RIVM: ‘Alle 1,8 miljoen niet-gevaccineerden komen vroeg of laat in aanraking met coronavirus’
RIVM-BRIEFINGHet coronavirus lijkt te stabiliseren na de ‘disco-piek’ van juli. Het aantal nieuwe besmettingen en de ziekenhuisbezetting dalen niet meer zo snel als voorgaande weken. ,,Het lijkt af te vlakken, in de ziekenhuizen blijft het ook wat hangen.”
Dat meldde Jaap van Dissel vanochtend in zijn presentatie voor Tweede Kamerleden. Het kabinet wil op 20 september de 1,5 meterregel loslaten, maar het is de vraag of dat mogelijk is met dagelijks nog tientallen nieuwe ziekenhuisopnames en duizenden infecties. ,,De circulatie blijft aanzienlijk. Dat is een punt van zorg.” In het najaar spreiden virussen altijd sneller.
Het hoger onderwijs kan al eind deze maand volledig open, discotheken en nachtclubs blijven voorlopig nog gesloten. Van Dissel wil niet vooruitlopen op geplande versoepelingen: ,,Dat ligt aan de belastbaarheid van de zorg die u als Kamer en kabinet acceptabel vindt. Als dat doel gesteld is, kunnen wij terugrekenen naar de infecties.” Vanmiddag debatteert de Kamer over het coronabeleid.
Omdat het coronavirus zal blijven rondgaan, rekenen de experts van het OMT erop dat alle niet-gevaccineerden en niet eerde besmette personen - in totaal geschat op 1,8 miljoen mensen - ‘vroeg of laat’ in aanraking gaan komen met covid19.
Dat kan leiden tot 16.000 tot 22.000 nieuwe ziekenhuisopnames (waarvan tussen de 2.200 en 3.400 op de IC). Maar precieze prognoses ontbreken. ,,Komt dat binnen één maand of binnen twee jaar? Die modellering is erg complex”, zegt Van Dissel. Daar wordt nog aan gerekend.
In de Tweede Kamer klinkt kritiek over het coronabeleid dat volgens diverse parlementariërs scheef uitpakt: de Formule 1-race in Zandvoort kan straks wel voor 75.000 man publiek, maar een festival voor duizend bezoekers is onmogelijk.
Van Dissel wijst erop dat een evenement met zitplaatsen veiliger is dan een evenement waar iedereen kriskras door elkaar kan lopen, zoals een dancefestival. Al blijft waakzaamheid geboden bij evenementen waar iedereen een vaste plek heeft: ,,Als je een voetbalstadion voor twee derde mag vullen, dan is het wel van belang dat je niet alle mensen in één vak achter het doel plaatst, maar dat je het over het hele stadion spreidt.”
Van Dissel lijkt wel tevreden over de aanpak van de vierde golf: ,,De piek trad op in een groep die toen grotendeels niet gevaccineerd was. De maatregelen in het nachtleven pakten de bron van de verspreiding aan, verder zijn er geen grote maatregelen in de rest van de samenleving genomen. De hogere leeftijdsgroepen stegen niet zo hard mee, dus dat suggereert het effect van vaccinatie”, zei Van Dissel. Inmiddels is 75 procent van de volwassenen volledig gevaccineerd.
Bescherming vaccins
Volgens Van Dissel bieden de vaccins van Pfizer en AstraZeneca bescherming tegen ziekenhuisopname door de Deltavariant met ‘tussen de negentig en vijfennegentig procent’. ,,Het is niet nodig om bij iedereen alle klachten te voorkomen, wel wil je ernstige ziekte en opnames voorkomen.”
Wij spraken verslaggever Niels Klaassen over de briefing in de Live Nieuws Update. Bekijk hieronder het fragment.
Uit steekproeven onder ziekenhuizen blijkt dat driekwart van de opgenomen coronapatiënten nu niet (of onvolledig) gevaccineerd is. ,,Ongeveer vijftien procent is volledig gevaccineerd, waarvan vijf procent problemen heeft met het afweersysteem. Dus een belangrijk deel van de zorgbelasting komt van groepen die nog niet gevaccineerd zijn. Allemaal tekenen dat vaccins werken.”
Het aantal besmettingen schommelt al een tijdje tussen de twee- en drieduizend per dag, in de ziekenhuizen liggen nu 686 coronapatiënten, van wie 198 op de intensive care.
Eén procent belandt in het ziekenhuis
Anders dan in voorgaande golven leidde de enorme infectiepiek in juli niet tot een even heftige toename in de ziekenhuizen: eerder belandde circa drie procent van de positief geteste personen in het ziekenhuis, nu was dat nog één procent, waarschijnlijk vooral omdat de helft van alle besmettingen plaatsvond in de leeftijdsgroepen tot 30 jaar.
Ook bleek de overgrote meerderheid van de geïnfecteerden (88 procent) nog niet immuun tegen het virus, ofwel omdat ze niet (volledig) gevaccineerd waren of de infectie nog niet doorgemaakt hebben.
Bekijk hier onze nieuwsvideo's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Unicum: BBB als eerste partij ooit grootste in alle provincies geworden
De BoerBurgerBeweging (BBB) is in alle provincies de grootste partij geworden bij de Provinciale Statenverkiezingen. De partij was in sommige provincies als Drenthe en Overijssel met afstand de grootste. In onder meer Utrecht en Noord-Holland won de partij het nipt van GroenLinks en de VVD. Ook in zeker dertien waterschappen werd de partij de grootste, meldt de Unie van Waterschappen. -
Door BBB uitgezochte verkenners zijn allemaal níét-leden: ‘Ze moeten neutraal zijn’
Na de eclatante zege bij de provinciale verkiezingen - de partij won overal - heeft de BoerBurgerBeweging al in tien van de twaalf provincies verkenners aangesteld die moeten onderzoeken met welke partijen er te praten valt. Wat blijkt: geen van allen zijn ze lid van de BBB. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUM
Opluchting bij staatssecretaris over asielopvang zal van korte duur zijn
De spreidingswet ligt eindelijk in de Tweede Kamer, maar daar heeft staatssecretaris Van der Burg (Asiel, VVD) deze lente en zomer nog niks aan. Een jaar nadat er asielzoekers buiten moesten slapen bij Ter Apel, dreigt daarom weer een ellendige asielzomer. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.
-
Hoekstra: ‘Zaak tegen Rusland over neerhalen MH17 gaat door’
De zaak van Nederland en Australië tegen Rusland over het neerhalen van de MH17 wordt in behandeling genomen door de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie van de VN (ICAO), laat minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) op Twitter weten. ‘Bemoedigend nieuws voor de nabestaanden.’ -
-
-
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUM
Stikstof oké, maar waar heb je als BBB-stemmer nog meer voor gekozen?
Dat de BoerBurgerBeweging weinig op heeft met de stikstofplannen van het kabinet, dat weten we. Maar hoe denkt de partij over andere zaken? Kortom: waar heb je als BBB-stemmer nou eigenlijk precies voor gekozen?