Peiling De Hond: ‘Lijst Pieter Omtzigt zou 27 zetels halen bij nieuwe verkiezingen’
ENSCHEDE - Als er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen zouden komen en Enschedeër Pieter Omtzigt zou daar als ‘Lijst Pieter Omtzigt’ aan mee doen, dan zou die partij 27 zetels krijgen. Blijkt uit de meest recente peiling van Maurice de Hond. De VVD zou in dat hypothetische geval de tweede partij zijn met 26 zetels. De opiniepeiler heeft vrijdag en zaterdag bijna 4000 mensen ondervraagd.
Delen per e-mail
De Hond heeft een aantal hypothetische situaties voorgelegd aan kiezers om te zien wat ze gestemd zouden hebben als er bepaalde componenten zijn toegevoegd of weggehaald. In het geval van een Lijst Pieter Omtzigt zou deze 27 zetels krijgen, waarmee die lijst in die hypothetische situatie groter is dan de VVD.
In de variant dat Omtzigt lijsttrekker van het CDA is, zouden de christendemocraten 20 zetels halen volgens de peiling. Dat zijn vijf zetels meer dan tijdens de afgelopen verkiezingen en zou ook één zetel meer betekenen dan dat het CDA tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 heeft behaald.
„Dit is natuurlijk niet een prognose voor een verkiezingsuitslag”, aldus De Hond. “Maar laat wel zien in welke richting de grote verschuivingen gaan vanuit enerzijds de zeer sterke positie onder de kiezers van Pieter Omtzigt en aan de andere kant de enorme verwevenheid van de electorale positie van de VVD met de populariteit van Mark Rutte.”
Gewone peiling: ‘VVD verliest zes zetels’
In de reguliere peiling zou de VVD zes zetels minder behalen dan tijdens de verkiezingen van 17 maart jongstleden, namelijk 28 in plaats van 34. Daarmee zou de VVD nog steeds de grootste partij worden, maar de voorsprong op nummer twee D66 (25 zetels, +1) bedraagt in dat geval slechts drie zetels.
De peiler koppelt de zetelvermindering aan de commotie de afgelopen dagen rondom de mislukte verkenning en rondom demissionair premier en VVD-leider Mark Rutte. Rutte overleefde een Kamerdebat daarover met moeite.
Het debat draaide om de vraag wie met de toenmalige verkenners Ollongren en Jorritsma had gesproken over de positie van het kritische Kamerlid Pieter Omtzigt. Rutte gaf uiteindelijk toe dat hij dat was geweest, maar dat hij dat eerst was vergeten. De oppositie diende een motie van wantrouwen in, zijn beoogde coalitiepartners D66 en CDA kwamen met een motie van afkeuring.
Motie van wantrouwen of afkeuring?
In de enquête van De Hond is de deelnemers ook voorgelegd wat zij gedaan zouden hebben als zij in de Tweede Kamer hadden gezeten en over de twee moties hadden moeten stemmen. Ruim de helft (54 procent) van de Nederlanders had dan voor de motie van wantrouwen gestemd, 26 procent ook voor de motie van afkeuring. Ook onder de kiezers van de VVD zou 37 procent voor één van de twee moties gestemd hebben en 20 procent van de Nederlanders zou voor geen van de twee moties gestemd hebben.
De deelnemers is ook gevraagd of de partij waarop ze hebben gestemd aan een nieuw kabinet zou moeten meedoen als Rutte premier zou worden. Bij de kiezers van de huidige drie regeringspartners is een meerderheid die vindt dat die partij niet met Mark Rutte moet gaan regeren: D66 (68 procent), CDA (57 procent) en ChristenUnie (57 procent). Van de kiezers van JA21 vindt 51 procent van wel, en bij de VVD stemmers vindt 77 procent dat de VVD kan regeren met Rutte als premier.
Eerdere peilingen
Een eerdere peiling van EenVandaag onder 21.000 deelnemers liet eveneens zien dat het vertrouwen in Rutte is gedaald. EenVandaag constateert een daling naar 25 procent. Vorige week had nog 54 procent vertrouwen in Rutte als minister-president.
VVD-stemmers staan wel in ruime meerderheid achter hun leider; acht op de tien (81 procent) heeft nog vertrouwen in Mark Rutte, aldus het opiniepanel van EenVandaag. Ze vinden dat hij zich de afgelopen tien jaar heeft bewezen en denken bovendien dat er, ondanks deze kwestie, niemand is die een betere premier en VVD-leider zou zijn, zeker niet in deze coronatijd.
Ook het premierschap van Mark Rutte staat voor zijn eigen kiezers niet ter discussie: 88 procent vindt het acceptabel dat hij nog demissionair premier is, zo blijkt uit het panel. Negen op de tien VVD-stemmers (90 procent) vinden Rutte ook geschikt om in een nieuw kabinet weer de leiding te hebben.
‘Niet onbewogen’
Mark Rutte zelf wil door als VVD-leider en blijft namens zijn partij premierskandidaat, ook al wil zijn huidige coalitiepartner ChristenUnie niet meer met hem in een nieuw kabinet. ,,Ik ben strijdbaar”, zei Rutte tegen NOS en RTL. ,,Dat is mijn gevoel vandaag en dat hou ik vast.” Wel zei hij dat ‘de afgelopen dagen’ hem ‘niet onbewogen’ laten.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Wilders: Rutte heeft Nederland voorgelogen, hij moet opstappen en dan nieuwe verkiezingen
Oppositiepartijen zijn woest op VVD-leider Mark Rutte, die eerst nog zei dat hij het CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt niet heeft genoemd in zijn gesprek met de verkenners, terwijl dat nu wel het geval blijkt. PVV-leider Geert Wilders wil dat Rutte opstapt en dat er nieuwe verkiezingen komen. -
Dit besluit het kabinet vandaag: bso's maandag open, verder geen snelle versoepelingen
De hoop dat Nederland al van meer vrijheid kan proeven vanaf 21 april is vervlogen: het kabinet houdt de voet op de rem tot 28 april. Onder voorwaarden kunnen dan terrassen en winkels meer open, maar alleen als de piek van de derde golf inderdaad voorbij is. Wel kunnen de buitenschoolse opvangverblijven vanaf maandag weer helemaal open. -
PREMIUM
Afserveren van Rutte levert Segers pislinke reacties op: ‘Partijen lijken vergeten dat ze jaren samenwerkten’
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: waarom politici het nóóit persoonlijk moeten maken. -
PREMIUM
Werk aan de winkel voor Rutte: ‘Hij is hét symbool van de bestuurscultuur’
Het Binnenhof schudt op zijn grondvesten. Nu de premier zwaar onder vuur ligt, wankelt ook het vertrouwen in de politieke mores en de Haagse bestuurscultuur. ,,Mark Rutte is daar het symbool van, maar aan deze regentencultuur hebben alle partijen min of meer bijgedragen.’’ -
Ervaren Tjeenk Willink moet als informateur herstart verkenning begeleiden: ‘morgen meer’
Herman Tjeenk Willink (79) gaat als informateur de nieuwe coalitie helpen verkennen. Op verzoek van de zeventien partijleiders is hij vandaag gestart in zijn nieuwe rol. Vanavond had hij zijn eerste overleg met Kamervoorzitter Arib.
-
PREMIUMOnder politici
De oorzaak van de formatiechaos ligt al vóór de mislukte verkenning
Politiek verslaggever Hans van Soest bespreekt in de rubriek Onder Politici elke week wat er speelt in Den Haag. Deze week: terugverlangen naar de koning in het kabinetsformatieproces. -
video
Rutte na motie van afkeuring door als premier, gaat ‘hard werken’ aan terugwinnen vertrouwen
VVD-leider Mark Rutte stapt niet op en de Tweede Kamer stuurt hem ook niet weg. Wel werd een motie van afkeuring tegen Rutte aangenomen, nadat bekend werd dat hij het was die bij zijn gesprek met de ex-verkenners de naam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt noemde. Rutte noemde die motie ‘een belangrijk politiek signaal’. Van minuut tot minuut teruglezen wat er gisteren en vannacht allemaal is gebeurd? Het kan in ons liveblog onderaan dit artikel. -
Regering nog in gesprek met Brussel over steun KLM
De Nederlandse regering is nog steeds in gesprek met de Europese Commissie over de voorwaarden voor verdere staatssteun aan KLM. Dat bevestigt het ministerie van Financiën. Zondag werd bekend dat de Franse regering al wel een akkoord heeft bereikt over een door de staat gesteund herfinancieringspakket om Air France door de coronacrisis te helpen.