‘Spitzenkandidat’ Frans Timmermans stemt in Heerlen

Frans Timmermans, lijsttrekker van de PvdA bij de Europese verkiezingen, heeft vanochtend vroeg zijn stem al uitgebracht. Hij deed dat op zijn oude school, het Bernardinuscollege in Heerlen. Timmermans deed daar tussen 1975 en 1980 het atheneum. Na het behalen van zijn diploma ging hij in Nijmegen studeren.

Volledig scherm
Frans Timmermans, topkandidaat van de Europese sociaaldemocraten, brengt zijn stem uit voor de Europese verkiezingen op het stembureau in het Bernardinuscollege. © ANP

Timmermans is een van de zogenoemde Spitzenkandidaten. Hij wil voorzitter van de Europese Commissie worden. Daarvoor zouden de sociaaldemocraten de grootste fractie in het Europees Parlement moeten worden.

,,Dit is voor het eerst dat ik op mezelf stem. Ik wil president van de Europese Commisie worden en heb geen plan B”, zei hij voor hij zijn stem uitbracht. ,,Als voorzitter wil ik vooral de klimaatcrisis op de agenda zetten en grote bedrijven belasting laten betalen.”

Timmermans verwacht dat de verkiezingen een nek-aan-nekrace tussen conservatieven en sociaaldemocraten worden. Nadat hij had gestemd, vertrok hij direct naar Spanje waar hij campagne gaat voeren. Morgen doet hij dat in Italië, zaterdag in Oostenrijk. ,,Slapen doe ik in de auto”, aldus Timmermans.

Voor het eerst

Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie (FVD), heeft zijn stem uitgebracht in de Posthoornkerk in Amsterdam. Forum voor Democratie doet voor het eerst mee aan de Europese verkiezingen. Baudet is lijstduwer. Lijsttrekker Dirk Jan Eppink zat van 2009 tot 2014 in het Europees Parlement voor de Belgische partij Lijst Dedecker. In 2014 was hij lijstduwer voor de VVD.Wilders stemt in Duindorp

PVV-leider Geert Wilders bracht zijn stam uit in basisschool De Meerpaal in de wijk Duindorp in Den Haag. De PVV krijgt in die buurt vaak veel stemmen. Bij de vorige Europese verkiezingen, vijf jaar geleden, werd de Partij voor de Vrijheid de derde partij van het land, na D66 en CDA. De partij kreeg vier zetels. Nu staat de partij van Wilders in de peilingen op één of twee Europese zetels.

Bekijk hieronder wat je moet weten over de Europese verkiezingen:

Volledig scherm
Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet brengt zijn stem uit voor de Europese verkiezingen op het stembureau in de Posthoornkerk. © ANP