Rekenkamer: informatiebeveiliging overheid rammelt
De overheid schiet tekort in de digitale beveiliging van persoonsgegevens en cruciale systemen. Het gevaar bestaat dat de verstrekking van uitkeringen of de inning van boetes in gevaar komt of dat systemen worden gegijzeld en er losgeld betaald moet worden. Dat stelt de Algemene Rekenkamer in haar jaarlijkse rapport dat vandaag, op Verantwoordingsdag, is verschenen.
Op maar liefst 8 ministeries schiet de informatiebeveiliging tekort. Ook de Tweede Kamer, die in maart van dit jaar nog werd gegijzeld door zogeheten ransomsoftware, heeft de boel niet op orde. De Rekenkamer heeft de verantwoordelijken daarop aangesproken, maar onder andere de ministers Kamp (Economische Zaken), Schippers (Volksgezondheid) en Hennis (Defensie) zeggen zich niet in de kritiek te herkennen. ,,Dat vind ik zorgelijk”, aldus Rekenkamerpresident Arno Visser vanochtend tijdens een toelichting.
Volgens Visser is de afspraak bij de overheid dat informatiebeveiliging een centrale taak is, ook als taken belegd zijn bij diensten en agentschappen. ,,Het is chefsache, dat is duidelijk”, zegt hij. ,,Maar men houdt er zich niet aan.”
Groot risico
De Rekenkamer wil uit veiligheidsoverwegingen niet zeggen welke systemen precies zijn onderzocht. Wel wijst zij er in algemene zin op dat systemen cruciaal kunnen zijn en dat een inbraak of lek een groot risico voor de gebruikers vormt. Als voorbeeld van dergelijke kritieke systemen noemt de Rekenkamer de basisregistratie met vreemdelingengegevens of strafrechtgegevens van mensen, systemen voor telebankieren of de verstrekking van subsidies.
Opvallend is dat de systemen die de Rekenkamer al in 2015 onder de loep nam inmiddels beter zijn beveiligd. De systemen die voor het eerst zijn onderzocht doen het ‘aanzienlijk slechter’.
Reorganisaties
De Rekenkamer heeft in totaal 36 onvolkomenheden vastgesteld, iets meer dan vorig jaar. De meeste houden verband met ict- of personeelsproblemen. De Rekenkamer waarschuwt dat een aantal grote reorganisaties, onder meer bij de politie en het UWV, een wissel trekken op het personeel.
De werkdruk onder ambtenaren is hoog en voor cruciale functies is te weinig personeel beschikbaar. De dienstverlening van de overheid dreigt daarmee in gevaar te komen, aldus Visser. Tegelijkertijd moeten de komende jaren volgens planning nog 9000 voltijdsbanen bij het Rijk worden geschrapt, op een totaal van 109.000 medewerkers.
Terugkerend kritiekpunt is de doelmatigheid van besteed belastinggeld. Visser: ,,Net als voorgaande jaren is er weinig zicht op resultaten. Daardoor blijft onduidelijk of burgers waar voor hun geld krijgen.” In het oog springend voorbeeld is de invoering van het passend onderwijs, waardoor kwetsbare leerlingen met wat ondersteuning naar een gewone school kunnen gaan. Hier is in 2016 2,4 miljard euro voor uitgetrokken.
In de verantwoordingsstukken van het ministerie van Onderwijs staat echter weinig informatie, stelt de Rekenkamer. ,,Hoeveel leerlingen krijgen ondersteuning en hoeveel zouden het er moeten zijn? Het enige dat we kunnen vaststellen is dat het er minder zijn dan bij de invoering van het passend onderwijs. Maar waarom is dat? Dit is een opmerkelijke conclusie die haaks staat op wat de kamer gevraagd heeft.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Zo hou je de hele dag door energie: ‘Alleen wielrenners mogen ontbijten met veel suikers’
Ongeacht of je verkeersleider bent, een IT-er, stratenmaker of hoe je je dag indeelt; niemand zit te wachten op een middagdip. ,,Door bewust te letten op wat je eet, en wanneer, kun je de hele dag door scherp blijven.” -
PREMIUM
1 op 20 mensen krijgt diagnose fibromyalgie: ‘Onbegrip voor patiënten het moeilijkst’
Niet zichtbaar ziek, maar wel vergaan van de pijn en vaak nog een resem andere lichamelijke klachten erbovenop: dat is fibromyalgie. Wat veroorzaakt het en wat kan eraan gedaan worden? Jessica Van Oosterwijck, verbonden aan de universiteit van Gent, geeft een overzicht van de ziekte en de behandeling. ,,Het moeilijkst voor de patiënten is het onbegrip van de omgeving.” -
Een man verspreidde foto van crash onder medepassagiers: hoe kan dat?
Het was een flinke schok voor passagiers die afgelopen zaterdag op Schiphol in een vliegtuig wachtten: ze ontvingen zomaar een foto van een vliegtuigramp op hun iPhones. Hoe kan dat gebeuren, en wat doe je eraan? -
Forse kritiek van gemeenten: ministerie geeft toe dat permanente coronawet haastklus was
Een woordvoerder van zorgminister Ernst Kuipers erkent, naar aanleiding van een bericht in Trouw, dat het opstellen van de nieuwe permanente coronawet een ‘haastklus’ is geworden. Het kabinet heeft minder tijd kunnen nemen dan het eigenlijk wilde, klinkt het. De gemeenten klagen dat zij onvoldoende betrokken zijn geweest bij de totstandkoming van de wet. -
PREMIUMUpdate
Coalitie hekelt bemoeienis van Financiën met stikstofaanpak: 'Hoe verzin je het?’
VVD en CDA vinden dat het ministerie van Financiën zich buiten de discussie over de stikstofaanpak had moeten houden, omdat er al een afspraak lag in het regeerakkoord. Het goedkopere plan dat Financiën aandroeg heeft voor onnodige verwarring gezorgd, menen zij.
-
Ministerie betaalt liever dwangsom dan openheid te geven over mondkapdeal Van Lienden
Het ministerie van VWS staakt na ruim vier maanden zijn juridisch verzet tegen een rechterlijke uitspraak om communicatie over de Sywert-deal vrij te geven, meldt De Volkskrant. Toch blijft het departement weigeren openheid van zaken te geven. VWS kiest ervoor om de opgelegde dwangsommen te betalen. -
PREMIUMVissen met Jan
Pieter Heerma (CDA): ‘Wat nu in Kamerdebatten gebeurt gaat echt een grens over’
CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma gelooft niet in God. Hij wil het Reglement van Orde aanpassen, zodat wetenschappers en journalisten niet meer worden bedreigd en geïntimideerd in de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Hoekstra over berechten misdaden in Oekraïne-oorlog: ‘De commandostructuur begint in het Kremlin’
Oorlogsmisdadigers in Oekraïne mogen hun straf niet ontlopen, vindt minister Hoekstra. Vandaag is hij gastheer van een internationale conferentie die het verzamelen van bewijs en vervolging moet bevorderen. ,,Het is onze plicht straffeloosheid te voorkomen.”