Rutte moet hard onderhandelen voor sobere EU-begroting
Ooit mocht er geen euro extra meer naar Griekenland, vandaag geen euro extra naar Europa. De inzet van premier Mark Rutte bij de start van de onderhandelingen over de Europese meerjarenbegroting 2021/2027 is hoog en bij voorbaat onhoudbaar.
Rutte beseft dat zelf maar al te goed, want zo hard als op de Griekse euro legt hij zich deze keer niet vast: hij gaat, beloofde hij gisteren de Kamer, wel ‘vreselijk zijn best doen’. Rutte weet ook dat als hij vandaag in Brussel aanschuift bij zijn 26 collega-leiders (zonder de Britten, die zijn straks toch weg) hij met zijn streven naar budgettaire nulgroei zwaar in de minderheid zit.
Mét de Europese Commissie vinden veruit de meeste lidstaten 100- à 200 miljard extra over een periode van zeven jaar niet overdreven. Er staat immers veel nieuw beleid op stapel: een Europese migratie-aanpak, Europese defensiesamenwerking, Europese bewaking van de buitengrenzen. Daarbovenop komt een gat van dik 90 miljard (op totaal 1.000 miljard over de lopende zeven jaar) door het vertrek van de Britten.
Hogere afdracht
Voor veel landen is een hogere afdracht onder die omstandigheden onvermijdelijk. Of ze profiteren zodanig van ‘Brussel’ in de vorm van landbouw- of economische steun, dat ze alleen daarom al voor een groter budget zijn. Vooralsnog zitten enkel Denemarken, Zweden en Oostenrijk in het Nederlandse nulgroeikamp.
De Europese meerjarenbegrotingen zijn elke zeven jaar een slagveld. Aan de lopende gingen 29 maanden snoeiharde onderhandelingen vooraf. De laatste eindjes worden meestal nachtwerk, met het mes op tafel. Daar zijn we nog ver vandaan, wellicht komt de eindsprint pas na de Europese verkiezingen, ergens midden volgend jaar.
De informele top van morgen wordt niet veel meer dan een rituele openingsdans. EU-president Donald Tusk hoopt de discussie te kunnen concentreren rond drie vragen: welke taken de nieuwe meerjarenbegroting moet dekken, hoe hoog ze moet zijn en wanneer ze klaar moet zijn. Tusk zelf wil een ‘moderne’ begroting, met veel geld voor digitalisering, onderzoek en innovatie, zodat Europa concurrerend blijft. Daarin vinden hij en Rutte elkaar volledig.
Maar Ruttes ambities gaan zeker nog verder: Met Macron in Parijs kan misschien eindelijk het mes in de kostbare landbouwsubsidies, het klimaat is ook gunstig om steun aan achtergebleven regio’s in het zuiden, midden en oosten te koppelen aan broodnodige economische hervormingen. Als Rutte dat allemaal kan binnenhalen, vindt hij wellicht een paar euro extra voor Europa niet eens zo erg meer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
‘Hork’ Wiersma kan blijven, maar staat wel op scherp
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Wiersma zegt sorry voor woedeaanvallen en mag door van de VVD: Maar ‘dit gedrag moet verleden tijd zijn’
Minister Dennis Wiersma kan voorlopig aanblijven na nieuwe onthullingen over wangedrag tegen medewerkers. In een overleg met de VVD-fractie bood Wiersma dinsdag zijn excuses aan voor de woedeaanvallen. Maar het VVD-talent kan zich geen nieuwe misstap permitteren. -
PREMIUM2
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
Al 100.000 Nederlanders geloven in complot ‘kwaadaardige elite’, en dat aantal neemt verder toe
-
-
-
Nieuwe ouders raken 2500 euro belastingvoordeel kwijt, terwijl kinderopvang nog niet gratis is
Het kabinetsbesluit om de kinderopvang pas in 2027 bijna gratis te maken treft nieuwe ouders in 2025 en 2026 waarschijnlijk flink in de portemonnee. Het kabinet is weliswaar van plan als compensatie de kinderopvangtoeslag in die jaren wat te verhogen, maar in de tussentijd wordt een zeer lucratief belastingvoordeel voor nieuwe ouders zonder vertraging al in 2025 afgeschaft. -
met video
Levering F-16's aan Oekraïne komt rap dichterbij: ‘Het is heel gevoelig’
Downing Street is duidelijk: het Verenigd Koninkrijk gaat samen met Nederland werken aan ‘een internationale coalitie’ die Oekraïne van F-16-gevechtsvliegtuigen gaat voorzien. Ons kabinet houdt zich stil. ,,Dit is heel gevoelig.”