Supermarkten naar rechter om kerstacties boze boeren
De supermarktbranche stapt naar de rechter om een verbod te eisen op eventuele blokkades van distributiecentra of winkels door actievoerende boeren, vlak voor kerst. De boeren, verenigd in de Farmers Defence Force, zijn niet ingegaan op het gestelde ultimatum.
De boeren zouden mogelijk van plan zijn vlak voor kerst te demonstreren bij distributiecentra van supermarkten, waardoor schappen leeg kunnen zijn tijdens kerst. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de belangenclub van de supermarkten, probeert de acties te voorkomen en stelde een ultimatum tot 10.00 uur vanmorgen. Daar werd niet op gereageerd, waardoor de branche nu naar de rechter stapt voor een kort geding.
Mark van den Oever, voorzitter van de Farmers Defense Force (FDF), liet vanmorgen tegenover RTL Z weten dat de ‘acties zeker doorgaan’. Hij zegt klaar te zijn voor de rechtsgang.
Verrassing
Zekerheid over de acties is er trouwens niet. Pas woensdagochtend wordt bekend gemaakt waar de boeren met hun trekkers heen zullen gaan. ,,Voor het verrassingseffect.’’ Wel duidelijk is dat de acties wel eens lang kunnen duren. De boeren wordt namelijk geadviseerd rekening te houden ‘met eventueel langer verblijf onze actie niet meteen resultaat oplevert’. Zo wordt geadviseerd warme kleding, slaapzakken en zelfs mobiele toiletten mee te nemen. De actie wordt door heel Nederland gehouden en zal ‘keihard zijn’, kondigde FDF aan.
De FDF-voorman zegt nu ook het CBL-hoofdkantoor en advocatenbureau Allen & Overy (dat het CBL bijstaat) in het vizier te hebben voor de acties op 18 december. ,,We sturen er een paar duizend trekkers heen.’’ In een onder de boeren verspreid persbericht roept FDF ook andere beroepsgroepen als verplegers, politie, en leraren op zich aan te sluiten bij de acties woensdag. ‘U bent allemaal slachtoffer van dit kabinet!’, staat te lezen.
Morgenochtend om 10.00 uur voert FDF ook al actie, bij het provinciehuis in Den Bosch. Zelf spreekt de organisatie van een ‘harde actie’ als ‘generale repetitie’.
Geen keuze
Ondanks de dreigende woorden begrijpt Van den Oever niet dat de branchevereniging nu al naar de rechter stapt, terwijl officieel nog niet duidelijk is wel acties er gaan plaatsvinden. Maar een woordvoerder van het CBL is duidelijk: ,,We hebben geen andere keuze dan het aanspannen van een kort geding.’’ Er wordt alles op alles gezet om te zorgen dat ‘de consument voldoende keuze heeft’. Details over het kort geding kon de woordvoerder nog niet geven.
De supermarkten gaan de eventuele schade door de actie op de boeren verhalen. In een brief aan boerenactiegroep Farmers Defence Force stellen ze de stichting op voorhand aansprakelijk. Overigens zegt het CBL wel begrip te hebben voor de ‘moeilijke positie’ waarin de boeren verkeren door de stikstofproblematiek.
Rabobank
Deze krant meldde vanmorgen al dat een groep van twaalf melkveehouders de Rabobank voor de rechter sleept. Volgens de boeren wist de top van de bank al langer dat er strengere uitstootregels aan zaten te komen, maar heeft die de boeren niet gewaarschuwd op de risico's van uitbreiding van hun bedrijf. Zodoende heeft de bank de boeren in grote financiële problemen gebracht, stellen zij.
,,Deze veehouders zijn hardwerkende, kleine ondernemers’’, aldus advocaat Olivier van Hardenbroek. ,,Zij gingen af op hun adviseurs, waarvan de Rabobank een hele belangrijke was. De bank heeft een zorgplicht en had de boeren moeten waarschuwen dat uitbreiding niet zonder risico was.’’
De Rabobank laat weten verrast te zijn door de dagvaarding.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Kritische kinderen in bijzonder vragenuur: 'Het staat op camera, dus nu moet je wel’
Een keer geen kale koppen en grijze haren in de Tweede Kamer, want vandaag mochten kinderen de ministers ondervragen in de bekende blauwe stoelen van de Kamerleden. Met ingewikkelde vragen en kritische interrupties maakten de ondervragertjes het niet makkelijk voor het kabinet . -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
PREMIUMVIDEO
Boze boeren slepen Rabobank voor de rechter
Een groep van twaalf melkveehouders sleept de Rabobank voor de rechter. De boeren vinden dat de bank hen in grote financiële problemen heeft gebracht door niet te waarschuwen voor de risico’s van uitbreiding van hun bedrijf. -
Denk en PVV laaiend over geheime rapportages NCTV
De fractievoorzitters van Denk en PVV zijn laaiend over een reeks geheime rapportages van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Daarin worden Denk en de PVV als polariserende politieke partijen gekwalificeerd. Partijleiders Farid Azarkan (Denk) en Geert Wilders (PVV) vinden het kwalijk, gevaarlijk en onacceptabel dat ze op deze manier worden weggezet. -
PREMIUM
Steeds meer burgers lopen vast bij overheidsinstanties die onmachtig blijken problemen op te lossen
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: bij arbeidsmigratie levert elke oplossing meteen een nieuw probleem op.
-
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
PREMIUM
Zorgt blokkeeractie boeren voor karige kerstmaaltijd? ‘Gebruik vooral je diepvries’
Moeten we bang zijn voor een karige kerstmaaltijd nu de boeren volgende week woensdag opnieuw actie gaan voeren tegen het stikstofbeleid? Ze zeggen nog niet wat ze precies gaan doen, maar de kans bestaat dat de bevoorrading van onder meer supermarkten minimaal een dag wordt gedwarsboomd. ,,Een tip: ga lekker uit eten tijdens de kerst.’’ -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.