Studenten laten ‘gratis geld’ liggen
Een op de vier studenten die recht heeft op een aanvullende beurs vraagt die niet aan. Deze groep laat tot wel 400 euro per maand schieten, terwijl ze deze toelage na hun diploma niet terug hoeven te betalen.
Delen per e-mail
De aanvullende beurs is bedoeld voor kinderen uit gezinnen met een lager inkomen. Anders dan de studiebeurs, die sinds 2015 wordt geleend, is de aanvullende beurs nog altijd een gift. De enige voorwaarde is dat een student binnen tien jaar moet afstuderen.
Toch komt circa 1,5 miljoen euro per maand niet terecht bij studenten die er recht op hebben. Uit onderzoek door het Centraal Planbureau (CPB), dat vandaag verschijnt, blijkt dat bijna negenduizend eerstejaarsstudenten de aanvullende beurs niet aanvragen terwijl ze er wel recht op hebben. Gemiddeld lopen deze studenten 175 euro per maand mis. Bijna een op de acht laat zelfs het maximale bedrag liggen: zij boren zichzelf elke maand circa 400 euro door de neus.
Wél lenen
Ik maak me vooral zorgen over de groep studenten die wel een lening aanvraagt, maar geen aanvullende beurs
Dat is opvallend, temeer omdat 40 procent van de niet-gebruikers wél fors bijleent, gemiddeld 584 euro per maand. Dit bedrag moet na de studie worden terugbetaald. ,,Blijkbaar is er behoefte aan inkomensondersteuning, maar weten sommige studenten de weg naar de aanvullende beurs niet te vinden”, concludeert CPB-onderzoeker Debby Lanser.
Minister Ingrid van Engelshoven noemt de cijfers van het CPB ‘zorgelijk’. ,,Ik maak me vooral zorgen over de groep studenten die wel een lening aanvraagt, maar geen aanvullende beurs.” Ze roept studenten die twijfelen of ze er recht op hebben op om altijd een aanvullende beurs aan te vragen. ,,Uitvoeringsorganisatie DUO berekent dan of je ervoor in aanmerking komt. Bij twijfel, doen dus.” Dat kan ook met terugwerkende kracht, benadrukt de D66-bewindsvrouw, tot het begin van het huidige studiejaar.
Aanvullende beurs onbekend
Onbekendheid met de aanvullende beurs lijkt het grootste probleem, stelt Lanser. Bij elke overheidsregeling is er altijd wel een groep mensen die daar geen gebruik van maakt, terwijl ze er wel voor in aanmerking komen. Bij de huurtoeslag en het kindgebonden budget ligt het percentage niet-gebruik bijvoorbeeld tussen de 10 en 15 procent. Bij de aanvullende beurs is dat percentage met 25 procent echter fors hoger.
,,Wij zijn er niet voldoende in geslaagd om de aanvullende beurs onder de aandacht te brengen”, erkent Van Engelshoven. ,,Dat moet gewoon beter.” Ze onderzoekt of het mogelijk is om studenten actief te informeren over de hoogte van de aanvullende beurs waar ze recht op hebben. De resultaten daarvan worden eind februari verwacht.
Hoogopgeleide ouders
Het zijn vooral kinderen van hoogopgeleide ouders die ten onrechte geen aanvullende beurs aanvragen. Ook studenten van wie de ouders als zelfstandige werken grijpen vaker mis. Kinderen uit gezinnen in een uitkeringssituatie weten de aanvullende beurs juist wel vaker te vinden.
Volgens het CPB zou het geld vaker op de juiste bestemming kunnen komen als de aanvraagprocedure verandert of er meer voorlichting komt. Daar heeft het ministerie al werk van gemaakt, stelt Van Engelshoven. Zo staat de boodschap ‘loop geen geld mis’ prominent op de website van DUO. Ook werden studenten die studiejaar ‘actief gewezen’ op het aanvragen van de aanvullende beurs. ,,Dat leidde tot meer aanvragen, dus dat blijven we doen.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
video Steun lijkt broos: ‘Opa en oma mogen niet naar kleinkind, maar kleinkind wel naar hen?’
Een van de meest ingrijpende maatregelen sinds de coronacrisis haalde op ongeorganiseerde wijze de eindstreep. De avondklok komt er, maar het parlementaire draagvlak voor coronabeleid lijkt broos. -
SGP-burgemeester stapt uit partij om standpunt FvD
De burgemeester van Veenendaal, Gert-Jan Kats, is uit de SGP gestapt. Kats vindt dat de SGP ‘ondubbelzinnig afstand moet nemen’ van Forum voor Democratie en stelt dat de partij ‘een grens moet trekken’ bij antisemitisme. Eind vorig jaar werd bekend dat in de jongerenafdeling van FvD antisemitische berichten rondgingen. Partijleider Thierry Baudet zou antisemitisme hebben gerelativeerd. -
VIDEO/LIVE Kamer wil haast met uitbetalen slachtoffers toeslagendrama: ‘Regel het gewoon’
Mark Rutte kreeg gisteravond forse kritiek in het debat over de toeslagenaffaire. Partijen richtten hun pijlen op de premier die tien jaar aan het hoofd stond van kabinetten die volgens critici een cultuur van roekeloze fraudejacht en stelselmatige geheimhouding kweekten. ‘We moeten dit rechtzetten'. -
PREMIUM
VIDEO Lilianne Ploumen moet PvdA uit het slop trekken
Lilianne Ploumen (58) is de nieuwe lijsttrekker van de Partij van de Arbeid. De Amsterdamse oud-minister volgt Lodewijk Asscher op, die vorige week opstapte vanwege de toeslagenaffaire. Ploumen heeft één missie: de PvdA uit het slop trekken. -
GroenLinks-leider Klaver wil ‘progressieve alliantie’ met PvdA, SP en D66
GroenLinks-leider Jesse Klaver wil dat zijn partij niet alleen met de PvdA, maar ook met SP en D66 een ‘progressieve alliantie’ sluit. De vier zouden moeten afspreken elkaar niet aan te vallen in de verkiezingscampagne en samen op te trekken ‘tegen rechts’. ,,En vooral: elkaar vasthouden bij de formatie. Dan krijgen we het meest progressieve kabinet van deze eeuw.”
-
Planbureau ziet geen reden om het leenstelsel aan te passen
Er bestaat voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs geen aanleiding om het leenstelsel geheel of gedeeltelijk terug te draaien, zegt het Centraal Planbureau (CPB). Die conclusie trekt het CPB op basis van onderzoek in samenwerking met de Dienst Uitvoering Onderwijs. -
Wilders komt met PVV-kieslijst op dag val kabinet, Twente goed vertegenwoordigd
Geert Wilders heeft, op de dag van de kabinetsval, de PVV-kandidatenlijst voor de Tweede Kamerverkiezingen van half maart naar buiten gebracht. De lijst is doorspekt met bekende gezichten en vertrouwelingen van Wilders. Ook staan er opvallend veel Twentse gezichten op de lijst. -
video Evaluatie leenstelsel: geen ‘leenangst’ bij studenten, middeninkomens hardst geraakt
Studenten gaan niet minder vaak studeren omdat ze hun studiefinanciering moeten lenen. Wel moeten ouders met een middeninkomen relatief meer bijdragen aan de studie van hun kinderen. Dat zou gerepareerd kunnen worden door de aanvullende beurs te verruimen.