'Stemmen op zaterdag? Dat is lastig en vervelend'
UpdateHet CIDI noemt het voornemen van minister Kasja Ollongren om te bekijken of een proef met stemmen voor gemeentelijke herindelingen op zaterdag mogelijk is, lastig. ,,Dan vieren veel joden de sabbat”, zegt CIDI-directeur Hanna Luden, die hoopt dat de minister in overleg wil treden om te komen tot een voor alle bevolkingsgroepen geschikt moment van stemmen.
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken deed haar uitspraak vandaag in de Tweede Kamer. Ze zei de mogelijkheden voor zo'n proef te willen gaan bekijken en reageerde daarmee op een voorstel van D66-Kamerlid Rob Jetten. Die denkt dat stemmen op zaterdag tot een hogere opkomst kan leiden.
Tot dusver wordt in Nederland doorgaans op woensdag gestemd. Zo vinden volgende week woensdag 21 maart 2018 de gemeenteraadsverkiezingen plaats. Het weekend valt af om religieuze redenen. De zondag is ongeschikt omdat een deel van de christenen hecht aan de zondagsrust. Hoewel joden van vrijdag na zonsondergang tot en met de zonsondergang van zaterdag de sabbat vieren, wil de minister kijken of de zaterdag zich leent voor een proef.
Lees door onder de tweet.
'Lastig'
Waarom wordt er bij voorbaat geen rekening gehouden met de principiële problemen van mensen
,,Dat is een probleem”, zegt Luden namens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). ,,Joden vieren dan de sabbat. Natuurlijk doet ieder dat op zijn eigen manier, maar dat doen de christenen op zondag ook. Sommigen doen die dag niks, anderen gaan op pad. Maar waarom wordt er bij voorbaat geen rekening gehouden met de principiële problemen van mensen”, vraagt ze zich af.
Het past volgens Luden in een discussie die al langer loopt en een probleem is van onze multiculturele samenleving waarin wordt geprobeerd om zoveel mogelijk rekening te houden met alle bevolkingsgroepen, maar dat ook lastig is. ,,In Nederland worden altijd zaken op zaterdag georganiseerd. Voetbalwedstrijden, bijzondere uitjes van scholen, en nu mogelijk weer het stemmen. Dat is in dit geval lastig voor joden. Zo vallen er groepen buiten. In Israël wordt er gestemd op een vrije dag, zodat het kan gebeuren op een dag dat iedereen kan komen.”
Ollongren gaat met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in overleg over de mogelijke proef. Luden ziet dat graag ook gebeuren met organisaties als het CIDI. ,,Dan kan je op respectvolle wijze en in alle redelijkheid naar oplossingen zoeken en rekening houden met elkaar.”
Veiligheid
In de Tweede Kamer toonde een deel van de Kamer zich verder ook bezorgd over de veiligheid van de software die gebruikt wordt om bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de stemmen op te tellen, zo bleek bij het overleg met de minister. Aanleiding zijn uitlatingen van experts bij RTL Nieuws. Hackers zouden van de software gebruik kunnen maken om de verkiezingsuitslag te beïnvloeden.
Ollongren ontkent echter dat er reden is voor ongerustheid. De risico's zijn volgens haar klein en beheersbaar. Niettemin roept 50PLUS-leider Henk Krol kiezers op het tellen van de stemmen te controleren. Dat kan, want stembureaus moeten ook na 21 uur openblijven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voormalig leider D662
Alexander Pechtold pleit voor afschaffen monarchie: ‘Moet eindigen na Willem-Alexander’
Voormalig D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de politiek zich moet wagen aan de discussie of Nederland nog wel een monarchie moet hebben. Zelf vindt hij het koningschap ‘niet meer houdbaar’ en het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
Van der Plas belooft nu al: geen boeren onteigenen in provinciecoalitie met BBB
Voorvrouw van de BoerBurgerBeweging (BBB) Caroline van der Plas belooft dat haar partij alleen in provincies zal besturen als in het coalitieakkoord komt te staan dat boeren niet zullen worden onteigend. Dat staat haaks op voornemens van het kabinet om boeren verplicht uit te kopen om de stikstofuitstoot te verminderen als het vrijwillig niet lukt. Bij de uitvoering van dat beleid is een belangrijke rol weggelegd voor provincies.
-
update
D-day CDA: fractie wil andere stikstofkoers, ‘maar ik ga niet hier een kabinetscrisis afkondigen’
Na het recordverlies bij de verkiezingen houdt het CDA dinsdagavond opnieuw crisisberaad. Volgens de partijtop kan Wopke Hoekstra aanblijven, wel pleiten provinciale afdelingen voor een radicaal andere stikstofkoers. Stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) zet de deur daarvoor op een kier, D66 houdt voorlopig vast aan het regeerakkoord. -
-
-
podcast
Niemand kan meer om ‘Sweet Caroline’ heen
Wat betekent de politieke aardverschuiving die BBB heeft veroorzaakt. ,,We zullen er iets mee moeten,’’ zegt premier Mark Rutte. Maar dat is een understatement: het kabinet komt onder grote druk te staan. En hoe zorgt Van der Plas dat er geen LPF-toestanden uitbreken? -
PREMIUM
Meer controles en hertellingen om beschuldigingen van verkiezingsfraude tegen te gaan
De Kiesraad gaat vaker controles uitvoeren bij het tellen van de stemmen. Hiermee wil de toezichthouder mogelijk ontwrichtende beschuldigingen van verkiezingsfraude tegengaan, maar is het genoeg?