Volledig scherm
Vorig jaar protesteerden studenten op de Dam in Amsterdam tegen de verhoging van de rente op studieleningen. Ook SP-Kamerlid Frank Futselaar (tweede van links) liep mee. © ANP/Evert Elzinga

SP wil leenstelseldoorbraak forceren met initiatiefwet

De SP komt met een initiatiefwet die een basisbeurs moet terugbrengen. Daarmee wil de partij andere partijen in de Tweede Kamer dwingen om nog deze kabinetsperiode het huidige leenstelsel voor studenten op de schop te nemen.

Voor zijn wetsvoorstel grijpt SP-Kamerlid Frank Futselaar terug op het oude systeem voor studiefinanciering, zoals die gold vóór het leenstelsel werd ingevoerd in 2015. Toen kregen álle studenten een basisbeurs en konden sommige studenten aanspraak maken op een aanvullende beurs. Beiden waren een gift en hoefden niet terug te worden betaald.

Meedenken

Futselaar zegt dat beide elementen terugkeren, maar laat de bedragen open. Zo kunnen andere partijen daarover meedenken. Zo houdt hij ook de mogelijkheid open om alleen de bestaande aanvullende beurs uit te breiden naar een grotere groep studenten, zoals PvdA, GroenLinks en ook regeringspartij D66 suggereren. ,,Dan zet je het bedrag voor de basisbeurs op 0 en pas je alleen het bedrag voor de aanvullende beurs aan.”

Het SP-Kamerlid wil de bedragen voor de basisbeurs en aanvullende beurs daarvoor niet vastleggen in de wet, maar in een algemene maatregel van bestuur (AMvB). ,,Die zijn dan nog aan te passen.”

De SP was altijd al tegen het leenstelsel, maar nu deze week de PvdA de handen aftrok van het leenstelsel dat het zelf ooit bedacht en pleitte voor de terugkeer van een vorm van basisbeurs, acht Futselaar de tijd rijp om met een initiatiefwet te komen. Ook D66-leider Rob Jetten bood gisteren ruimte om het leenstelsel aan te passen.

Raamwerk

Nu er een grote Kamermeerderheid voor aanpassing van het huidige systeem van studiefinanciering is, wil Futselaar vaart maken. ,,Als er al een raamwerk ligt, dan kunnen we er misschien voor zorgen dat studenten al een jaargang eerder niet meer hoeven te lenen.”

CDA en ChristenUnie pleiten al langer voor de terugkeer van de basisbeurs, maar zijn gebonden aan het regeerakkoord waarin zij met VVD en D66 hebben afgesproken deze kabinetsperiode niet te tornen aan het leenstelsel. Ook de SP wil van het hele huidige leenstelsel af.