VluchtelingenWerk sleept kabinet voor de rechter als asielopvang niet snel verbetert
VluchtelingenWerk stapt naar de rechter als het kabinet er niet in slaagt om vóór 1 augustus de asielopvang te verbeteren. Volgens de organisatie is de situatie in de asielzoekerscentra en noodopvang ‘schadelijk en inhumaan’ en schendt Nederland internationale afspraken over opvang.
Volgens VluchtelingenWerk is de situatie ‘structureel ondermaats’. Daardoor verblijft ‘al bijna een jaar een grote groep asielzoekers en statushouders - onder wie veel kinderen - in mensonterende omstandigheden’, staat in de aansprakelijkheidstelling die naar Eric van der Burg is gestuurd, de staatssecretaris voor Asiel (VVD). Als de situatie niet vóór 1 augustus verbetert, spant de organisatie ‘meteen’ een kort geding aan om ‘de minimumnormen voor opvang’ af te dwingen.
,,We gaan dit niet als het nieuwe normaal accepteren”, zegt voorzitter Frank Candel. ,,Nederland heeft zich gecommitteerd aan internationale afspraken die de humanitaire ondergrens bewaken. Die ondergrens is er júíst voor als het moeilijk wordt.”
VluchtelingenWerk wijst op recente onderzoeken van de Inspectie Justitie en Veiligheid en de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd die stellen dat er door de slechte omstandigheden in de asielopvang fysieke en geestelijke schade op de loer liggen. VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR noemt de opvang in Nederland ‘onhoudbaar en onacceptabel’ en het Rode Kruis vindt de situatie in Ter Apel ‘onmenselijk’.
Deadline
Staatssecretaris Van der Burg zegt in een reactie ‘alles op alles’ te zetten om de opvang ‘zo snel mogelijk te verbeteren'. ,,Het kabinet vindt de situatie in de asielopvang ook zorgelijk”, zegt de VVD-bewindsman en wijst erop dat om die reden drie weken geleden de nationale crisisstructuur geactiveerd werd. ,,Helaas is de realiteit wel dat grote veranderingen tijd kosten en veel inspanning van verschillende partijen vraagt.”
De kans dat de opvang voor de gestelde deadline verbetert, is nihil. Het kabinet worstelt nog altijd met de vastgelopen asielopvang en aangekondigde maatregelen om de asielcrisis te bezweren, werken niet of nauwelijks. Zo heeft Van der Burg de 25 veiligheidsregio’s gevraagd om elk 225 bedden voor de noodopvang van asielzoekers klaar te zetten, maar daar is nog lang niet elke regio in geslaagd.
Beluister ook onze politieke podcast:
Asielzoekers die zich in Ter Apel melden, maar daar geen slaapplek kunnen krijgen, worden nu met bussen naar sporthallen vervoerd, die soms aan de andere kant van het land staan. Calder: ,,Voor vluchtelingen zelf is het probleem niet opgelost als ze in Ter Apel in een bus stappen naar een tent met stretchers.”
Pittig
Van der Burg zei woensdag te vrezen dat er bij het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar deze week weer mensen op een stoel sliepen, weer tenten geplaatst moeten worden om de toestroom aan te kunnen, omdat alle noodopvang vol zit. ,,Het wordt de komende dagen ook weer pittig, echt weer spannend.”
VluchtelingenWerk heeft er geen vertrouwen in dat de recente afspraken tussen kabinet en gemeenten de problemen oplossen. Gemeenten noemden dat akkoord zelf al ‘fragiel’, stelt Candel. En de wet waardoor Den Haag gemeenten kan dwingen asielzoekers op te vangen, zou ‘de doorbraak’ kunnen zijn, stelt de VluchtelingenWerk-voorzitter. Dat plan wordt vrijdag in de ministerraad besproken, maar zou pas op z’n vroegst in 2023 gaan gelden. ,,Intussen kan het elke avond zover zijn dat asielzoekers op straat belanden. Dit gaan wij niet afwachten, de tijd is op.”
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Tweede aanmeldcentrum asielzoekers op plek boerderij in Bant moet druk op Ter Apel verlichten
Er moet een nieuw aanmeldcentrum voor asielzoekers komen in Bant, in de Noordoostpolder. Het gaat om het tweede centrum dat het al maandenlang overvolle centrum in Ter Apel moet ontlasten. Daar worden mogelijk voor de komende dagen weer tenten gebouwd. -
iemand moet het doen
Patholoog Emma (36) bekijkt heel de dag stukjes mens: ‘Ik kom ook alle lichaamssappen tegen’
Werk kan niet altijd leuk zijn, maar waarom kiezen mensen voor het vak van ‘putjesschepper’, deurwaarder of overledenenverzorger? In deze reeks vertellen Nederlanders met zo’n baan over hun werk, waarom ze ervoor kozen en wat het zo interessant maakt. Vandaag: klinisch patholoog Emma Witteveen (36) onderzoekt stukken weefsel van mensen, zoals stukjes darm. -
Zo deel je wachtwoorden op een veilige manier
We kunnen er kort over zijn: deel je wachtwoord nooit. In de praktijk gebeurt dit echter vaak genoeg. Mocht het om welke reden dan ook toch nodig zijn om je wachtwoord te delen met vrienden of familieleden - omdat je een abonnement op bijvoorbeeld Netflix of Spotify deelt: zo doe je dat veilig. -
Europa wil snel tweede booster voor 60-plussers: ‘Er is geen tijd te verliezen’
Corona hakt er in heel Europa weer zo stevig in dat Brussel de 27 lidstaten aanraadt risicogroepen en 60-plussers snel een tweede boosterprik te geven. Voor mensen tot 60 en zorgpersoneel is die voorlopig niet nodig. -
PREMIUMupdate
Gascrisis dreigt komende winter land te verlammen
Industrie en glastuinbouw moeten vrezen dat ze komende winter worden afgesloten van het gas. Als Rusland inderdaad de gaskraan naar Duitsland sluit, heeft ook Nederland een acuut probleem.
-
PREMIUMInterview
Voorraden van Defensie raken op: ‘Als de Russen binnenvallen, kunnen we paar dagen meedoen’
Eindelijk is er meer geld voor Defensie. Toch moet staatssecretaris Christophe van der Maat met lede ogen aanzien dat munitie en materieel nog jaren op zich laten wachten. ,,De impact op onszelf zal steeds groter worden.” -
Dit is de duurste camper van Nederland
De duurste camper van Nederland staat te koop in Oss. Het gaat om de Morelo Grand Empire 110GSO+. Aan boord zijn een wasmachine, een vaatwasser een fietsenlift en een garage waar bijvoorbeeld een Mini Cooper in past. -
update/met video
Asielcrisis: ambitieuze plannen kabinet vragen ‘heel veel’ van gemeenten, geen garantie dat het lukt
Middenin de zomer vraagt het kabinet gemeenten om 7500 tijdelijke woningen te regelen voor asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben. Ook moeten er ruim 5600 nieuwe noodopvangplekken komen, 225 in elke veiligheidsregio in ons land.