Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Uitbreiding vliegveld Lelystad Airport uitgesteld tot 2020
updateDe uitbreiding van Lelystad Airport wordt met minstens een jaar uitgesteld. Dat betekent dat het vernieuwde vliegveld pas op zijn vroegst in 2020 open gaat. Onder maximale druk de luchthaven in 2019 openen voor vakantievluchten is niet verantwoord, zei verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) vanmiddag op een ingelaste persconferentie. In de Kamer wordt verheugd gereageerd op het uitstel.
BinnenlandredactieLaatste update:21-02-18, 14:48
,,Ik wil verantwoord en zorgvuldig te werk gaan", aldus de minister. ,,2020 is realistischer." Haagse bronnen meldden al voor de persconferentie dat Van Nieuwenhuizen tot uitstel had besloten. ,,Ik laat me niet opjagen of afremmen. Ik zit hier om alle belangen af te wegen, niet alleen die van Schiphol. Die zouden liever gisteren dan vandaag doorgroeien.”
Tegen de uitbreiding van het vliegveld, dat 1 april volgend jaar zijn deuren zou moeten openen, is veel verzet. Doordat het vliegverkeer van en naar de luchthaven voorlopig laag moet blijven, vrezen mensen in de wijde omtrek voor geluidsoverlast. Aan eerder onderzoek hiernaar bleek veel te mankeren. ,,Ik span me in om het vertrouwen stap voor stap terug te winnen'', aldus de minister.
De luchthaven van Lelystad moet vakantieverkeer van Schiphol gaan overnemen. Lelystad zou op 1 april 2019 in uitgebreide vorm open gaan, maar dat wordt dus zeker een jaar later.
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Eerder onderzoek naar de verwachte geluidsoverlast bleek veel fouten te bevatten. De 'soap' rondom het vliegveld bleef voortduren toen daarna bleek dat de deskundige op het ministerie is getrouwd met de directeur van de commissie die het gerepareerde milieurapport moet beoordelen.
Lelystad Airport zou de nieuwe vakantieluchthaven van de regio moeten worden en zo Schiphol meer lucht moeten geven. Het is de tweede keer dat de uitbreiding wordt vertraagd. In 2016 ontstond er vertraging omdat een nieuwe indeling van de vertrek- en naderingsroutes langer duurde dan verwacht.
Tijd voor een pas op de plaats, vindt de minister. ,,De belangen tussen steeds meer vliegen en veilig en rustig wonen zijn goed afgewogen. De nieuwe routes zijn beter dan afgelopen zomer, met minder overlast. Dat is voor nu het optimale resultaat", aldus Van Nieuwenhuizen.
In 2023 wordt het Nederlandse luchtruim opnieuw ingedeeld. Tot die tijd wil Van Nieuwenhuizen maximaal 10.000 vertrekken en landingen toestaan op Lelystad. Daarna vindt er een evaluatie plaats. Ook wordt tussentijds gekeken of de aansluitroutes kunnen worden verbeterd.
In 2020 worden er 4000 vluchten overgeheveld van Schiphol. Het jaar daarop groeit dat naar 7000. Op de lange termijn wil de minister niet meer dan 45.000 vertrekken en landingen op Lelystad. Dat maximum neemt ze op in het luchthavenbesluit over Lelystad.
Vertrouwen
Dit mag niet ten koste gaan van de omwonenden. Alle belangen moeten serieus worden gehoord en meegewogen en dat is in het verleden onvoldoende gebeurd
Remco Dijkstra, VVD
In de Kamer is verheugd gereageerd op het besluit. ,,Voor mij is een zorgvuldig proces, het werken aan draagvlak en herstel van vertrouwen steeds véél belangrijker geweest dan april 2019 als openingsdatum", zegt Eppo Bruins, Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. ,,Uitstel is dus logisch. De minister maakt de enige juiste keuze. Door de fouten die in het verleden zijn gemaakt, is het vertrouwen in de regio tot onder het nulpunt gedaald."
Jan Paternotte, Tweede Kamerlid van D66 stelt: ,,Goed bestuur is de basis van het vertrouwen van de mensen in de overheid. Vliegveld Lelystad kan niet worden geopend op basis van rammelend onderzoek. D66 vindt dat het vliegveld pas open kan als er goed onderzoek aan ten grondslag ligt."
Er wordt nu 'een pas op de plaats gemaakt', zegt Paternotte verder. ,,Het is goed dat de opening wordt uitgesteld. Eerst moet een onafhankelijke commissie beoordelen of er nú wel een deugdelijk onderzoek ligt over de gevolgen voor omwonenden en de leefomgeving, nu de fouten in de milieueffectrapportage zijn hersteld. Daar hebben de omwonenden recht op."
