Johan Remkes (VVD) was van 2010 tot 2019 commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland. Eerder was hij minister van Binnenlandse Zaken (2002-2007) en vicepremier (2002-2003)
Volledig scherm
Johan Remkes (VVD) was van 2010 tot 2019 commissaris van de Koning in de provincie Noord-Holland. Eerder was hij minister van Binnenlandse Zaken (2002-2007) en vicepremier (2002-2003) © anp

Oud-minister Johan Remkes moet stikstofprobleem oplossen

Oud-minister Johan Remkes (VVD) gaat een adviescollege leiden dat het prangende stikstofprobleem in Nederland moet oplossen. Honderden bouwprojecten dreigen tot stilstand te komen door een stikstofuitspraak van de Raad van State.

Quote

Het is iemand die grote bestuurlij­ke ervaring heeft en goed bekend is met de problema­tiek

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Het kabinet heeft Remkes gevraagd voorzitter te worden van een speciaal adviescollege. Hij moet al deze zomer oplossingen bedenken voor de projecten die tot stilstand zijn gekomen door de uitspraak van de Raad van State van eind mei over het Nederlandse stikstofbeleid.

Door die uitspraak zit het kabinet met de handen in het haar. Zo kan de ingebruikname van Lelystad Airport mogelijk niet doorgaan. Volgens de rechter deelde de overheid jarenlang onterecht vergunningen uit voor allerlei projecten. Er werd onvoldoende rekening gehouden met de uitstoot van stikstof. Door te veel stikstof verdwijnen allerlei plantensoorten in Nederlandse natuurgebieden.

,,Johan Remkes heeft zowel ervaring bij het Rijk als bij de provincies’’, zegt verantwoordelijk minister Carola Schouten (Natuur). ,,Het is iemand die grote bestuurlijke ervaring heeft en goed bekend is met de problematiek.’’

Coalitie verdeeld

Het speciale college krijgt twee maanden de tijd om te kijken welke vergunningen rond natuurgebieden nog wel en niet kunnen worden verleend. Daarna heeft Remkes nog een klein jaar de tijd om een totaal nieuw stikstofbeleid voor te stellen.

De coalitie is tot op het bot verdeeld over de manier waarop de stikstofcrisis moet worden opgelost. Regeringspartijen D66 en ChristenUnie willen snel veel minder stikstof. ,,Nederland heeft lang op de pof geleefd van moeder natuur’’, zei D66-Kamerlid Tjeerd de Groot vorige maand tijdens een debat. ,,Het is tijd om de balans te herstellen tussen economie en natuur.’’

De grotere coalitiepartijen VVD en CDA willen juist voorkomen dat Nederland ‘op slot gaat’. CDA’er Jaco Geurts sprak van ‘juridische haarkloverij’. ,,Uiteindelijk moeten ondernemers kunnen ondernemen’’, zei VVD’er Arne Weverling.

Door de stikstofuitspraak van de Raad van State kan de ingebruikname van Lelystad Airport mogelijk niet doorgaan
Volledig scherm
Door de stikstofuitspraak van de Raad van State kan de ingebruikname van Lelystad Airport mogelijk niet doorgaan © GinoPress B.V.