PVV wekt woede Kamer met verdediging Orbán
Niet Hongarije maar Nederland heeft een probleem met de rechtsstaat. Met dat betoog heeft de PVV vanmiddag de toorn van de gehele Tweede Kamer gewekt.
Delen per e-mail
De partij van Geert Wilders vindt het ‘ongepast’ om over de rechtsstaat in Hongarije en Polen te spreken, nu uit onderzoek van de Kamer blijkt dat in ons land de grondbeginselen van de rechtstaat zijn geschonden in de toeslagenaffaire. Met een premier als Viktor Orbán hebben de Hongaren bovendien een leider die ‘voor de eigen bevolking kiest’, meent PVV-Kamerlid Emiel van Dijk.
Van Dijk viel vooral de VVD hard aan als ‘meest onrechtstatelijke partij van Nederland’. Volgens hem verzaken opeenvolgende VVD-bewindslieden om uitgeprocedeerde vluchtelingen uit te zetten en worden zij ‘vertroeteld in een bed, bad, broodopvang’. Ook stelde hij dat de VVD ‘corruptie binnen de partij’ moet ‘aanpakken’.
Teentjes
Die opmerking schoot VVD-Kamerlid André Bosman in het verkeerde keelgat. ,,Woorden doen ertoe. U zet een partij weg, zonder daarvoor bewijs aan te dragen. Dat is echt schandalig.” Van Dijk stelde daarop dat Bosman ‘minder snel op zijn teentjes getrapt’ moet zijn en dat de PVV niet wil dat Nederlandse parlementariërs zich mengen in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen.
,,U doet net alsof het ene land het andere aanspreekt. Maar een land kiest ervoor om deel uit te maken van de Europese Unie, daar hebben ze zélf voor getekend”, benadrukte D66-Kamerlid Salima Belhaj. Van Dijk bleef erbij dat Nederland zich volgens hem niet mag ‘mengen in de democratie daar’ en ‘helemaal niet via de EU’. ,,Zo lang mijn partijleider niet met een appeltje op de fiets naar zijn werk kan, hebben we hier belangrijker zaken op te lossen”, zei Van Dijk met een verwijzing naar premier Mark Rutte, die vaak met een appeltje op zijn fiets wordt gezien.
Wilders
GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik herinnerde Van Dijk eraan dat zijn partijleider Geert Wilders in november in de Tweede Kamer de Hongaarse premier Orbán nog als voorbeeld aanhaalde. ,,Hadden wij maar een premier als meneer Orbán”, zei Wilders toen tegen minister-president Rutte. Van Ojik: ,,Toen wilde u zich wél met Hongarije bemoeien.”
Volgens Van Dijk had Nederland met een premier als Orbán ‘voor de eigen bevolking’ gekozen. ,,Een premier die de persvrijheid inperkt, een antisemitische campagne begint tegen George Soros (filantroop van Hongaarse komaf, red.) en de rechtelijke macht knevelt?”, vroeg Van Ojik zich af. ,,Dat is onbegrijpelijk en inconsequent.”
In Polen worden op sommige plekken anti-homozones ingericht, memoreerde PvdA-Kamerlid Lodewijk Asscher. ,,Vindt de PVV dat een goed plan?” Van Dijk zei ‘natuurlijk’ niet voor anti-homozones te zijn. ,,Maar die zones bestaan de facto ook in Amsterdam door de islamisering”, stelde de PVV’er. Asscher noemde dat ‘een ongelooflijk zwak antwoord’.
Nederland aangesproken
Ook andere partijen, zoals de SP, wilden van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken weten of Nederland nog kan opkomen voor de rechtsstaat in andere landen na de toeslagenaffaire. Ja, vindt de VVD-bewindsman. Volgens hem wordt Nederland ‘natuurlijk’ op de toeslagenaffaire aangesproken. ,,Dat is ook logisch, daar is het zwaar genoeg voor.” Volgens Blok is het ‘een grote zwarte bladzijde’. ,,We pretenderen niet perfect te zijn. Ook Nederland heeft huiswerk te doen. Maar we moeten niet stilzwijgen omdat we feilbaar zijn.”
Bekijk hier onze video's over de toeslagenaffaire:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Foutje: SGP adverteert met verkeerde verkiezingsdata
Lezers van de christelijke bladen Terdege en GezinsGids worden door een SGP-advertentie op het verkeerde been gezet. Daarin staat dat de verkiezingen op 17, 18 en 19 maart D.V. zijn. Deo volente, dat wel, als God het wil. Maar op die laatste twee dagen zouden zij voor een dichte deur staan: in werkelijkheid zijn de stembureaus open op 15, 16 en 17 maart. -
KIJK TERUG
Kaag ziet gebrek aan durf bij coronabeleid: ‘We moeten leren leven met het virus, coronalens kan verblinden’
Massaal testen en een vaccinatiebewijs vormen volgens D66 een belangrijke sleutel voor het lockdown-slot, maar het ontbreekt aan veel politiek leiders aan moed om zulke plannen te steunen. -
PREMIUMVideo
SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij: ‘Abortus is niet de mannen tegenover de vrouwen’
Van alle partijen heeft de orthodox-christelijke SGP misschien wel de meeste contraire standpunten. Toch zag lijsttrekker Kees van der Staaij de invloed van zijn partij de afgelopen jaren groeien. Al flirtten sommige partijleden ook met Forum voor Democratie. ‘Partijen die als een wonderboom omhoog schieten, zie je vaak weer omvallen.’ -
PREMIUMinterview
Sigrid Kaag wil van het etiket 'elitair' af: 'Ik ben niet bekakt hoor, ik praat netjes'
D66-lijsttrekker Sigrid Kaag wil af van ‘tien jaar planloos VVD-beleid’ én het stempel dat ze elitair zou zijn. ,,Ik weet welke kansen ik heb kunnen krijgen. En ik heb ervoor gewerkt. Punt.’’ -
PREMIUMEuropese Volkspartij
Viktor Orbán splijt Europa: waarom niet álle landen een hekel aan de dwarse Hongaar hebben
Bijna de hele EU heeft inmiddels hoofdpijn van de Hongaarse premier Viktor Orbán. Zijn laatste wapenfeit: het tegenhouden van de Europese begroting. Deze crisis moet deze week worden bezworen tijdens een EU-top. Het is echter bij lange na niet het eerste incident. En de Europese Volkspartij, waartoe hij behoort, weet totaal geen raad met hem.
-
kijk terug
TERUGKIJKEN | Live met de lijsttrekkers: CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra
Vandaag komt CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra langs in onze verkiezingsstudio in Rotterdam. Van 16 tot 17 uur gaat hij live met lezers in gesprek over de komende Tweede Kamerverkiezingen. Doe hier zelf mee. -
TERUGKIJKEN | Live met de lijsttrekkers: D66-lijsttrekker Sigrid Kaag
Vandaag kwam D66-lijsttrekker Sigrid Kaag langs op onze redactie. Van 17.00 tot 18.00 uur ging zij live met lezers in gesprek over de komende Tweede Kamerverkiezingen. Kijk de uitzending hierboven terug. -
video
Rutte na veto Polen en Hongarije: Compromis rechtstaat is ‘ondergrens’
Premier Mark Rutte is niet van plan opnieuw te onderhandelen over de EU-begroting en het coronaherstelfonds nu Polen en Hongarije hebben aangekondigd de plannen te blokkeren. De landen zijn boos dat zij minder EU-geld ontvangen omdat zij het niet zo nauw nemen met de rechtstaat.