Weer avondberaad in kabinet, maar ministers zullen niet meteen het roer omgooien
Een deel van het kabinet komt donderdagavond weer bijeen om een ‘antwoord’ te vinden op de onvrede van de kiezer. Premier Mark Rutte wil zo het ‘signaal’ van de afstraffing bij de verkiezingen nog eens onder de loep nemen.
Het 4 uur durende gesprek van een deel van het kabinet op dinsdagavond, krijgt zo een reprise. Dat beraad, dat vooral geen crisissfeer mocht uitstralen, lijkt een steeds rijkere agenda te krijgen. Want aanvankelijk stond vooral het stikstofbeleid geagendeerd: door de winst van BBB is het de vraag of provincies nog wel van plan zijn de reductie van de stikkstofuitstoot na te streven.
Maar Rutte noemde dinsdagavond al met een waaier aan problemen die de onvrede van de kiezer zou verklaren. ,,Dan gaat het over de afwikkeling van de schade in Groningen, over het herstellen van de Toeslagenaffaire, dat moet sneller. Maar ook over stikstof: hoe zorgen we dat we van praten over data komen tot het zo snel mogelijk terugdringen van stikstof, zodat er weer ruimte komt.”
En, zo benadrukte Rutte, er is ook nog een diepere laag. ,,Namelijk ook de vraag: is de politiek er wel voor iedereen in Nederland? Ook voor mensen die wonen buiten de Randstad? Daar zijn problemen met aanrijtijden van ambulances, van politieauto’s. Zijn er wel voldoende scholen en wordt er voltijd lesgegeven? Mensen vragen zich af: is die politiek niet te veel met zichzelf bezig, is de politiek er wel voor iedereen?”
Het kabinetsoverleg moet leiden tot een brief aan de Tweede Kamer, dat dinsdag in debat gaat over de verkiezingsuitslag. Nu zal het kabinet in de brief niet direct een hele rits aan maatregelen afkondigen, is de verwachting. Het gaat om langzaam de koers verleggen, zonder het regeerakkoord open te breken, lijkt het.
,,Het coalitieakkoord openbreken? Nee, dat is ons huwelijkscontract”, zei D66-staatssecretaris Hans Vijlbrief dinsdagavond. Ook premier Rutte zei dat er ‘tempo’ moest blijven worden gemaakt met de stikstofaanpak.
Tegelijk zette BBB woensdagochtend verder druk op het kabinet, toen partijleider Caroline van der Plas CDA-leider Wopke Hoekstra ontving voor een kop koffie. Volgens haar moet het kabinet op grote dossiers als stikstof snel met concrete stappen komen.
BBB wil dat het jaar 2030 wordt losgelaten als deadline voor de stikstofdoelen en dat boeren sowieso niet mogen worden onteigend. Hoekstra hield zich daarover op de vlakt, maar zei wel ,,Aan de ene kant is het zeer urgent, tegelijkertijd gaan die dingen gewoon tijd kosten.” Een ‘paradox’, erkende hij. Hij denkt dat het ‘nog weken’ gaat duren voordat het kabinet tot besluiten gaat komen.
Van der Plas had na de afspraak nog wel wat advies. Ze vindt dat het coalitieakkoord op stikstofonderwerp wel moet worden opengebroken en als D66 -dat haast bepleit met de aanpak- er niet uitkomt met CDA, VVD en ChristenUnie, er dan maar een kabinetsval moet komen. ,,Soms is het beter, in een slecht huwelijk ook, dat je maar uit elkaar gaat.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Timmermans pal achter wet voor natuurherstel: ‘Droogte en slechte grond bedreigen de boer, niet mijn wet’
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
Luchtmacht koopt raketten en bommen voor onder drones
Nederland is overstag: ook onze krijgsmacht kan straks bommen en raketten afvuren via onbemande vliegtuigen. De oorlog in Oekraïne slecht daarmee opnieuw een taboe. Al blijft Defensie benadrukken: Nederland krijgt geen ‘killerdrones’. -
Update met video
‘Crisis? Nee hoor’, kabinet heeft wel een idee waar onvrede van de kiezer vandaan komt
Het mocht vooral geen crisisoverleg heten, maar de top van het kabinet was dinsdagavond bijeen om een ‘antwoord’ te vinden op de verkiezingswinst van BBB. Die heeft brede onvrede bij de kiezer zichtbaar gemaakt, denken de ministers. -
PREMIUM
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.”
-
PREMIUMOnder politici
Woensdag gehaktdag, maar het kabinet heeft al 23 jaar niets te vrezen
-
-
-
met video
Asielzoeker met B-status? D66 en CU voelen er niets voor
Het kabinet blijft intern verdeeld over de vraag hoe de hoge asielinstroom beteugeld moet worden. Een plan om een deel van de asielzoekers een B-status toe te kennen, lijkt ook al de oplossing niet. -
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
Vandaag is de laatste dag dat banken nog acceptgiro’s verwerken. Vanaf morgen is de betaalmethode definitief verleden tijd. Waarom verdwijnt de acceptgiro en wat zijn andere opties? Dat vragen we aan Berend Jan Beugel van de Betaalvereniging en Jurriën Beerda van ouderenorganisatie ANBO. ,,Veel consumenten realiseren zich niet dat er ook een alternatief is.”