Pensioenclash verhardt, Koolmees probeert te sussen
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken (D66) probeert verdere escalatie van het debat over de pensioenen te voorkomen. De harde kritiek van vakbonden en oppositiepartijen noemt hij ‘heftig en niet terecht’ en hij roept hen op ‘mensen geen angst aan te praten’.
Koolmees’ voorstellen om toch beweging te krijgen in het vastzittende pensioendossier werden afgelopen vrijdag ijzig ontvangen. Bonden spraken van een ‘mes in de rug’. Tijdens het pensioendebat in de Tweede Kamer liepen zij vanmiddag uit protest weg. Vooral het plan om ondanks de impasse in het polderoverleg op eigen houtje verder te werken aan de afschaffing van de doorsneepremie, veroorzaakte veel woede.
Die maatregel zorgt ervoor dat jonge werknemers niet langer te veel premie betalen en oudere te weinig. Omdat vooral veertigers hier financieel nadeel van zullen ondervinden, moeten zij vanuit pensioenbuffers of uit premieverhogingen worden gecompenseerd. De rekening loopt in de tientallen miljarden euro’s. Koolmees gaat nu uitzoeken hoe groot de rekening voor pensioenfondsen zal zijn. Vakbonden gaat dit echter veel te snel. Zij willen de afschaffing van de doorsneepremie namelijk alleen slikken als er aan de andere kant eindelijk uitzicht komt op indexatie van pensioenen. Maar daartoe heeft Koolmees geen voorstel gedaan.
Tekst loopt door onder de foto
Overtrokken
De D66-minister vindt de reacties overtrokken en vindt dat zijn plannen niet goed zijn gelezen. Hij spreekt zelf van een ‘uitgestoken hand’ en stelt dat hij slechts voorbereidingen treft om een aantal zaken uit te werken.
Volgens hem zijn er een aantal ‘open eindjes’ die kleven aan de afschaffing van de doorsneepremie, die hij alvast in kaart brengt. Op die manier gaat er geen kostbare tijd verloren zolang kabinet en sociale partners er samen niet uitkomen. Koolmees zegt nog steeds te hopen op een pensioenakkoord, maar zegt niet langer te kunnen wachten. ,,Ik kan niet op mijn handen blijven zitten. Dit probleem is te urgent”, aldus de minister.
Doordrukken
Linkse partijen zijn echter bang dat Koolmees de afschaffing van de doorsneepremie wil doordrukken, ook als er helemaal geen pensioenakkoord komt. In dat geval zou het huidige stelsel blijven gelden, waarin indexatie voor veel gepensioneerden al jarenlang niet of nauwelijks aan de orde is. Grote fondsen, zoals die in de metaalsector, dreigen volgend jaar zelfs te moeten korten.
Noodgrepen om kortingen te voorkomen, zoals verhoging van de rekenrente waardoor fondsen op papier opeens wél aan vereiste buffers voldoen, ziet Koolmees niet zitten. Zo’n maatregel leidt volgens hem alleen maar tot meer wantrouwen jegens het pensioenstelsel, vooral bij jongeren die vrezen dat de potten leeg zijn als zij met pensioen gaan. Koolmees: ,,We moeten stoppen met pleisters plakken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
stikstofuitstoot
Minister Van der Wal hoort noodkreet boeren, maar houdt voet bij stuk: ‘Doelen zijn klip en klaar’
Stikstofminister Christianne van der Wal zegt te zullen luisteren naar de boeren die op 22 juni naar Den Haag komen om te protesteren tegen haar beleid. ,,Ik sta altijd open voor goede ideeën”, aldus de bewindsvrouw in WNL op Zondag. ,,Maar de doelen zijn klip en klaar. Ik heb een duidelijke opdracht: de helft minder stikstof in 2030.‘’ -
2
Partijen pleiten voor grotere Tweede Kamer
Het aantal zetels in de Tweede Kamer moet worden uitgebreid. Daarvoor pleiten PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en Volt. De partijen denken dat de Kamer dan beter haar werk kan doen. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
1
Coalitiepartijen zetten mes in stikstofkaart: ‘Er moet maatwerk komen’
De geruchtmakende kaart met stikstofdoelen moet op fundamentele punten anders. Ook moet het kabinet kijken naar een eerlijkere verdeling van reductiepercentages. Dat stellen coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie in aanloop naar het beladen stikstofdebat donderdag. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn.
-
PREMIUM
Boze boer heeft na VVD ook anderen in het vizier, CDA-afdelingen eisen aanpassingen
Tijdens een ongekend verhit VVD-congres blijkt dat de achterban van de partij de kabinetskoers over stikstof niet steunt. Ook de andere regeringspartijen maken zich zorgen, het stikstofdossier is een nieuwe stresstest. -
D66: Strenger optreden politie bij boerenprotest
De politie moet harder optreden tegen boeren bij demonstraties tegen het kabinetsbeleid. Daarvoor pleit D66-fractieleider Jan Paternotte, in reactie op het ‘intimiderende’ bezoek van protesterende boeren bij het huis van VVD-minister Christianne van der Wal (Stikstof). -
Helemaal klaar met Windows 11? Zo ga je terug naar 10
Ben je niet tevreden met Windows 11, werken bepaalde toepassingen niet meer of mis je simpelweg de interface van Windows 10? Welke reden je ook hebt om terug te willen naar het vorige besturingssysteem: zo downgrade je van W11 naar W10.