Oudere chauffeur komt tot stilstand door dictaat Brussel
Oudere vrachtwagenchauffeurs moeten vanaf 1 november een geldig bewijs van vakbekwaamheid hebben om nog de weg op te mogen. Veel chauffeurs dreigen deze deadline niet te halen.
Door de coronacrisis, magere communicatie over de nieuwe regel en de beperkte capaciteit bij het CBR kunnen ‘enkele honderden’ beroepschauffeurs de nascholing voor deze aantekening wellicht niet tijdig afronden, vreest Transport en Logistiek Nederland (TLN). Dus is dringend uitstel nodig.
Tot nu toe hebben beroepschauffeurs die geboren zijn vóór 1 juli 1955 nog een vrijstelling voor een zogeheten code 95 op het rijbewijs. Dit is een vereiste basiskwalificatie voor beroepschauffeurs op een vrachtauto en/of bus.
Einde aan uitzonderingspositie
Deze mensen dachten ruim een jaar geleden na die brief: ‘Ik hoor nog wel wat ik moet doen.’ En nu dreigt het razendsnel voor hen mis te gaan
Maar Brussel maakte een einde aan de uitzonderingspositie voor oudere chauffeurs en dwong Nederland om dit vast te leggen. Die wetswijziging gaat op 1 november in.
Vanaf dan geldt ook voor actieve beroepschauffeurs van 65 jaar en ouder zonder geldige code 95 op het rijbewijs een boete van minstens 800 euro. De chauffeur mag ook niet verder rijden en de verzekering dekt geen eventuele schade.
De doelgroep werd in augustus 2019 ingelicht over deze ingrijpende verandering. Maar daarna werd het stil. Vanwege de coronapandemie is het CBR enige maanden gesloten geweest. Ook nu is de capaciteit nog niet optimaal, aldus TLN.
Het CBR ontkent dat bij deze organisatie het probleem zit. ,,Het CBR geeft geen opleidingen voor code 95, wij verzorgen de registratie van de nascholingsuren. Daar zijn geen capaciteitsproblemen", aldus een zegsvrouw.
Hoe dan ook, de deadline nadert. ,,Deze mensen dachten ruim een jaar geleden na die brief: ‘Ik hoor nog wel wat ik moet doen.’ En nu dreigt het razendsnel voor hen mis te gaan”, ziet adviseur Caroline Blom van Transport en Logistiek Nederland. ,,Terwijl ze geboren zijn om op de weg te zitten.”
Overheid heeft zitten slapen
De minister moet deze groep aan de hand nemen en voor een oplossing zorgen
CDA-Kamerlid Wytske Postma vindt dat de overheid hier ‘heeft zitten slapen’. ,,Wanneer de wet wordt veranderd met zulke ingrijpende gevolgen, dan moet je daar zorgvuldig over communiceren. De minister moet deze groep aan de hand nemen en voor een oplossing zorgen.”
Daar is VVD’er Remco Dijkstra het mee eens. ,,De coronacrisis is een goed argument richting Brussel om de invoering van de wet iets uit te stellen. Het kan niet zo zijn dat oudere chauffeurs straks hun brood niet meer kunnen verdienen, omdat ze hierdoor de weg niet meer op mogen.”
PVV-Kamerlid Roy van Aalst is woest op de minister en de coalitiepartijen. ,,De PVV heeft de minister hier keer op keer voor gewaarschuwd, maar ze laat het gewoon gebeuren. Onze chauffeurs wordt nu het werken onmogelijk gemaakt. De VVD en CDA stonden erbij en keken er naar. Schandalig!”
Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen laat weten dat ze, mede vanwege signalen van TLN, momenteel kijkt naar de invoeringsdatum van de wetswijziging. ,,Daarbij moeten we natuurlijk rekening houden met de heel beperkte ruimte die Europa hiervoor biedt.” Op korte termijn komt er duidelijkheid, belooft de bewindsvrouw.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voormalig leider D663
Alexander Pechtold pleit voor afschaffen monarchie: ‘Moet eindigen na Willem-Alexander’
Voormalig D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de politiek zich moet wagen aan de discussie of Nederland nog wel een monarchie moet hebben. Zelf vindt hij het koningschap ‘niet meer houdbaar’ en het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
met video
Rutte lijkt niet meer strak aan stikstofbeleid vast te houden: ‘De verkiezingsuitslag gaat rol spelen’
Premier Mark Rutte lijkt, gezien de monsterwinst van BBB, niet meer strak vast te houden aan het stikstofbeleid van het kabinet. ,, De uitslag gaat dus, dat kan niet anders, een rol spelen in het beleid, die gaat impact hebben”, zei hij na de ministerraad.
-
Kabinet achter grondige vernieuwing Wetboek van Strafvordering
Het Wetboek van Strafvordering (WvS) - waarin de regels voor opsporing, vervolging en berechting staan - wordt flink vernieuwd en aangepast aan de huidige tijd. Er staan onder meer nieuwe bevoegdheden in voor opsporingsdiensten en ook de rechten van slachtoffers worden versterkt. De ministerraad is akkoord gegaan met een voorstel hiertoe van de ministers Franc Weerwind (Rechtsbescherming) en Dilan Yeşilgöz (Justitie). -
-
-
Internationale gemeenschap schenkt miljoenen aan Strafhof in Den Haag
Het Internationale Strafhof in Den Haag krijgt dankzij een succesvolle lobby van Nederland en het Verenigd Koninkrijk miljoenen aan extra steun om oorlogsmisdaden in Oekraïne aan het licht te brengen. -
Verlopen rijbewijs voortaan nog zeven maanden geldig
Rijbewijzen en beroepscertificaten blijven voortaan tot zeven maanden na de vervaldatum geldig. Dat maakte de Europese Commissie vandaag bekend, meldt ondernemersorganisatie Transport en Logistiek Nederland. De regels gaan vandaag in en gelden voor alle Europese lidstaten.