VVD begint weer over kernenergie: minder molens, meer kerncentrales
De VVD onderzoekt of kernenergie een rol kan spelen bij de verduurzaming van Nederland. De partij laat daarvoor drie scenario's doorrekenen, zegt Kamerlid Dilan Yesilgöz (VVD) tegen onderzoeksprogramma De Monitor (KRO-NCRV).
De liberalen blijven zich profileren als rechtse partij op klimaatgebied. Liet fractievoorzitter Klaas Dijkhoff zich vorige week kritisch uit over het klimaatakkoord en de betaalbaarheid daarvan, nu begint de VVD opnieuw over kernenergie.
Eerder heropende Dijkhoff afgelopen november de discussie met een pleidooi voor nucleaire energie als manier om de CO2-uitstoot te beperken. Hoewel Dijkhoffs woorden vooral kritiek oogsten, blijkt de VVD nu een onderzoek is gestart. Dat zegt kamerlid Dilan Yesilgöz in tv-programma De Monitor, dat morgenavond wordt uitgezonden.
De drie nucleaire plannen die de partij laat doorrekenen, bestaan uit het langer openhouden van de huidige kerncentrale in het Zeeuwse Borsele, het bouwen van nieuwe kerncentrale(s) in Nederland en het realiseren van nieuwe kerncentrales in Europees verband.
Yesilgöz neemt in het programma alvast een voorschot op de resultaten. Wat het kamerlid betreft komen er desnoods minder windmolens en meer kerncentrales. ,,Als dat het slimste is, dan gaan we dat doen. Dit is een kwestie van hoe maken we ons land beter, schoner en veiliger, en niet: hoe zorgen we ervoor dat er zoveel mogelijk windmolens staan?”
Onrealistisch
Op dit moment lijkt het pleidooi van de VVD overigens totaal onrealistisch. Een nieuwe kerncentrale kost minstens 10 miljard euro om te bouwen, in Engeland en de VS lopen de kosten op tot boven de 20 miljard. Geen energieleverancier wil er in investeren, ook is de bouwtijd langer dan tien jaar. De kerncentrale in Borssele draait sinds 2015 verlies, de provincie Zeeland en gemeenten die eigenaar zijn van exploitant PZEM willen er van af.
Ander probleem is dat kernenergie lastig te combineren zijn met windmolens, momenteel een speerpunt in de klimaatambities. Nucleaire centrales moeten permanent draaien, windmolens leveren het ene moment veel stroom en staan de andere keer weer stil als het niet of weinig waait.
Kan Nederland niet langer meer om kernenergie heen? Bekijk hier de video van de Universiteit van Nederland:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
BBB in Tubbergen met 58,8 procent veruit de grootste partij, in Utrecht heel ander beeld
In de Overijsselse gemeente Tubbergen is de BoerBurgerBeweging (BBB) met afstand de grootste partij geworden. De partij van Caroline van der Plas behaalde deze Provinciale Statenverkiezingen 58,8 procent van de stemmen, meldt de Verkiezingsdienst van het ANP. -
PREMIUM
Zes vragen over de nieuwe roep om meer kerncentrales
Ineens is de discussie terug: moet Nederland nieuwe kerncentrales bouwen? De VVD wil het, maar de overheid moet daarvoor wel de portemonnee trekken. Zes vragen over de 'nucleaire optie' om minder CO2 uit te stoten. -
met video
Hoekstra blijft CDA-leider: ‘Maar we moeten wel in gesprek over stikstof binnen de coalitie’
CDA-leider Wopke Hoekstra stapt ondanks interne kritiek niet op na de historische nederlaag. Wel vindt hij dat het kabinet plannen - bijvoorbeeld rond stikstof - tegen het licht moet houden. Dat kan leiden tot frictie met D66, tot dusver houdt die partij vast aan de coalitiedeals. -
PREMIUMReportage
Caroline van der Plas overdonderd: ‘Mensen, what the fuck is er gebeurd?’
BBB-voorvrouw Caroline van der Plas reageert overdonderd op haar grote zege: ,,Mensen, what the fuck is er gebeurd. Dit is véél meer dan ik had verwacht.’’ -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen.
-
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
-
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
Met video
Tellers zakken door hun hoeven door stembiljetten zo groot als landkaarten en hoge opkomst
Te grote, moeilijk hanteerbare stembiljetten en een hoger dan verwachte opkomst van kiezers. Dat was waarom stemmentellers de nacht na de stembusgang in verschillende gemeenten door hun hoeven zakten. De verantwoordelijke autoriteiten zullen dit ongewenste fenomeen onder de loep nemen in evaluaties, laten ze weten.