Volledig scherm
Klaas Dijkhoff. © ANP

VVD zakt verder weg door wachtgeldkwestie Dijkhoff

De VVD heeft in de jongste peiling van Maurice de Hond opnieuw twee zetels verloren. De partij zakt terug naar 22 zetels. Vorige week moest de VVD ook al twee zetels inleveren. De liberalen hebben nu met 32 zetels de grootste fractie in de Tweede Kamer.

Volgens De Hond lijkt dit verlies samen te hangen met de ophef over het wachtgeld van fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Dit onderwerp benadeelt de liberalen volgens de peiling meer dan het debat over burgerslachtoffers bij bombardementen in Irak. Dijkhoff krijgt bovenop zijn salaris als Tweede Kamerlid wachtgeld, omdat hij als minister meer verdiende dan nu. Andere ex-bewindslieden die in de Kamer zijn beland, zoals de PvdA'ers Lodewijk Asscher en Lilianne Ploumen, hebben daarvan afgezien. Premier Mark Rutte liet vrijdag echter weten dat Dijkhoff het volste recht op het wachtgeld heeft.

Problematisch

76 procent van de ondervraagden vindt dat Dijkhoff van dat wachtgeld moet afzien, 20 procent vindt dat niet. De huidige kiezers van de VVD vinden voor bijna de helft dat Dijkhoff eraf moet zien. Wat nog problematischer is voor de VVD is volgens De Hond dat de kiezers die in 2017 nog VVD stemden en nu niet meer, voor 70 procent vinden dat Dijkhoff van zijn wachtgeld moet afzien. En dat kan betekenen dat dit onderwerp voor de VVD een hinderpaal kan worden om die kiezers terug te winnen.

De overige verschuivingen betreffen 1 zetel per partij. CDA, SP en PvdD en ChristenUnie gaan 1 zetel omhoog, PvdA en D66 1 zetel omlaag. De onderlinge verschillen worden steeds kleiner. De versplintering van het politieke landschap is volgens De Hond nadrukkelijk te zien. Zeven partijen scoren tussen 8 en 15 procent van de kiezers en 4 partijen tussen de 3 en 6 procent van de kiezers.