Volledig scherm
Alleen kinderen die zijn ingeënt zouden moeten worden toegelaten op het kinderdagverblijf, vindt de SP. © ANP

SP: Alleen kinderopvang voor gevaccineerde kinderen

Ouders die hun kinderen naar de crèche willen brengen, moeten hun kroost verplicht vaccineren. Dat voorstel doet oppositiepartij de SP morgenmiddag tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het aantal niet-ingeënte kinderen stijgt al enkele jaren achtereen. Daardoor neemt de kans toe op een uitbraak van infectieziekten, zoals onlangs met de mazelen op een Haags kinderdagverblijf. Zeker baby’s lopen het risico aan zo’n ziekte te overlijden als ze met niet-gevaccineerde kinderen in contact komen.

Kabinet en Tweede Kamer breken zich al enige tijd het hoofd hoe die trend kan worden gekeerd. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil kinderopvangorganisaties de wettelijke mogelijkheid geven om niet-gevaccineerde kinderen te weren (iets wat sommigen overigens nu al doen). Maar volgens de SP moet die keuze niet worden overgelaten aan de kinderopvang zelf.

SP-Kamerlid Maarten Hijink vindt dat een kinderdagverblijf altijd veilig moet zijn. ,,Het gaat niet om keuzevrijheid maar om de bescherming van álle kinderen in de kinderopvang. Een uitbraak in een centrum waar geen vaccinatieplicht geldt, kan desastreus uitpakken.’’

Het voorstel lijkt niet te kunnen rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer. Ook is er geen politiek draagvlak voor een algehele vaccinatieplicht van kinderen. Wel heeft het kabinet aangekondigd die mogelijkheid te willen onderzoeken.

  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.