Van Nieuwenhuizen bezoekt Limburg: ‘We zijn er nog niet’
VIDEODe situatie in delen van Limburg zijn nog ‘heel spannend'. Het is de vraag of de maatregelen die zijn getroffen om het hoogwater stroomopwaarts binnen de perken te houden, gaan werken. ,,We zijn er nog niet", zei demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen in Infrastructuur en Waterstaat in het Limburgse Broekhuizen, net boven Venlo.
Van Nieuwenhuizen bracht met dijkgraaf Patrick van der Broeck een bezoek aan natuurgebied Ooijen-Wanssum, waar maatregelen zijn genomen om bij hoge waterstanden in de Maas water op te vangen. ,,We moeten kijken of die maatregelen doen wat ervan verwacht wordt", zei de VVD-bewindsvrouw tegen deze site.
Volgens dijkgraaf Van der Broeck werkt het ‘tot nu toe'. ,,Alles wijst erop dat we het droog houden.” Van Nieuwenhuizen wees erop dat de natuur ‘onvoorspelbaar’ is. ,,Kwelwater kan nog omhoog komen, ook als het water in de rivier weer daalt. We zijn er nog niet.”
Klimaatverandering
Van Nieuwenhuizen was na staatssecretaris Stientje van Veldhoven, donderdag, en premier Mark Rutte, die gisteren poolshoogte kwam nemen, de derde bewindspersoon die naar het door hoog water getroffen Limburg ging.
In tegenstelling tot premier Rutte koppelde Van Nieuwenhuizen de grote hoeveelheid regen en recordbrekende hoge waterstanden wel aan klimaatverandering. ,,Wetenschappers zeggen: je kunt niet één op één het verband leggen, maar klimaatverandering zorgt wel voor extreem weer", stelde ze.
,,In mijn periode als minister heb ik in 2018 enorme droogte gezien waar niemand ooit rekening mee had gehouden, en in 2019 nog een keer. En nu sta ik weer naar hoog water te kijken. Dan denk ik: je kunt het misschien niet wetenschappelijk bewijzen, maar het is wel héél toevallig.” Van Nieuwenhuizen zei dat ze met het oog op de formatie heeft aangegeven dat er bij het Deltafonds ‘echt geld bij moet vanwege klimaatverandering'.
Dan denk ik: je kunt het misschien niet wetenschappelijk bewijzen, maar het is wel héél toevallig
Van Nieuwenhuizen zei ook contact te hebben gehad met haar collega's in Duitsland en België, waar de watersnood ook tot vele dodelijke slachtoffers leidde. ,,In Rijnland-Palts is het wel heel heftig. Dan zijn we toch heel blij dat we veel geïnvesteerd hebben de afgelopen tijd", verwees de minister naar maatregelen die in Nederland zijn genomen in een poging om hoog water het hoofd te bieden.
Immateriële schade
De minister sprak haar medeleven uit met ondernemers in het getroffen gebied. ,,Heb je net zo’n zware tijd achter de rug vanwege de coronacrisis en dan nu dit. Ga er maar aan staan.” Of het kabinet naast het vergoeden van de materiële schade, waartoe het donderdagavond besloot, ook nog een tegemoetkoming in de immateriële schade overweegt voor hotels en restaurants die toeristen nu niet kunnen verwelkomen, daar kon Van Nieuwenhuizen ‘geen uitspraken’ over doen. ,,Dat is niet mijn portefeuille.”
Rijkswaterstaat, hulpverleners en vrijwilligers steken dag en nacht de handen uit de mouwen. ,,Er is ook hier weer net een extra container zand neergezet", zag Van Nieuwenhuizen. ,,Ik wil de professionals en vrijwilligers enorm bedanken voor de gezamenlijke solidariteit en inzet.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Dijkwachten
Of het genoeg zal zijn, moet nog blijken. ,,Je weet nooit helemaal precies wat er gebeurt. Maar de dijkgraaf en Rijkswaterstaat zijn 24/7 bezig, ook met ondersteuning van militairen, om meteen maatregelen te kunnen nemen als toch iets anders gaan dan we nu verwachten.”
De golf is zich aan het verplaatsen door Limburg. Dat moeten we per uur, per plek bekijken
Ook de dijken, die op steeds meer plekken verzadigd dreigen te raken, worden volgens Van Nieuwenhuizen goed gecontroleerd. ,,Ik zie hier voortdurend mensen met hesjes waar 'dijkwacht’ op staat, er wordt continu gekeken.” Dijkgraaf Van der Broeck zei dat er achthonderd dijkwachten in het gebied actief zijn. ,,We werken met man en macht, we doen wat we kunnen. Tot nu toe gaat het goed, maar het kan elk moment veranderen. De golf is zich aan het verplaatsen door Limburg. Dat moeten we per uur, per plek bekijken.”
Bekijk onze video’s over het noodweer in Limburg in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMexclusief interview
Caroline van der Plas: ‘Weet zeker dat Jan had gezegd, o Lien, wat ben je allemaal aan het doen?’
Caroline van der Plas is ook de dag na de grote overwinning van haar partij nog beduusd. ,,Dat mensen zoveel vertrouwen hebben geeft hoop, maar vind ik ook wel eng. Ik hoop niet dat ze denken dat 't morgen veranderd is.’’ -
PREMIUM
Hoge WOZ-waarde? Die kun je in sommige gevallen ook slim benutten
De nieuwe WOZ-waarde ligt weer in de bus bij Nederlandse huiseigenaren. Deze door de gemeente bepaalde woningwaarde wordt gebruikt in de berekeningen voor diverse belastingen. Vind je de WOZ-waarde te hoog, dan kun je bezwaar maken. Maar je kunt hem ook slim benutten. -
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
VIDEO
Kabinet verklaart overstromingen Limburg tot ramp: deel schade wordt vergoed
Het kabinet verklaart de overstromingen in Limburg officieel tot ramp. Daardoor wordt het voor getroffen inwoners en bedrijven mogelijk een schadevergoeding te krijgen, óók als de verzekering niets uitkeert. Demissionair premier Mark Rutte zegt ‘schouder aan schouder’ te staan met de getroffen provincie: ,,Wij leven enorm mee met alle bewoners. Heel Nederland leeft mee.” -
Petitie aangeboden in Tweede Kamer: ‘Veertig partijen als we kiesdrempel niet verhogen’
De kiesdrempel om in de Tweede Kamer te komen moet worden verhoogd, zo vinden initiatiefnemers oud-minister Jo Ritzen (Onderwijs, PvdA) en voormalig staatssecretaris Yvonne van Rooy (Economische Zaken, CDA). Vandaag boden zij hun petitie met ruim 42.000 handtekeningen aan in de Tweede Kamer.
-
Watersnood Limburg: kabinet trekt de portemonnee, maar niet voor ‘volledige’ schade
Het kabinet trekt de beurs om de schade te vergoeden van de verwoestende wateroverlast in Limburg. Maar wat er precies vergoed gaat worden, hoe en aan wie is nog de vraag. Wel is duidelijk dat het gaat om een ‘tegemoetkoming’ van de materiële schade, ‘niet om een volledige vergoeding'. -
-
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
met video2
Caroline van der Plas na gesprek met Rutte: ‘Situatie is onhoudbaar, ik verwacht verkiezingen’
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar ze verwacht dat D66 ‘de poot stijf houdt’.