Volledig scherm
In dunbevolkte gebieden zijn de netten niet berekend op de grote hoeveelheid nieuwe zonneparken. © Reinier van Willigen

Tweede Kamer slaat alarm over krapte op stroomnet

KLIMAATIn grote delen van Nederland is het stroomnet niet zwaar genoeg om alle zonnepanelen op aan te sluiten. Daardoor lopen de doelen van het Klimaatakkoord gevaar. De Tweede Kamer wil dat er met spoed meer netcapaciteit komt.

Quote

Energiepro­jec­ten dreigen spaak te lopen

Matthijs Sienot, D66

Van Groningen en Drenthe was al bekend dat aan de groeiende vraag naar aansluiting van zonnepanelen op het stroomnet niet kan worden voldaan. Nu blijkt dat de netbeheerders ook problemen voorzien in Overijssel, Noord-Brabant, Limburg, Friesland, Flevoland, Zeeland, de kop van Noord-Holland, delen van Gelderland en Zuid-Holland.

In dunbevolkte gebieden zijn de netten niet berekend op de grote hoeveelheid nieuwe zonneparken. De netbeheerders moeten daar steeds vaker ‘nee’ verkopen aan initiatiefnemers van zonneprojecten. ,,Energieprojecten dreigen spaak te lopen’’, zei D66-Kamerlid Mathhijs Sienot vandaag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Sienot vroeg minister Eric Wiebes van Klimaat hoe dit mogelijk is, omdat ‘de doelen voor hernieuwbare energie al jaren bekend zijn’. Ook andere partijen sloegen alarm over de krapte op het stroomnet. Zo haalde ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber een groep ondernemers in Twenterand aan die van hun netbeheerder te horen kregen dat zij de komende vijf jaar geen zonnestroom kunnen leveren aan het net.

Verrassing

Wiebes erkende dat de netcapaciteit een ‘belangrijk knelpunt’ is in de klimaatplannen. ,,In onbenutte delen van het land zijn enorm veel zonnepanelen geplaatst’’, aldus de minister. ,,Er is in twee jaar neergezet waar we vroeger dertig jaar voor nodig hadden. Dat is een verrassing geweest.’’

TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, investeert tot 2030 zo’n 12 miljard euro in de verzwaring van het stroomnet. ,,Wachten kunnen wij ons niet permitteren, gezien de ambities in het Klimaatakkoord’’, zei Wiebes. ,,Dus we moeten nu voort met projecten die op het net passen, we moeten zorgen dat er straks meer projecten passen en we moeten in de tussentijd spelregels bepalen waardoor er zoveel mogelijk gebeurt.’’

Dat laatste is volgens PvdA-Kamerlid William Moorlag hard nodig, omdat hij vreest dat lokale energieprojecten bij de netbeheerders minder prioriteit krijgen dan grotere klanten, zoals bijvoorbeeld datacenters. Wiebes zei daarop dat de netbeheerders geen onderscheid mogen maken.

Discussie

Directeur André Jurjus van Netbeheer Nederland, de brancheorganisatie van netbeheerders, vraagt zich af of het wel redelijk is dat commerciële uitbaters van zonneparken niets hoeven te betalen voor de verzwaring van het stroomnet.

,,Wij investeren de komende jaren maximaal in uitbreiding van het elektriciteitsnet’’, zegt Jurjus. ,,Dat kost de samenleving miljarden, betaald door huishoudens en bedrijven via de energierekening. Maar als een producent van schone energie nu bijvoorbeeld een zonnepark aanlegt, betaalt die alleen aansluitkosten. Hij betaalt niets voor het gebruik van het net.’’ Jurjus wil dat er ook beter wordt nagedacht over de locaties van zonneparken.

Kijk hier waarom natuurkundige Dave Blank van de Universiteit van Nederland denkt dat dure zonnepanelen binnenkort tot het verleden behoren: