SCP: Coronacrisis zaait verdeeldheid, overheid moet voorkomen dat vlam in pan slaat
InterviewDe coronacrisis kan grote verdeeldheid zaaien tussen verschillende bevolkingsgroepen, waarschuwt het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De overheid moet voorkomen dat de vlam in de pan slaat.
Delen per e-mail
Terwijl in de eerste crisismaanden saamhorigheid heerste, is het vertrouwen in de medemens tijdens de tweede golf beduidend afgenomen, constateren onderzoekers in het rapport Een jaar met corona dat het SCP vandaag publiceert. Zo namen niet alleen de spanningen tussen jong en oud toe, maar ook tussen mensen met een kwetsbare en een goede gezondheid.
Een groot deel van de Nederlanders legt de schuld voor het hoge aantal virusinfecties onder jongeren vooral bij de jeugd zelf, dankzij hun ‘coronafeestjes’. Eerder in de crisis waren juist mensen van Aziatische afkomst de gebeten hond, omdat het zou gaan om een ‘Chinees’ virus.
SCP-directeur Kim Putters zegt daarover: ,,Heel vaak gaat een crisis gepaard met stigmatisering, ook nu. Daarom zeggen we tegen de overheid: let hier op, want zondebokken aanwijzen in een crisis kan ertoe leiden dat de spanningen tussen bevolkingsgroepen oplopen. Die wrijving is er al, maar escaleert gelukkig nog niet.”
Volgens het SCP daalt het vertrouwen in andere mensen en lopen de spanningen op (tussen jong en oud, gezond en kwetsbaar, anders...). Merk jij dat ook aan de mensen om je heen?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat niet als censuur, maar omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Je naam invullen, kan door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Beduidend ontevredener
Bij een aantal groepen heeft de langdurige crisis er echt ingehakt, constateert het Sociaal en Cultureel Planbureau ook. Bijvoorbeeld jongvolwassenen zijn beduidend ontevredener over hun leven dan voor de coronacrisis en worstelen met problemen op het gebied van werk en inkomen. Ouderen zien op hun beurt hun kleinkinderen ineens veel minder vaak en hebben minder sociale contacten.
De angst voor het virus berokkent ons emotionele schade, aldus Putters. ,,Mensen hebben het afgelopen jaar steeds vaker ervaren dat iemand in hun omgeving het virus kreeg - sommigen moesten hiervoor zelfs naar een digitale begrafenis. Ik denk dat we niet moeten onderschatten hoe groot het effect daarvan op ons welzijn op langere termijn kan zijn.”
Met één jaar coronacrisis achter de rug constateert SCP-directeur Kim Putters dat onze samenleving veerkrachtig is. Tegelijk wordt de sociale nood bij bepaalde groepen steeds groter. ,,De wrijving is er al, maar escaleert gelukkig nog niet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
65.000 briefstemmen niet meegeteld, 70+’ers stuurden lege retourenveloppen op
Bij de Tweede Kamerverkiezingen zijn de briefstemmen van zo’n 65.000 70-plussers niet meegeteld omdat ze niet op de juiste manier waren uitgebracht. 70+’ers stuurden bijvoorbeeld lege enveloppen op. Het aantal gemiste stemmen is goed voor bijna één zetel. -
Dit besluit het kabinet vandaag: bso's maandag open, verder geen snelle versoepelingen
De hoop dat Nederland al van meer vrijheid kan proeven vanaf 21 april is vervlogen: het kabinet houdt de voet op de rem tot 28 april. Onder voorwaarden kunnen dan terrassen en winkels meer open, maar alleen als de piek van de derde golf inderdaad voorbij is. Wel kunnen de buitenschoolse opvangverblijven vanaf maandag weer helemaal open. -
Ervaren Tjeenk Willink moet als informateur herstart verkenning begeleiden: ‘morgen meer’
Herman Tjeenk Willink (79) gaat als informateur de nieuwe coalitie helpen verkennen. Op verzoek van de zeventien partijleiders is hij vandaag gestart in zijn nieuwe rol. Vanavond had hij zijn eerste overleg met Kamervoorzitter Arib. -
PODCAST
Het Cruijffiaans van Hugo, gezwabber met maatregelen en de muziek van de Kamer
Het kabinet wikt en weegt nog over coronamaatregelen en dat hoor je ook in de soms Cruijffiaanse uitspraken van minister Hugo de Jonge. Er ligt weliswaar een ‘openingsplan’, maar de cijfers kunnen de strategie flink in de war schoppen. Ondertussen gaat stilletjes de formatie verder en openbaarden Tweede Kamerleden hun favoriete muziek deze week: van Metallica tot John de Bever. We bespreken het allemaal in onze podcast Politiek Dichtbij. -
PREMIUMSCP-BAAS
Kim Putters: ‘Deze crisis is zo diep dat die op iedereen impact zal hebben’
De coronacrisis beïnvloedt tot nu toe slechts beperkt ons levensgeluk, ziet Kim Putters van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij waarschuwt wel: ,,De rek raakt eruit en de klap kan nog komen.”
-
Video
Hiddema keert terug bij FVD als Eerste Kamerlid: ‘Ze hebben wonderschoon programma’
Theo Hiddema keert voor Forum voor Democratie terug aan het Binnenhof. Hij gaat de Eerste Kamer in voor de partij van Thierry Baudet. FVD heeft recht op een derde zetel in de senaat nu oud-FVD’er Nicky Pouw-Verweij voor JA21 in de Tweede Kamer is verkozen. Die wil Hiddema innemen, zegt hij tegen NRC. -
PREMIUM
Kamervoorzitter Khadija Arib lang niet zeker van herverkiezing
Na vijf jaar Kamervoorzitter te zijn geweest wordt Khadija Arib belaagd door twee andere kandidaten. Het runnen van de Kamerorganisatie is een thema dat haar de kop kan kosten. Haar belangrijkste tegenstrever is Vera Bergkamp (D66). Durft de Tweede Kamer voor een nieuweling te kiezen? -
Kim Putters opnieuw invloedrijkste Nederlander: 74 vrouwen op lijst
Kim Putters is weer de invloedrijkste Nederlander. De 47-jarige directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) voert voor het tweede jaar op rij de Volkskrant Top 200 aan. De lijst staat dit jaar vooral in het teken van de coronacrisis, met OMT-voorzitter Jaap van Dissel nieuw op nummer 2. Van Dissel is de hoogste binnenkomer.
0 reacties