Op dit moment werkt Vestia aan een nieuw verbeterplan. Dat wordt in oktober verwacht. Dan moet ook duidelijk worden of de corporatie extra geld gaat vragen.
Volledig scherm
Op dit moment werkt Vestia aan een nieuw verbeterplan. Dat wordt in oktober verwacht. Dan moet ook duidelijk worden of de corporatie extra geld gaat vragen. © ANP

Vestia-drama nog lang niet voorbij: vrees voor tweede saneringsronde

WONINGMARKTDe ellende rond woningcorporatie Vestia is nog lang niet ten einde. Terwijl huurders klagen over slecht onderhoud van woningen, moeten andere corporaties mogelijk honderden miljoenen euro’s bijleggen om Vestia overeind te houden.

Quote

Doordat Vestia de hand op de knip moet houden, zijn er klachten over het onderhoud

Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt

In een nieuw rapport slaat de Autoriteit Woningcorporaties alarm over de financiële buffers van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Dat fonds heeft mogelijk niet genoeg geld in kas om extra verliezen van Vestia op te vangen. In dat geval moeten andere corporaties de portemonnee trekken om Vestia niet failliet te laten gaan.

,,Een rekening die waarschijnlijk oploopt tot honderden miljoenen euro’s’’, zegt hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer van TU Delft. Hij maakt zich zorgen over de financiële situatie van Vestia. ,,De aanhoudende lage rente zorgt ervoor dat Vestia grote moeite heeft om uit het dal te klimmen.’’

Derivatendebacle

De Rotterdamse corporatie ging in 2012 bijna kopje onder nadat medewerkers astronomische bedragen hadden uitgegeven aan ingewikkelde renteverzekeringen. Op dat moment was Vestia de grootste woningcorporatie van Nederland, met zo’n 90.000 huurhuizen. Omdat de rente in de jaren daarvoor hoog was, verdiende Vestia bakken met geld aan de verzekeringen.

Maar toen de rente na de financiële crisis begon te dalen, stapelden de verliezen zich op. Uiteindelijk moest de sociale huursector in 2012 meer dan twee miljard euro neertellen om veel van de dubieuze verzekeringen, ook wel rentederivaten genoemd, af te kopen en om te zetten in langlopende leningen. Ook betalen alle corporaties tot op de dag van vandaag een toeslag voor de schuldsanering waarin Vestia nog altijd zit.

Lage rente

Quote

De sanering die nu gaande is, wordt over de ruggen van huurders uitgevoerd

Peter Boelhouwer

Voor die sanering van Vestia, die officieel nog tot 2021 loopt, betaalt de sociale huursector 675 miljoen euro. Volgens hoogleraar Boelhouwer is de kans groot dat een tweede saneringsronde noodzakelijk is. ,,De rente blijft voorlopig laag, is de verwachting. Dat is nadelig voor Vestia, omdat zij daardoor hogere boetes moeten betalen om langlopende leningen af te lossen. Niet aflossen is slimmer, maar daardoor blijft de schuldenlast enorm.’’

De Rotterdamse oud-wethouder Hamit Karakus constateerde begin deze maand dat Vestia ‘niet volledig financieel hersteld’ is. Karakus onderzocht in opdracht van minister Ollongren (Wonen) de problemen bij Vestia. In reactie op het nieuwe rapport van de Autoriteit Woningcorporaties laat Ollongren weten dat het kabinet zich bewust is van de ‘onzekerheden’ rond de ‘grote schuldenlast’ van Vestia.

Schikking

Op dit moment werkt Vestia aan een nieuw verbeterplan. Dat wordt in oktober verwacht. Dan moet ook duidelijk worden of de corporatie extra geld gaat vragen.

Eerder deze maand was er wel een meevaller voor de woningcorporatie: Vestia krijgt 175 miljoen euro van Deutsche Bank. Die bank werkte, net als veel andere banken, mee aan het verstrekken van de risicovolle rentederivaten. Na een jarenlang juridisch steekspel besloot Deutsche Bank om de fraudezaak te schikken.

De huurders van Vestia zitten nog altijd met de gebakken peren. ,,Doordat Vestia de hand op de knip moet houden, zijn er klachten over het onderhoud’’, zegt Boelhouwer. Voor extra investeringen in bijvoorbeeld duurzaamheid is amper geld. ,,De sanering die nu gaande is, wordt over de ruggen van huurders uitgevoerd. Dat is een slechte zaak, want de huurders hebben deze ellende niet veroorzaakt.’’

Erik Staal, voormalig topman bij Vestia, verscheen in 2014 voor de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. Vorig jaar werd hij ervan verdacht 2,2 miljoen euro te hebben weggesluisd uit een stichting die voor sociale huisvesting in Zuid-Afrika zou zorgen.
Volledig scherm
Erik Staal, voormalig topman bij Vestia, verscheen in 2014 voor de parlementaire enquêtecommissie Woningcorporaties. Vorig jaar werd hij ervan verdacht 2,2 miljoen euro te hebben weggesluisd uit een stichting die voor sociale huisvesting in Zuid-Afrika zou zorgen. © ANP