Wierd peilt de stemming: 'Voorkom nieuwe enclaves van immigranten'
Onder statushoudersDe huisvesting van statushouders roept in sommige buurten veel weerstand op. In Naaldwijk dreigt uitzetting voor een gezin uit Eritrea.
De buurman zegt wel sorry, maar ze veranderen hun gedrag niet
Hij moet zich bij vlagen inhouden. ,,Anders ontplof ik,” zegt Willem Neervoort (59). Neervoort woont in Naaldwijk op de eerste verdieping van een flatgebouw uit begin jaren ’60 met drie etages. Hij heeft veel last van z’n bovenburen, een gezin met drie kinderen uit Eritrea. ,,Het geschreeuw van die mensen, dat gestamp de hele tijd. Als er bezoek is feesten ze tot diep in de nacht.” Hij wordt er niet goed van. ,,Maar ik moet me inhouden, anders verlies ik mijn woninkje en kunnen zij blijven.”
Neervoort woont al dertig jaar in de Duiventorenstraat. Hij werkte ooit in de kassenbouw – we zijn in het Westland, hét glastuinbouwgebied van Nederland – en in een inktfabriek, maar hij zit inmiddels in de ziektewet. Dus heeft hij wel wat tijd over. Aanvankelijk hielp Willem z’n nieuwe buren. ,,Toen die man hier boven nog alleen was, zonder vrouw en kinderen, heb ik hem wat spulletjes gegeven enzo. Ik heb niets tegen buitenlanders.” Maar nu, na tweeënhalf jaar - is de situatie hopeloos geëscaleerd. Politie erbij gehaald. ,,Vijf tot zes keer.” Zelfs ‘mediation’ hielp niet. ,,De buurman zegt wel sorry, maar ze veranderen hun gedrag niet.”
Uitzetting
Onze eigen Westlandse jongeren moeten tot wel zeven jaar wachten op een woning.
Willem – rijzig, kaalgeschoren, tatoeages, oorbel - startte een handtekeningenactie. Die brief werd door alle overige bewoners in de flat ondertekend. Opmerkelijk: Vestia, de woningcorporatie, erkent de bezwaren en wil het Eritrese gezin uitzetten. In augustus dient de zaak bij de rechter. Uitzetting is een zwaar middel, erkent een woordvoerder van Vestia. ,,Maar alles is inmiddels geprobeerd. We gaan nu een juridisch traject in.”
Dat is nogal wat.
Wat gaat hier mis? Dave van der Meer (48), ondernemer (in bloemen natuurlijk) en raadslid voor oppositiepartij LPF-Westland, snapt wel waar de ergernissen vandaan komen. Hierin komt een aantal problemen samen, legt Van der Meer uit, bij hem thuis aan de eettafel. ,,In het Westland hebben we een hele krappe sociale woningmarkt. Onze eigen Westlandse jongeren moeten tot wel zeven jaar wachten op een woning. Een deel van de Polen, die hier in de kassen werken, wil hier ook blijven en goedkoop wonen. Nu hebben we sinds een jaar of twee dat asielgebeuren erbij en worden we geconfronteerd met die halfjaarlijkse taakstellingen. Dat kán gewoon niet.”
De taakstelling: dat is het aantal statushouders – erkende asielzoekers – dat een gemeente van het Rijk moet huisvesten. Meest in sociale huurwoningen, waarvan er in het Westland dus heel weinig zijn.
Protest
Het aantal statushouders dat in een gemeente moet worden geplaatst, hangt samen met het aantal inwoners. ,,Sinds 2015 hebben we er 580 ondergebracht," weet Van der Meer. Het liefst had hij gezien dat het college had geprotesteerd tegen de dwingende richtlijnen uit Den Haag. Maar daar denken politici van de Westlandse coalitiepartijen anders over.
Het gevoel bestaat dat het systeem niet deugt, dat er tóch economische vluchtelingen naar ons toe komen. Dat erken ik
CDA-fractievoorzitter Piet Vreugdenhil (61), in het kantoor van de Stichting Protestants Christelijk Primair Onderwijs (PCPO) Westland waarvan hij bestuursvoorzitter is: ,,Ik snap best dat het her en der knelt, maar wij voeren uit wat we moeten doen.” Vreugdenhil is kind van het Westland, dus recht door zee genoeg om in te zien dat burgers terechte vragen hebben over de aard van de immigratie naar Europa. ,,Het gevoel bestaat dat het systeem niet deugt, dat er tóch economische vluchtelingen naar ons toe komen. Dat erken ik. Als anderen dan moeten inschikken, dat wringt.” Vreugdenhils oplossing? ,,Hopen dat het systeem goed filtert. En bouwen: wijken, huizen. We moeten ervoor zorgen dat er voldoende huisvesting komt.”
Op dit moment verloopt de plaatsing in het Westland niet altijd even soepel. Dat blijkt wel uit de problemen aan de Duiventorenstraat.
Haveloos
Ik heb nog samen gezwommen met die man. Maar daarna ging het weer helemaal mis.”
Bij de Eritrese familie thuis rennen twee kleine kinderen vrolijk door de gangen. Een 7 maanden oude baby ligt op een bruine doek op de grond. Aan de wand hangen christelijke afbeeldingen. Een tv, een oude computer, bladderbehang, bijeengeraapt meubilair: het is een haveloze flat.
De heer des huizes is afwezig. Een vrouwelijke Ethiopische kennis, die verderop in de straat woont – gekleed in zwarte rouwkleren met zwarte hoofddoek omdat een familielid onlangs overleed – spreekt goed Nederlands en vertaalt. ,,Elke keer als er wordt aangebeld zijn we bang dat het de buurman is,” zegt de bewoonster, die anoniem wil blijven. ,,Dan duiken mijn kinderen de slaapkamer in.” Ze is gekleed in een kleurrijk, zomers traditioneel gewaad. ,,Hij is altijd boos en bonkt dan met een stok tegen het plafond. Mijn man durft niet eens meer thuis voetbal te kijken. Die gaat naar vrienden verderop. Ik zorg er al voor dat de kinderen vroeger naar bed gaan. Maar niets is goed genoeg.”
Tijdens het gesprek krijg ik een smsje van Willem: ‘Nu je boven bent hoor ik veel geloop en lawaai'.
Is hier niet domweg sprake van miscommunicatie? De Eritrese familie lijkt me niet onwelwillend, zeg ik tegen Neervoort als ik weer beneden ben. Opvallend trouwens hoe goed de 4-jarige dochter al Nederlands spreekt.
Willem schudt ontkennend het hoofd: ,,Na de mediation heb ik ze meegenomen naar het strand. Ik heb nog samen gezwommen met die man. Het was hartstikke leuk. Maar na drie dagen ging het weer helemaal mis.”
Hij laat het logboek zien dat hij voor Vestia bijhoudt sinds december 2015. Het is een litanie aan klachten: ‘Ze gooien lege shampooflesjes en tandpastatubes zo uit het badkamerraam,’ schrijft Neervoort.
We bellen aan bij overbuurman Geert, een vrachtwagenchauffeur. Geert is het helemaal met Neervoort eens. ,,Mijn kinderen liggen tussen 7 en 8 uur 's avonds op bed, ook nu het zo warm is. En ze gaan gewoon naar school. Maar zij laten ze tot middernacht door het huis rennen. Ik betwijfel of die kinderen wel naar school gaan. Ze moeten zich gewoon aan ons aanpassen en anders moeten ze vertrekken.” Geert zal er geen traan om laten als het gezin wordt uitgezet. Willem ook niet. Zijn ze direct van de ‘stank’ af in het trappenhuis als er boven gekookt wordt. Geert: ,,Niet te harden.”
Wrevel
Ik hoor niets over grootschalige problemen in wijken waar statushouders zijn ondergebracht
Uit de gesprekken wordt duidelijk dat er veel ergernis is over het overheidsbeleid, die wordt afgereageerd op de Eritreërs. Geert: ,,Ik moet 70 uur per week sappelen om het hoofd boven water te houden en zij krijgen alles maar gratis. En werken? Ho maar.”
De Eritreërs voelen die wrevel bij hun buren waarschijnlijk wel, maar de ouders begrijpen te slecht Nederlands om de details ervan mee te krijgen. Zij vertrouwen op de steun van Vluchtelingenwerk Nederland, dat het gezin het liefst afschermt voor de media. ,,U begrijpt hoe gevoelig dit ligt,” zegt een woordvoerder. Ze bedoelt: het draagvlak voor vluchtelingen is bij veel burgers al niet zo groot. Eén zo’n probleemgeval fungeert dan al snel als olie op het vuur.
CDA-Kamerlid Erik Ronnes heeft onder meer de huisvesting van erkende asielzoekers in z’n portefeuille. Hij kent geen gevallen van uitzetting van statushouders. ,,Ik hoor ook niets over grootschalige problemen in wijken waar die mensen zijn ondergebracht,” zegt Ronnes via de speakerphone in z’n auto.
Maar de Westlandse jeugd klaagt veel op social media, vertelt Dave van der Meer. ,,De sociale cohesie is hier erg groot. Dat statushouders met de huisvesting voorrang krijgen boven onze jongeren en zich dan zo misdragen, dat zet natuurlijk kwaad bloed.”
