Rutte ziet besmettingen stabiliseren, maar waarschuwt: ‘In horeca gaat het te vaak mis’
VIDEOIn de horeca gaat het ‘te vaak niet goed’, vindt demissionair premier Mark Rutte. Volgens hem zijn er nog te veel cafés waar gasten geen vaste zitplaats innemen, waardoor te weinig afstand wordt gehouden.
Dat heeft Rutte gezegd na corona-overleg door het kabinet. Dat concludeert tegelijk dat het aantal positieve testuitslagen ‘zich heeft gestabiliseerd en dus niet meer stijgt’, maar zorgen zijn er wel, zei Rutte: ,,Op te veel plekken in de horeca gaat het niet goed. We moeten ons echt houden aan harde voorwaarden die gelden, zoals bijvoorbeeld dat iedere gast een vaste zitplaats heeft. Het gaat op veel plekken goed, maar op te veel plekken ook niet. Ik zeg dus: houd elkaar scherp.”
Volgens Rutte wordt er toezicht gehouden, maar zijn het ‘te veel plekken’ om goed te kunnen controleren. ,,Daarom doe ik een beroep op iedereen.”
Hij herhaalde verder dat thuiswerken weer de norm wordt, ‘tenzij het niet anders kan’. Ook wordt ventileren meer kernbeleid, zei hij, onder meer op aandringen van de Tweede Kamer. ,,Het advies op werk, horeca, thuis, of op school: zorg dat er genoeg frisse lucht door het huis stroomt. We zullen instructies verstrekken over hoe je dat precies kunt doen.”
Rutte zei dat verder op dit moment geen ‘aanvullende’ maatregelen nodig zijn.
Een deel van het demissionaire kabinet was vandaag bijeen om de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus te bespreken. Het kabinet besloot onlangs om vanwege de explosief gestegen besmettingscijfers in de zomer wekelijks de cijfers te blijven bespreken en zo eventueel snel maatregelen te kunnen treffen. Ook de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) komen elke week bijeen en brengen zo nodig advies uit.
Reizen
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zei na het overleg dat Nederland ‘donkerrood’ gaat kleuren op de kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC. Dat betekent dat landen vakantievierende Nederlanders kunnen verplichten tot quarantaine. ,,We gaan daarover in gesprek met landen of dat echt nodig is, maar uiteindelijk is het aan landen zelf.”
Het aantal besmettingen is de afgelopen weken flink opgelopen. Vrijdag was het reproductiegetal (R-waarde), dat aangeeft in hoeverre het virus zich verspreidt, al gestegen tot een recordhoogte van bijna 3 (2,91). Dat betekent dat 100 besmette mensen 291 anderen infecteren.
Ruim een week geleden heeft het kabinet enkele versoepelingen weer teruggedraaid tot 13 augustus. Dan neemt het kabinet weer nieuwe besluiten.
Limburg
Rutte zei verder nog dat bedrijven die omzetverlies hebben door de watersnood in Limburg ook aanspraak kunnen maken op de steunpakketten die al ingezet worden door corona. Vorige week zei het kabinet dat het schade zal vergoeden dat niet wordt gedekt door verzekeraars, maar die steun is niet oneindig, bleek uit een brief aan de Tweede Kamer.
Lek
De Jonge reageerde verder nog op een groot datalek bij een testbedrijf, waardoor het vorige week voor iedereen mogelijk was om valse reis- en toegangsbewijzen in de app CoronaCheck te krijgen. Dat kwam aan het licht na onderzoek van RTL Nieuws. Het bedrijf is ‘afgestoten’, waarmee het lek uit de wereld is, zegt De Jonge. Volgens hem heeft ‘niemand, behalve de journalist van RTL’ gebruik kunnen maken van de fout.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Al 100.000 Nederlanders geloven in complot ‘kwaadaardige elite’, en dat aantal neemt verder toe
-
Met video's
Tijden zijn veranderd: zwijgen, dat doen politici niet meer
Jaren zwegen politici liever over bedreigingen aan hun adres. Maar dat is nu anders: ministers Sigrid Kaag en Hugo de Jonge erkennen openlijk dat ze zich weleens afvragen of hun baan het wel waard is. -
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
Bizar kwartetspel om Senaat: krijgt BBB 16, 17 of 18 zetels in de Eerste Kamer?
Vandaag wordt duidelijk hoe groot de overmacht van BBB in de Senaat werkelijk wordt. Na weken van rekenen en koehandel volgt aan het einde van de middag de uitslag. Hoe werken deze Eerste Kamerverkiezingen? En wat betekent een grote BBB voor het kabinet? -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?
-
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
-
-
-
podcast
Wat zegt het geklungel rond Wiersma over de VVD?
Gaan bedreigingen het vak van politicus zó onaantrekkelijk maken dat er straks geen minister meer te vinden is? Het gezin van Sigrid Kaag ziet haar liever vandaag nog stoppen. Wie wel door wil: Dennis Wiersma, die zich als ‘een hork’ gedroeg. Maar de VVD wikkelt de affaire rond de minister niet af zoals in het verleden zou zijn gedaan. -
met video
Oorlogsweduwen doen beroep op Rutte na verwerping moties: ‘Coalitie is van god los’
De Tweede Kamer heeft twee moties verworpen om achterstallige betalingen aan oorlogsweduwen eindelijk uit te keren. Het leidde voor de tweede achtereenvolgende week tot heftige emoties op de publieke tribune, onder mensen die al 78 jaar hun recht proberen te halen.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer