Politie krijgt er 8 procent bij, acties van de baan

videoDe politievakbonden, het ministerie van Justitie en Veiligheid en korpschef Erik Akerboom zijn het na maanden onderhandelen eens geworden over een nieuwe politie-cao. Dat meldt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. 

Het inkomen van politiemedewerkers wordt in drie jaar tijd met meer dan 8 procent verhoogd, melden de bonden NPB en ACP. Daarnaast krijgen agenten zowel het huidige als het volgende jaar een eenmalige uitkering van 400 euro.

De ACP spreekt van een 'onderhandelingsresultaat', dat eerst voorgelegd moet worden aan de leden van de politievakbonden. Pas als die instemmen, is er sprake van een officieel akkoord.

Volledig scherm
Politieagenten organiseerden in Den Haag een ludieke actie waarbij zij de binnenstad afsloten. De politiebonden demonstreren voor een betere cao. © ANP

Doorbraak

Quote

Ik heb groot respect voor de passie en betrokken­heid van de agenten, zowel bij hun vak, hun collega's als de organisa­tie

Minister Grapperhaus
Volledig scherm
Ferdinand Grapperhaus © ANP

Afgelopen nacht en vanochtend was plotseling sprake van een doorbraak in de onderhandelingen, die juist vastgelopen leken te zijn. Volgens de ACP heeft de dreiging van de grootste stakingsactie in de politiegeschiedenis de doorslag gegeven. 

Van de Kamp meldde vanmorgen al dat een akkoord over de politie-cao in zicht was, maar nog hing op twee punten. Die gingen over het mogelijk eerder uittreden van oudere collega's en de verbetering van de capaciteit bij de opsporing. Die pijnpunten zijn nu weggenomen.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en korpschef Erik Akerboom zijn tevreden. ,,Het is een evenwichtig pakket geworden. De afgelopen maanden heb ik op verschillende momenten uitgebreid gesproken met actievoerende agenten. Ik heb groot respect voor hun passie en betrokkenheid, zowel bij hun vak, hun collega's als de organisatie. Hun kritische geluiden heb ik mij aangetrokken en met dit resultaat willen de korpschef en ik aan deze terechte punten tegemoetkomen'', aldus de minister.

Akerboom vindt ook dat er een goed resultaat ligt. ,,Goed voor de politiecollega's, omdat zij worden beloond voor hun inzet de afgelopen jaren. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over capaciteit en inzetbaarheid, loopbaanpaden na de initiële politieopleiding, duurzame inzetbaarheid en voorzieningen voor oudere collega's. Het akkoord helpt ons als politie om in te spelen op snelle technologische en maatschappelijke veranderingen.''

'Heftigste acties ooit'

De politie dreigde met 'de heftigste acties ooit' als er vanavond nog geen akkoord zou liggen. Er zou dan alleen bij grote nood worden uitgerukt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid vond dat de actie 'onacceptabele risico's voor de openbare orde en veiligheid' opleverde en wilde dat via een kort geding voorkomen. Dat zou vanmiddag om 14.00 uur dienen bij de rechtbank in Den Haag. De acties zijn nu van de baan. 

De geplande acties hadden grote gevolgen kunnen hebben voor onder meer festivals en voetbalwedstrijden. In de eredivisie staan onder meer zaterdagavond ADO Den Haag-PSV en zondagmiddag AZ-Feyenoord op het programma. Die wedstrijden lopen nu geen gevaar meer. 

De politiebonden streden sinds juli voor onder meer een verlaging van de werkdruk en meer salaris. 

Bekijk hieronder waarom de politie actievoerde: