‘Steeds meer afsplitsingen in lokale politiek: al 150 nieuwe fracties’
In bijna de helft van de gemeenteraden (45,6 procent) zijn de afgelopen 3,5 jaar één of meer raadsleden vertrokken bij hun oorspronkelijke partij om een eigen fractie te beginnen. Dat blijkt uit onderzoek van NRC. Dat betekent dat er nu 150 fracties actief zijn waar kiezers in 2018 niet voor hebben gestemd.
De meest genoemde reden voor een afsplitsing is een ‘verschil van inzicht’. Dat kan zowel persoonlijk zijn - botsende karakters - als inhoudelijk: een raadslid kan zich niet langer verenigen met een standpunt dat de rest van de fractie inneemt.
Afsplitsingen zijn niet verboden; de Kieswet kent geen politieke partijen, alleen gekozenen. Een volksvertegenwoordiger mág dus opstappen en zijn zetel behouden. Maar al jaren gaan er stemmen op om afsplitsen te bemoeilijken.
Zeker omdat het aantal de laatste jaren toeneemt. Dagblad Trouw berekende vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 dat in 30 procent van de gemeenteraden afsplitsingen waren. Tussen 1998 en 2000 was dat percentage volgens onderzoek van het wetenschappelijk bureau van de PvdA slechts 5,8 procent.
Het hoogste aantal afsplitsingen per gemeente is drie. Dat gebeurde onder meer in Wassenaar. In 22 gemeenteraden, waaronder Maastricht, kwamen er twee nieuwe fracties bij.
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Moederbedrijf Albert Heijn onder vuur in Kamer over ‘graaiflatie’: ‘Waar is uw moraal?’
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek. -
met video
Levering F-16's aan Oekraïne komt rap dichterbij: ‘Het is heel gevoelig’
Downing Street is duidelijk: het Verenigd Koninkrijk gaat samen met Nederland werken aan ‘een internationale coalitie’ die Oekraïne van F-16-gevechtsvliegtuigen gaat voorzien. Ons kabinet houdt zich stil. ,,Dit is heel gevoelig.” -
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
met video
Asielzoeker met B-status? D66 en CU voelen er niets voor
Het kabinet blijft intern verdeeld over de vraag hoe de hoge asielinstroom beteugeld moet worden. Een plan om een deel van de asielzoekers een B-status toe te kennen, lijkt ook al de oplossing niet.
-
Bij een beetje economische tegenwind of een koude winter heeft minister Kaag een geldprobleem
-
-
-
VVD’ers doen ultieme poging om ‘Bambigevoel’ te behouden: ‘Red het hertenkamp’
Maar liefst 180 VVD’ers slaan de handen ineen om de hertenkampen te redden die met sluiting worden bedreigd. Door nieuwe wetgeving van het kabinet moeten de grazers op termijn uit de parken verdwijnen, maar dat is voor veel VVD’ers een stap te ver. -
PREMIUMTips
Juni voor veel gezinnen stressvolle maand: ‘Werk als team om de hectiek aan te kunnen’
De afsluiting van het schooljaar komt eraan, met (voor de basisschool) een avondvierdaagse, afscheidsmusical en barbecue met de klas. Structuurcoach Marleen Gondelach heeft tips om de hectiek van de maand juni te helpen bedwingen. ,,Zeg je ‘nee’ tegen anderen, dan zeg je ‘ja’ tegen jezelf en je kinderen.”