Volledig scherm
Rutte en Merkel tijdens een eerdere ontmoeting © EPA

Rutte overlegt met Merkel en haar opvolger over topposities Europa

Premier Mark Rutte heeft vandaag in Berlijn een werklunch met de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Het is ter voorbereiding van twee bijeenkomsten van Europese staats- en regeringsleiders eind deze maand en medio volgende maand.

De toekomstige agenda van de Europese Unie zal worden besproken net als de verdeling van de belangrijkste Europese topposities. Na de Europese verkiezingen van volgende week komt er een nieuwe Europese Commissie. Verder spreken ze spreken over onder meer migratie, klimaat, interne markt en veiligheid.

Verder maakt Rutte ook nog kennis met Annegret Kramp-Karrenbauer, de vermoedelijke opvolger van Merkel als regeringsleider. Ze is eind vorig jaar al Merkel opgevolgd als leider van haar partij CDU. Daarmee maakt Kramp-Karrenbauer een grote kans de nieuwe bondskanselier te worden. Merkel is aan haar laatste termijn als bondskanselier bezig.

  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.