Ook Mustafa Amhaouch vindt dat zorgvuldigheid bij het besluitvormingsproces nu geboden is. Het CDA Tweede Kamerlid vindt het daarom goed dat de minister de opening uitstelt tot 2020. ,,Hierin komt zij tegemoet aan de zorgen van de inwoners en dat onderstreept het CDA van harte. De extra tijd is van groot belang om het vertrouwen van onze inwoners te herstellen."
Remco Dijkstra, Tweede Kamerlid voor de VVD, laat weten dat dit de enige logische keuze is. ,,Dit mag niet ten koste gaan van de omwonenden. Alle belangen moeten serieus worden gehoord en meegewogen en dat is in het verleden onvoldoende gebeurd. Dat heeft het vertrouwen van omwonenden in de overheid ernstig geschaad."
Afstel
Wat de SP betreft komt van uitstel straks afstel
Cem Laçin, Tweede Kamerlid SP
Oppositiepartijen zijn blij met het uitstel, maar zien de uitbreiding liever helemaal van tafel verdwijnen. Cem Laçin, Tweede Kamerlid voor de SP laat in een reactie weten: ,,Dit is de eerste stap om het vertrouwen van de mensen uit Overijssel, Friesland, Gelderland en Flevoland in de overheid te herstellen. Wat de SP betreft komt van uitstel straks afstel."
Laçin is niet de enige die hoopt op afstel, ook GroenLinks Kamerlid Suzanne Kröger hoopt dat de uitbreiding nu helemaal niet meer door gaat. ,,Door de geweldige inzet van bewoners maakt de minister nu eindelijk een pas op de plaats. Alleen lost een jaar uitstel niets op, twittert ze. ,,Het luchtruim is té vol en groei luchtvaart staat haaks op klimaatdoelen. Wat GroenLinks betreft wordt uitstel afstel." Gisteren stelde ze ook al dat de uitbreiding windenergie in Flevoland in de weg zit. ,,Méér klimaatvervuiling door groei vliegverkeer ten koste van opwekken groene stroom."
,,Als langstzittende woordvoerder luchtvaart zeg ik jaar in jaar uit dat we moeten stoppen met de ontwikkeling van Lelystad," zegt Dion Graus, lid van de Tweede Kamer voor de PVV. Hij wil Schiphol verder laten groeien. ,,Dan voorkom je voorts dat miljoenen mensen die er niet voor hebben gekozen in de buurt van een luchthaven te wonen enige overlast ondervinden. Het is een dossier dat een parlementaire enquête waardig is."
PvdA-Tweede Kamerlid Gijs van Dijk: ,,De PvdA vindt het een verstandig besluit om de uitbreiding van Lelystad Airport met een jaar uit te stellen. De PvdA vindt dat eerst het luchtruim op orde moet zijn, met minder overlast voor bewoners en duidelijkheid over de aanvliegroutes, voordat er tot uitbreiding van luchthaven Lelystad kan worden besloten."
Trein
De luchtvaart in Nederland moet nu nog langer wachten op de invulling van een politiek en maatschappelijk besluit dat tien jaar geleden is genomen
De PvdA verwacht dus dat dit uitstel ook betekent dat het luchtruim op orde wordt gebracht
Gijs van Dijk, Tweede Kamerlid PvdA
Schiphol en KLM zijn niet bij met de vertraging. Schiphol noemt het 'teleurstellend'. ,,Natuurlijk begrijp ik dat de minister zorgvuldigheid voorop stelt'', zegt topman Jos Nijhuis. ,,Tegelijkertijd moet de luchtvaart in Nederland nu nog langer wachten op de invulling van een politiek en maatschappelijk besluit dat tien jaar geleden is genomen.''
Nijhuis verwijst naar het zogenoemde Alders-akkoord, waarin afspraken staan over de ontwikkeling van de luchtvaart in de jaren tot en met 2020. Voor Schiphol werd destijds een plafond van 500.000 starts en landingen afgesproken, op voorwaarde dat verkeer dat niet gebonden is aan overstapmogelijkheden kan uitwijken naar regionale vliegvelden.
,,De opening van Lelystad Airport op 1 april 2019 was een deel van de oplossing'', zegt Nijhuis. Nu dat niet doorgaat zal volgens hem gesproken moeten worden over een andere oplossing. Schiphol is het moederbedrijf van Lelystad Airport.
Ook KLM is naar eigen zeggen 'zeer ontstemd'. De vertraging is volgens de luchtvaartmaatschappij in tegenspraak met afspraken die jaren geleden zijn gemaakt over verdere groei op Schiphol, in combinatie met de uitplaatsing van vakantievluchten naar regionale vliegvelden. ,,Nu capaciteit op Lelystad Airport niet beschikbaar is, moet groei op Schiphol mogelijk worden gemaakt'', vindt KLM. Topman Pieter Elbers pleit al langer voor meer groeimogelijkheden op Schiphol. Vorig jaar handelde de luchthaven net geen 500.000 starts en landingen af. Dat is het maximum dat destijds is afgesproken en dat nog geldt tot en met 2020.