Veel vragen over nieuwe klimaatkoers van kabinet
KlimaatdebatOppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben veel vragen over de nieuwe klimaatmaatregelen die het kabinet wil nemen. De SP betwijfelt of de energierekening voor burgers écht omlaag gaat. Ook wil de oppositie weten hoe hoog de CO2-belasting voor bedrijven wordt. Het kabinet ging daar tijdens het debat over de doorrekening van de klimaatplannen niet op in.
Waar de coalitiepartijen woensdag nog niet aan wilden, kwam er gisteravond alsnog: een debat over het voorlopige Klimaatakkoord en de nieuwe klimaatplannen van het kabinet. De verbazing over de ommezwaai van premier Rutte was nog altijd groot. ,,Het is nog even wennen’’, zei PvdA-leider Lodewijk Asscher.
Hij roemt de nieuwe klimaatkoers van het kabinet. Zo komt er een CO2-belasting voor de industrie. Ook gaan bedrijven een groter aandeel betalen van de belasting op de energierekening. Verder moet de landbouwsector fors meer aan CO2-reductie doen en wordt paal en perk gesteld aan de door de industrie gewenste opslag van CO2 onder de grond.
,,Een geschenk uit de hemel’’, oordeelt GroenLinks-leider Jesse Klaver. ,,De reactie van het kabinet heeft ons blij verrast. Dit is een uitgestoken hand die ook echt gevuld is.’’ Klaver gaat ermee akkoord dat de opbrengst van de CO2-belasting voor de industrie wordt uitgegeven aan subsidies voor bedrijven om te vergroenen.
De PVV en Forum voor Democratie keuren de ruk naar links van het kabinet juist af. ,,De VVD is de slaaf van GroenLinks geworden’’, vindt PVV-leider Wilders. FvD’er Thierry Baudet noemt de klimaatplannen ‘economische zelfmoord’.
PvdA-leider Asscher benadrukt in het debat dat hij wil dat een deel van de CO2-taks terugvloeit naar huishoudens. Het kabinet heeft na de Provinciale Statenverkiezingen van komende woensdag mogelijk GroenLinks én de PvdA nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, waardoor de steun van die partijen essentieel is.
Energierekening
De precieze invulling van de CO2-belasting wordt, net als de andere maatregelen, de komende weken verder uitgewerkt. Dat geeft de oppositiepartijen gelegenheid om een spervuur aan vragen af te vuren op premier Rutte en minster Eric Wiebes van Klimaat. Zo vraagt SP-leider Lilian Marijnissen zich af of de beloofde verlaging van de energienota voor burgers écht een verlaging is. ,,Wordt de energierekening verlaagd of is het zo dat de rekening minder hard gaat stijgen?’’, wil Marijnissen weten.
,,Het venijn zit hem in de details’’, zegt ook SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Volgens hem mag ‘de bakker om de hoek’ niet opdraaien voor de hogere energielasten voor bedrijven.
De oppositie wil dat nog dit jaar de energierekening wordt verlaagd, en niet pas volgend jaar. Dat zit er niet in, moest minister Wiebes melden. De Belastingdienst redt dat niet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUMmet video
Kritische kinderen in bijzonder vragenuur: 'Het staat op camera, dus nu moet je wel’
Een keer geen kale koppen en grijze haren in de Tweede Kamer, want vandaag mochten kinderen de ministers ondervragen in de bekende blauwe stoelen van de Kamerleden. Met ingewikkelde vragen en kritische interrupties maakten de ondervragertjes het niet makkelijk voor het kabinet . -
PREMIUM
Rutte: ‘Flink ruzie maken is af en toe gezond’
Premier Mark Rutte hoopt dat de verhoudingen met de oppositie in de Tweede Kamer verbeteren. Hij denkt dat de harde botsing tussen hem en een aantal partijleiders donderdag in het sms-debat de lucht wat heeft geklaard. -
Kabinet gaat WK in Qatar (nog) niet boycotten: eerst ‘dialoog’ over mensenrechten
Het kabinet gaat het WK in Qatar vooralsnog niet boycotten. De ministers van Rutte 4 denken dat een ‘dialoog’ met de Qatari meer gaat uithalen dan demonstratief wegblijven van het voetbalfeest. Zo negeert ook het nieuwe kabinet de meerderheid van de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Wantrouwen in Den Haag leidt tot problemen in de rest van het land
Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. Deze week: wantrouwen in Den Haag leidt tot problemen in de rest van het land.
-
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
2
Tekort naar 3,4 procent, kabinet laat gepensioneerden opdraaien voor AOW-verhoging
Het begrotingstekort van Nederland stijgt dit jaar naar 3,4 procent en komt daarmee weer boven de Europese norm van 3 procent. Tegelijkertijd presenteert het kabinet de rekening aan kleinere spaarders, directeuren en pandjesbazen. Ook gaan AOW’ers grotendeels zelf opdraaien voor hun AOW-verhoging. -
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden?