Van Dissel: zo’n 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen door lockdown en avondklok
VideoHet kabinet heeft ongeveer 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen door de instelling van een avondklok, de bezoekbeperking tot één persoon en de lockdown. Dat staat in een presentatie van RIVM-directeur Jaap van Dissel aan de Tweede Kamer.
Delen per e-mail
Daarnaast zijn ongeveer 6300 mensen minder op de intensive care beland sinds half december (de start van de lockdown), toont de ‘grove indicatie’ aan. Er wordt nog eens benadrukt dat het hier gaat om aannames.
De getallen zijn ‘fors’, vindt de RIVM-directeur. ,,De maatregelen zijn niet voor niks genomen en er zijn een heleboel opnames mee voorkomen”, aldus Van Dissel tijdens een technische briefing. In werkelijkheid zijn 14.676 mensen in het ziekhuis verpleegd van dinsdag 15 december 2020 tot en met 23 februari 2021. Er kwamen over die periode 2502 mensen terecht op de ic.
Volgens het nieuwste OMT-advies en openbaar gemaakte Catshuisstukken kan de heropening van het voortgezet onderwijs leiden tot een flinke piekbelasting op de intensive careafdelingen in april.
AstraZeneca
Jaap van Delden, programmadirecteur van het Covid-19 vaccinatieprogramma, vertelde tijdens de briefing dat er volgende week geen nieuwe vaccins van AstraZeneca worden uitgereden en dat er dus niet extra met dat middel zal worden gevaccineerd. Daarna moeten de leveringen weer op gang komen.
Nederland en de EU liggen al weken in de clinch met deze fabrikant, omdat die veel minder levert dan is afgesproken. In het eerste kwartaal kunnen daardoor maar 1,5 miljoen prikken met AstraZeneca worden gezet. Coronaminister Hugo de Jonge vindt AstraZeneca ‘een buitengewoon ingewikkeld bedrijf om steady afspraken mee te maken’, zei hij gisteren tijdens een persconferentie over de maatregelen.
Van de thuiswonende 90-plussers heeft inmiddels 57 procent tenminste een eerste coronaprik gehad, van de thuiswonende 85-89-jarigen 61 procent en van de thuiswonende 80-84-jarigen 27 procent.
Honderd centrale locaties
De centrale locaties van de GGD hebben in februari een prikcapaciteit van 230.000 per week. Vanaf april loopt dat op naar 400.000 tot 500.000 per week. Het kabinet heeft de GGD’s gevraagd te groeien naar 1,3 tot 1,5 miljoen vaccinaties per week, op honderd centrale locaties.
In totaal, als ook de inentingen door artsen worden meegeteld, is het doel om de vaccinatiecapaciteit uit te breiden tot 2,5 miljoen vaccinaties per week. Vanaf ‘de loop van het tweede kwartaal’, is de bedoeling.
Kijk hier onze video's over de coronacrisis:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OMT-ADVIES/VIDEO
Hugo de Jonge kondigt grof geschut aan: in de loop van de lente 2,5 miljoen prikken per week
In de race tussen het virus en zijn bestrijders kondigt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) grof geschut aan: hij bereidt nu grootschalige vaccinatie voor om maximaal 2,5 miljoen inentingen per week te zetten vanaf ‘de loop van het tweede kwartaal’. Ook het testen moet massaler: de PCR-capaciteit moet naar dagelijks 200.000 tests. -
video/update
Minister De Jonge: Goed kijken hoe we verder gaan met AstraZeneca
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid weet nog niet wat de conclusies van het Europese geneesmiddelenagentschap EMA over het AstraZeneca-vaccin betekenen voor de Nederlandse vaccinatiecampagne. ,,Het EMA geeft aan dat de voordelen opwegen tegen de risico's. Maar er is ook sprake van een zeldzame aandoening bij vrouwen. Daar moeten we goed naar kijken", zei de Jonge. Morgen neemt het kabinet een besluit. -
PREMIUM
Slotsom ‘bezinningsweekeinde’: D66 en CDA sluiten Rutte (nog) niet uit, ChristenUnie en SP doen dat wel
Het is een bende in Den Haag, ook na wat een paasweekeinde vol bezinning had moeten zijn. Een nieuwe informateur moet de formatie – heel langzaam, is de verwachting – vlot trekken. Wat zijn de opties? -
Jongerenpartijen willen geen nieuw kabinet met Rutte
De jongerenorganisaties van zes politieke partijen vinden een nieuw kabinet met Mark Rutte aan het roer geen optie. In een gezamenlijke brief roepen zij hun moederpartijen op die boodschap dinsdag uit te spreken, als ze met Kamervoorzitter Khadija Arib gaan praten over de vastgelopen formatie. -
Hoogleraar: ‘Rutte kan worden weggestuurd als demissionair premier’
Mark Rutte kan ‘in personele zin worden weggestuurd’ als demissionair premier van Nederland. ,,Als de motie wordt aangenomen, dan moet hij worden vervangen. Hij kan niet als Tweede Kamerlid worden weggestuurd”, duidt hoogleraar politieke wetenschap Tom van der Meer van de Universiteit van Amsterdam het mogelijke gevolg van een aangenomen motie van wantrouwen tegen Rutte.
-
VIDEO
Na een negatieve sneltest naar museum of dierentuin? Dat kan deze maand
Met een negatief sneltestbewijs op zak kunnen Nederlanders nog deze maand naar dierentuinen, pretparken, musea, theaters of de Keukenhof. Bij wijze van uitzondering openen locaties verspreid over het hele land tijdens de lockdown een dag of een paar dagen hun deuren. Ook is publiek mondjesmaat welkom bij sportwedstrijden. -
65.000 briefstemmen niet meegeteld, 70+’ers stuurden lege retourenveloppen op
Bij de Tweede Kamerverkiezingen zijn de briefstemmen van zo’n 65.000 70-plussers niet meegeteld omdat ze niet op de juiste manier waren uitgebracht. 70+’ers stuurden bijvoorbeeld lege enveloppen op. Het aantal gemiste stemmen is goed voor bijna één zetel. -
Peiling De Hond: ‘Lijst Pieter Omtzigt zou 27 zetels halen bij nieuwe verkiezingen’
ENSCHEDE - Als er nieuwe Tweede Kamerverkiezingen zouden komen en Enschedeër Pieter Omtzigt zou daar als ‘Lijst Pieter Omtzigt’ aan mee doen, dan zou die partij 27 zetels krijgen. Blijkt uit de meest recente peiling van Maurice de Hond. De VVD zou in dat hypothetische geval de tweede partij zijn met 26 zetels. De opiniepeiler heeft vrijdag en zaterdag bijna 4000 mensen ondervraagd.