Van der Meers CDA-collega Vreugdenhil maant tot nuchterheid. ,,Excessen zullen er altijd zijn. Er zijn hier in het verleden gewoon veel te weinig sociale huurwoningen gebouwd. Dat moeten we snel inhalen. En die mensen moeten aan het werk.”
Aanpakken
Misschien is het een illusie, maar kunnen die nieuwe Westlanders niet, net als de Polen en andere Oost-Europeanen, in de glastuinbouw aan de slag? Veel in deze streek ademt een mentaliteit van aanpakken, niet zeuren: de uitgestrekte kassenvlaktes, de ruime villa’s, die succesvolle ondernemers voor hun gezinnen lieten bouwen, veel auto’s met Poolse kentekens – overal zie je tekenen van bedrijvigheid. Goed voorbeeld doet goed volgen.
Dave van der Meer weet niet beter, hij maakt zijn hele leven al deel uit van deze wereld: ,,Ik werk al vanaf mijn veertiende. Voor ons is dat normaal.” Voor zijn huis staat een symbool van zijn economisch succes: een glanzende zwarte Porsche.
Van der Meer benadrukt nog maar eens hoe belangrijk snelle integratie is, ook via arbeid. ,,Wat we in de jaren ’70 en ’80 in de grote steden hebben laten gebeuren, dreigt zich nu in de kleinere gemeentes te gaan afspelen. Als we niet oppassen, ontstaan hier nieuwe enclaves van slecht geïntegreerde immigranten. Dat moeten we zien te voorkomen.”
In dat ene Eritrese gezin aan de Duiventorenstraat zie je die onzekere toekomst weerspiegeld. De ouders: min of meer hulpeloos op een flatje, verdwaald in Nederland, hun omgeving vaak tot last. En de kinderen: dochter Josanna al bijna in het bezit van de nieuwe taal en alle drie vol levenslust.
Pas over vijftien, twintig jaar weten we hoe het hen werkelijk is vergaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
Internationale gemeenschap schenkt miljoenen aan Strafhof in Den Haag
Het Internationale Strafhof in Den Haag krijgt dankzij een succesvolle lobby van Nederland en het Verenigd Koninkrijk miljoenen aan extra steun om oorlogsmisdaden in Oekraïne aan het licht te brengen. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
PREMIUM
‘Schrikbarende’ conclusies in zeer kritisch advies: Den Haag heeft ‘de regio’ stelselmatig verwaarloosd
De landelijke overheid heeft achtergebleven regio's in het land de laatste decennia stelselmatig verwaarloosd. Dat heeft geleid tot niet te rechtvaardigen verschillen en kan de Nederlandse democratie ondermijnen. Dat stellen drie adviesraden van de overheid in een gezamenlijk advies dat maandagmiddag in Veenhuizen werd overhandigd aan minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken. -
1
Kinderen kunnen straks achternaam van twee ouders krijgen
Kinderen kunnen straks de twee achternamen van hun ouders dragen. Ouders kunnen bij de geboorte van hun kind nu al kiezen welke achternaam het wordt, maar straks mogen ze er ook voor kiezen om beide achternamen te geven en ook in welke volgorde. De gemaakte keuze geldt dan ook voor de kinderen die erna worden geboren. De gecombineerde geslachtsnaam wordt zonder koppelteken geschreven.
-
met video
Na crisisberaad CDA-top blijft Wopke Hoekstra partijleider: ‘Enorme kloof tussen Den Haag en het land’
Wopke Hoekstra blijft partijleider van het CDA. Na urenlang ‘intensief en indringend’ crisisberaad in een hotel bij Utrecht behoudt Hoekstra het vertrouwen van CDA’ers. Maar interne onvrede zal ook na dit overleg nog smeulen. -
-
-
PREMIUM
Met deze bomen heb je snel een koeler terras
De beste remedie tegen een hete zomer? Onze tuinexpert Laurence Machiels weet raad: plant nu nog bomen! Afhankelijk van de grootte van je tuin, legt ze uit welke bomen het best tot hun recht komen en welke genoeg (maar ook niet te veel) schaduw geven. ,,Strooi een mulchlaag van compost of bladaarde onder de boom, dat houdt de verdamping tegen.’’ -
podcast
Niemand kan meer om ‘Sweet Caroline’ heen
Wat betekent de politieke aardverschuiving die BBB heeft veroorzaakt. ,,We zullen er iets mee moeten,’’ zegt premier Mark Rutte. Maar dat is een understatement: het kabinet komt onder grote druk te staan. En hoe zorgt Van der Plas dat er geen LPF-toestanden uitbreken?