SGP mist aanwezigheid van koning bij formatie
Bij de SGP snapten ze überhaupt al niet welk probleem er werd opgelost toen de koning 2012 buitenspel werd gezet bij de kabinetsformatie. Maar nu er een impasse is in Den Haag, denkt partijleider Van der Staaij met heimwee terug aan de tijd dat het staatshoofd een doorbraak kon forceren.
Zomaar een voorbeeld, eentje dat dezer dagen vaker in de Haagse wandelgangen wordt genoemd: 1994. De formatie zat muurvast. De koningin gaf de latere premier Wim Kok een opdracht: ga jij maar beginnen aan een regeerakkoord, dan kunnen andere partijen later aanhaken. Dat lukte. ,,Dat scenario is nu ondenkbaar”, constateert SGP-leider Kees van der Staaij.
Waarom kan dat nu niet?
,,Voor iedere stap die je nu zet, is een Kamermeerderheid nodig. Dat is geen enkel probleem als de formatie soepel loopt, zoals in 2012 het geval was. Toen was er een duidelijke verkiezingsuitslag en twee partijen die er vanwege de crisis wel samen uit moesten komen. Nu loopt het stroever, want de verkiezingsuitslag was niet eenduidig. Als er een impasse is, is er dus ook geen Kamermeerderheid om daaruit te manoeuvreren. Iedereen is immers belanghebbende. Dat was bij de koning en zijn adviseurs door de kennis, ervaring en afstand niet zo.”
Vindt u dat er nu sprake is van een impasse?
,,Zeker, en ook eentje waarbij de verhoudingen zijn geschaad. Dat wil niet zeggen dat ik verwacht dat de Kamer nu met hangende pootjes bij de koning terecht komt – dat zal zeker D66 niet willen.”
Hoe kom je dan wél uit deze uitzichtloze situatie?
,,Als het lastig wordt, dan kan het raadzaam zijn om een andere informateur of een groep informateurs van meerdere partijkleuren aan te stellen. Mensen die wat meer op afstand staan van hun partij. Daarmee bedoel ik niet dat het probleem bij de huidige informateur ligt. Maar het is op zichzelf niet ongebruikelijk om bij een kabinetsformatie met verschillende informateurs te werken. Bij een andere fase hoort een andere informateur.”
Wat deed de koningin in het verleden om een doorbraak forceren?
,,Als het vastliep, kon de koningin dat doorbreken – op gezag van haar adviseurs. Daar was altijd een zeker begrip voor. Zij handelde in het landsbelang. Nu speelt het partijbelang meestal meer mee.”
Komt de Tweede Kamer er nu wel uit?
,,Dat wordt spannend. Als in het eindverslag van Schippers geen richting wordt aangewezen, dan is er nergens een meerderheid voor. De Kamer moet dan in een debat uitmaken wat de volgende stap wordt. Er is een meerderheid nodig om tot een conclusie te komen welke stap dat gaat worden. Maar als partijen hopeloos verdeeld zijn over die stap, komt die meerderheid er nooit. Hoe noem je dan een stapje erger dan impasse? Muurvast. Dan zit het muurvast.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Remkes aan de slag met monsterklus boeren: ‘Ik weet wat de dilemma‘s zijn’
Johan Remkes is vandaag begonnen aan zijn klus om het kabinet en de boeren weer met elkaar in gesprek te krijgen over de stikstofmaatregelen. Probleem is echter: de boerenorganisaties weigeren met hem aan tafel te gaan. Remkes wil niet vooruitlopen op hoe hij de impasse gaat doorbreken. ,,Wij doen in stilte ons werk.” -
Tikkie lanceert functie voor uitgaven van groepen: ‘We vonden dit een logische stap’
Betaaldienst Tikkie lanceert vandaag een nieuwe functie: Groepie. Daarmee kunnen groepen hun uitgaven bijhouden en de kosten van bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest, groepsvakantie of huisboodschappen eenvoudig verrekenen met, jawel: een tikkie. -
Rijk gaat met drastische maatregel asielopvang forceren bij ‘weigergemeenten’
Als een gemeente blijft weigeren de bestemming aan te passen van een gebouw dat als asielzoekerscentrum kan fungeren, gaat het kabinet dat doen. Op dezelfde manier worden mogelijk ook tijdelijke opvanglocaties en de aanleg van een cruiseschip geforceerd. Het kabinet zegt liever niet te willen dat het zover komt, maar houdt vanaf nu dit instrument paraat. -
PREMIUMprofiel
Bitterbalfan met energie voor tien: dit is de staatssecretaris die asielcrisis moet aanpakken
Staatssecretaris Eric van der Burg staat in de asielcrisis vol in de wind. De atypische VVD’er wordt geroemd om zijn tomeloze energie en vriendelijkheid. Maar intussen blijft het begin van een oplossing voor de crisis uit. ,,Hij gáát maar door.” -
PREMIUM
Kies de regenton die bij jou past en laat die regen maar komen
Planten water geven, ramen lappen en zelfs de wc doorspoelen: je kunt een hoop doen met regenwater. Maar dan moet je het wel eerst opvangen. Een regenton biedt de oplossing.
-
Staatssecretaris slaapt undercover in daklozenopvang voor ‘eerlijk en rauw werkbezoek’
Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft incognito een nacht doorgebracht bij de daklozenopvang in Den Bosch. ‘Een echt werkbezoek’, zo deelt Van Ooijen op LinkedIn. ‘Eerlijker en rauwer dan ik me vooraf ooit had kunnen bedenken’. -
Koken & Eten
Bramen uit de natuur plukken? Hier moet je op letten voor je begint
In augustus en september is het bramenseizoen, wat betekent dat je ze weer in overvloed in de natuur kunt vinden. Sommige mensen gaan er dan ook op uit om ze te plukken. Maar kun je dit zonder risico’s doen? Hier moet je eerst even op letten voordat je aan het plukken slaat. -
1
Spoedprocedure in Kamer om alsnog vrijgeven appjes De Jonge in Sywert-deal
De Tweede Kamer gaat zich buigen over de vraag of het ministerie van Volksgezondheid (VWS) alsnog moet worden gedwongen berichtenverkeer over de Sywert-deal vrij te geven. Het gaat onder meer om appjes van ex-minister Hugo de Jonge en topambtenaren. Het ministerie weigert dat tot dusver en betaalt liever een dwangsom, die inmiddels is opgelopen tot 15.000 euro.