Jeroen Dijsselbloem hoort waarschijnlijk vanmiddag of hij wordt voorgedragen om Christine Lagarde op te volgen als managing director van het IMF.
Volledig scherm
Jeroen Dijsselbloem hoort waarschijnlijk vanmiddag of hij wordt voorgedragen om Christine Lagarde op te volgen als managing director van het IMF. © REUTERS

Spanning stijgt: Dijsselbloem en Georgieva over in strijd om topjob IMF

Jeroen Dijsselbloem heeft nog maar één concurrent over in de strijd om de nieuwe baas van het Internationaal Monetair Fonds te worden. Nu ook de Fin Olli Rehn zich heeft teruggetrokken gaat het in de cruciale stemming vanmiddag tussen de Nederlander en de Bulgaarse Kristalina Georgieva.

Dat Rehn zich na een eerdere stemronde vanmorgen heeft teruggetrokken is goed nieuws voor Dijsselbloem, die daardoor op meer stemmen van de noordelijke lidstaten zou mogen rekenen. Dijsselbloem ligt echter minder goed bij de zuidelijke EU-landen, vooral vanwege zijn strenge imago als gevolg van diens eerdere voorzitterschap van de Eurogroep.

Stemming

Omdat de EU-ministers van Financiën geen consensus wisten te bereiken over een kandidaat voor de topfunctie bij het IMF, besloot procesbegeleider Frankrijk het op een stemming aan te laten komen. Vanochtend bij de eerste stemronde waren er nog vier kandidaten: Dijsselbloem, Georgieva, Rehn en de Spaanse Nadia Calviño. Die laatste trok zich na de eerste stemronde terug en ook Rehn ligt nu dus uit de race, waardoor het tussen Dijsselbloem en Georgieva gaat.

De stemming is momenteel gaande. Vanmiddag om 18.00 uur is er een telefonische vergadering belegd door de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire. De verwachting is dat daarin bekend wordt gemaakt wie aan het langste eind trekt en door de EU zal worden voorgedragen als opvolger van Christine Lagarde, die president van de Europese Centrale Bank wordt. 

Traditioneel is de managing director van het IMF een Europeaan. Amerika levert op zijn beurt sinds jaar en dag de baas van de Wereldbank. Georgieva was begin dit jaar kortstondig waarnemend president van de Wereldbank. Zij is door haar leeftijd van 65 jaar volgens de statuten van het IMF eigenlijk te oud om benoemd te worden bij het IMF. De 53-jarige Dijsselbloem is op 1 mei begonnen als voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. 

De Bulgaarse Kristalina Georgieva is de enig overgebleven uitdager van Dijsselbloem.
Volledig scherm
De Bulgaarse Kristalina Georgieva is de enig overgebleven uitdager van Dijsselbloem. © REUTERS