogenoemde dodenvluchten tijdens het juntabewind (1976-1983). Bedwelmde politieke gevangenen zouden daarbij levend boven zee uit vliegtuigen zijn geduwd.

Vrijgesproken

Poch zat bijna acht jaar vast, maar werd in 2017 vrijgesproken. Vorig jaar heeft Knoops Nederland al aansprakelijk gesteld voor de schade die de oud-piloot heeft geleden, omdat Nederland volgens hem onrechtmatig heeft gehandeld bij zowel zijn arrestatie als de uitlevering aan Argentinië. Zo verstrekte Nederland in 2009 vluchtgegevens van Poch, die voor Transavia werkte, aan Spanje. Dat land arresteerde hem op de luchthaven van Valencia.

Justitieminister Ferd Grapperhaus wees eerder al alle aansprakelijkheid af voor het handelen van de Staat in de vervolging van Poch in Argentinië. Knoops liet daarna weten dat zijn cliënt naar de rechter zou stappen om zijn gelijk te halen over een schadeclaim.

Volledig scherm
De advocaten van oud-piloot Julio Poch mogen onder andere Ernst Hirsch Ballin horen. © ANP
  1. Oppositie blijft ontevreden over ‘getreuzel’ kabinet bij stikstofcrisis
    Stikstofdebat

    Oppositie blijft ontevreden over ‘getreuzel’ kabinet bij stikstof­cri­sis

    Te weinig en te laat. Of overbodige maatregelen voor een niet bestaand probleem. Over de redenering verschillen oppositiepartijen van mening, maar dat de stikstofmaatregelen niet deugen daar zijn ze het over eens. Dat bleek tijdens een debat over de stikstofcrisis en de stappen die het kabinet gisteren presenteerde. PVV-voorman Geert Wilders zegde het vertrouwen in de regering op, maar zijn motie van wantrouwen kreeg alleen steun van Forum voor Democratie.