Volledig scherm
Vlaggen van diverse pensioenfondsen wapperen voor het hoofdkantoor van pensioenbelegger PGGM in Zeist. © ANP

Pensioenen verder onder druk door rekenregels

Pensioenfondsen moeten vanaf 2021 uitgaan van nog lagere rendementen bij het berekenen van hun toekomstige verplichtingen. Daardoor komen pensioenkortingen nog dichterbij en neemt de kans af dat de oudedagsvoorziening op korte termijn weer kan meestijgen met de consumentenprijzen.

De strengere rekenregels worden aanbevolen door een commissie onder leiding van oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Verantwoordelijk minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) en De Nederlandsche Bank (DNB), die toezicht houdt op de pensioenfondsen, nemen het advies over.

Gemiddeld daalt de dekkingsgraad, die aangeeft in hoeverre het vermogen van een pensioenfonds toereikend is om ook in de toekomst alle pensioenen te betalen, onder de nieuwe regels met 2,5 procentpunt. Dat gebeurt wel pas in 2021 en dat is pas nadat, nog op basis van de oude regels, een besluit is gevallen over kortingen bij enkele grote pensioenfondsen.

  1. Grapperhaus en OM: Reis naar Thailand om uitlevering coffeeshopbaas wél in goed overleg

    Grapper­haus en OM: Reis naar Thailand om uitleve­ring coffeeshop­baas wél in goed overleg

    Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) spreekt tegen dat het Openbaar Ministerie ontstemd is over zijn reis naar Thailand. Ook het OM zelf zegt, in tegenstelling tot wat sommige media beweren, niet ontstemd te zijn over de voorgenomen reis om de aldaar gedetineerde coffeeshopbaas Johan van Laarhoven terug naar Nederland te halen, maar juist te hebben geholpen met de voorbereiding van het bezoek.