Plan voor 0 procent btw op groente en fruit bungelt: invoer is ingewikkeld, gezondheidswinst marginaal
Het kabinetsplan om geen btw meer te heffen op groenten en fruit dreigt te stranden. Na maandenlang onderzoek blijkt dat het juridisch toch te riskant is, praktisch moeilijk uitvoerbaar en amper te handhaven. Ook is het zeer de vraag of mensen wel gezonder gaan eten.
Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het kabinet. Het voornemen leek zo helder en gezond: niet 9 maar 0 procent btw op groente en fruit heffen. Na lang dralen en herhaald aandringen vanuit de Tweede Kamer concluderen onderzoekers nu dat alle zeven bekeken varianten tot ‘forse uitvoerings- en handhavingsrisico’s’ leiden, terwijl de gezondheidswinst marginaal zou zijn.
Daardoor bungelt het coalitieplan, al meldt een betrokken ambtenaar dat het ‘te voorbarig is’ om het idee definitief naar de prullenbak te verwijzen. ,,In het coalitieakkoord staat hòe we dit plan invoeren, niet òf’.” Het kabinet komt voor de zomer met een besluit over de invoering van het btw-tarief, schrijven staatssecretarissen Maarten van Ooijen (Preventie, CU) en Marnix van Rij (Fiscale Zaken, CDA) aan de Tweede Kamer.
Snel na de aankondiging waren er al twijfels over het btw-plan: want wat kun je allemaal verstaan onder groente en fruit? Veel wordt versneden, geprakt, geschild, of verwerkt in sauzen. En wat als je zout of suiker toevoegt, is het dan nog steeds een lager btw-tarief waard?
Het kabinet liet SEO onderzoek doen en de boodschap is somber: dit is misschien wel een te ingewikkeld plan. Voedselproducenten die buiten de boot vallen -met een hoger btw-tarief en dus duurdere producten- zouden wel eens naar de rechter kunnen stappen met een beroep op Europese neutraliteitsregels. Omdat de verschillen tussen onbewerkt en bewerkt fruit te klein zijn, houdt een scheiding tussen de onbewerkte, verse producten en ongezondere varianten vermoedelijk geen stand bij de rechter. Experts verwachten dat bij iedere ‘afbakening’ juridische procedures.
Dat het in andere landen wel lukt om weinig of geen btw te heffen volgens een bepaalde indeling beschrijven de onderzoekers ook, al hebben ze details niet altijd kunnen achterhalen.
Luister ook naar onze podcast Politiek Dichtbij, en abonneer je via Spotify of Apple:
Op het ministerie van Volksgezondheid wijzen betrokkenen toch nog voorzichtig naar de meest kansrijke variant van de zeven die zijn gewogen: die ene waarbij groenten en fruit afgebakend worden volgens de codes die de Douane hanteert. ,,We moeten hierover in gesprek.”
De gezondheidswinst is klein, in het gunstigste geval stijgt de verkoop van groente en fruit met vier procent. Terwijl het plan wel duur uitpakt: met het afschaffen van de btw loopt de schatkist tussen de 550 en 950 miljoen euro per jaar mis. Kamerlid Eva van Esch van de Partij voor de Dieren roept het kabinet op alsnog vaart te maken met de invoering: ,,Laten we goede ideeën sneuvelen omdat de definitie lastig is? Onze tijd vraagt om politieke moed, niet om knikkende knieën.”
Prikkels die werken
De onderzoekers denken zelf dat er betere manieren zijn om burgers gezonder te laten eten. Ze noemen een suikertaks, dus het duurder maken van ongezond eten, het weghalen van snoepautomaten op scholen, of bijvoorbeeld een verbod op reclame.
En er valt zelfs nog te denken aan subsidie op groente en fruit. Al moet je daar dus weer mee uitkijken, want wat valt daar precies onder?
Belangenvereniging GroentenFruit in Huis noemt de conclusie een ‘stap terug’ bij het streven naar gezondere eetgewoonten. Volgens de brancheorganisatie blijkt uit verscheidene onderzoeken dat prijsmaatregelen voor groenten en fruit wel degelijk effect hebben. ,,In combinatie met andere maatregelen, geeft het wel de juiste stimulans voor een gezonde keuze.’’
Relatief eenvoudig
GroentenFruit Huis denkt juist dat het relatief eenvoudig is om het nultarief allereerst in te voeren voor onbewerkte groenten en vruchten. Daarmee zouden al ‘grote stappen gezet worden’, laat een woordvoerster weten. Ook de waarschuwing van SEO voor de hoge kosten die gepaard gaan met de belastingmaatregel valt slecht. ,,In een land waar de gezondheidszorgkosten steeds verder oplopen en het percentage consumenten met overgewicht en leefstijlgerelateerde aandoeningen alleen maar groter wordt, gaan in dit geval de kosten voor de baten uit.’’
Het Voedingscentrum noemt het ‘jammer’ als het nultarief het niet gaat halen. ,,Want er gaat een heel mooie signaalfunctie van uit. Zeker in een tijd waarin mensen hun boodschappen steeds duurder zien worden”, reageert de voorlichtingsorganisatie voor goed eten. ,,Maar als het niet uitvoerbaar is en het beoogde effect te klein, dan verliest het zijn functie.’’
Praat mee.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
D66-wethouder declareert 10.000 euro voor slaapplek: ‘Waarom betaal je niet zelf?’
Eindhoven -
3
Landbouwminister wil nieuwe norm: maximaal aantal koeien per weiland
Een speciale nieuwe norm voor een maximum aantal koeien per hectare weiland moet gaan bepalen hoeveel dieren boeren nog mogen houden op hun bedrijf. Deze nieuwe norm - de zogenoemde ‘graslandnorm’ - maakt deel uit van de conceptekst die rondgaat over het Landbouwakkoord.Den Haag -
Verdachte verplicht naar rechtszaak laten komen, blijkt (te) duur: niet 5 maar ruim 23 miljoen euro
De Tweede Kamer wilde dat verdachten verplicht aanwezig zouden zijn bij hun strafzaken en de uitspraak, maar een plan daarvoor is uitgesteld: het blijkt onder meer te duur te zijn. -
met video
Levering F-16's aan Oekraïne komt rap dichterbij: ‘Het is heel gevoelig’
Downing Street is duidelijk: het Verenigd Koninkrijk gaat samen met Nederland werken aan ‘een internationale coalitie’ die Oekraïne van F-16-gevechtsvliegtuigen gaat voorzien. Ons kabinet houdt zich stil. ,,Dit is heel gevoelig.” -
Is er graaiflatie? Rutte betwijfelt het, bewijs ervoor ‘is dun’
Maken bedrijven misbruik van de hoge inflatie door prijzen daar bovenop nog iets extra te verhogen? Premier Mark Rutte betwijfelt het. De bewijzen hiervoor noemt hij ‘nogal dun’.
-
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
-
-
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel? -
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer