Wob-verzoeken binnen twee maanden voldoen ‘niet uitvoerbaar, ministerie in beroep
Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) gaat in beroep tegen een uitspraak van de rechtbank. Die droeg het departement vorige maand op binnen twee maanden aan een aantal zogeheten Wob-verzoeken van verschillende media te voldoen. De termijn voor het openbaar maken van de gevraagde informatie is volgens VWS ‘niet uitvoerbaar’. Dat schrijft demissionair coronaminister Hugo de Jonge in een brief aan de Tweede Kamer.
De rechtbank Midden-Nederland legde tevens een verhoogde dwangsom van 250 euro per dag op, met een maximum van 37.500 euro. Ook daartegen wordt beroep aangetekend bij de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De dwangsom gaat voorbij aan de ‘grote inspanningen’ die worden verricht ‘om de enorme hoeveelheid gevraagde documenten zo snel als mogelijk openbaar te maken’, aldus De Jonge.
Na het uitbreken van de coronacrisis bedacht het ministerie van Volksgezondheid een nieuwe manier om met de Wet openbaarheid van bestuur om te gaan. Vanwege de crisis zou er geen tijd zijn om alle Wob-verzoeken individueel te behandelen. In plaats daarvan worden documenten die te maken hebben met corona om de zoveel tijd per rubriek openbaar gemaakt.
Ongeduld
,,Een traditionele aanpak zou ertoe leiden dat de gevraagde informatie later en gefragmenteerd openbaar zou worden”, aldus de Jonge in zijn brief. Hij zegt begrip te hebben ‘voor het ongeduld van de indieners van Wob-verzoeken’. ,,De wens tot snelheid deel ik.”
Maar die manier van werken is ‘geen beslissing op de Wob-verzoeken’ die de NOS en de NTR indienden ‘maar openbaarmakingsbeslissingen uit eigen beweging’, zo oordeelde de rechtbank vorige maand. ,,De rechtbank is wél van oordeel dat sprake is van bijzondere omstandigheden.” Daarom besloot de rechtbank het ministerie meer tijd te gunnen: de twee maanden. Maar die termijn acht het ministerie dus ook niet haalbaar.
Juristen
De Jonge benadrukt dat zijn ministerie al stappen heeft genomen om documenten sneller openbaar te kunnen maken. Zo zijn er sinds vorig jaar meer juristen aangetrokken om documenten te beoordelen, en wordt er ook nu nog naar extra mensen gezocht.
Het ministerie zegt de werkwijze niet fundamenteel aan te passen door Wob-verzoeken over corona weer individueel te behandelen. Wel wordt er gekeken hoe er meer bij de publicatie van documenten kan worden ‘gepersonaliseerd’, zodat journalisten kunnen zien of en wanneer de documenten die ze willen openbaar zijn gemaakt.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
Strijd om pensioenpot van 1300 miljard nadert ontknoping: stemt Eerste Kamer voor kabinetsplan of tegen?
-
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
Gebruikte diesels zijn weer meer in trek, zo blijkt uit cijfers die het moederbedrijf van verkoopsites Autotrack en Gaspedaal vrijgeeft. De toenemende populariteit van tweedehands dieselauto’s hangt zeer waarschijnlijk samen met het groeiende prijsverschil tussen de benzine- en dieselprijzen. -
Timmermans pal achter wet voor natuurherstel: ‘Droogte en slechte grond bedreigen de boer, niet mijn wet’
Brengen nieuwe natuurregels onze voedselzekerheid in gevaar? Of redden ze die juist? Eurocommissaris Frans Timmermans moest maandag stevig aan de bak om zijn wet voor natuurherstel te verdedigen. -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen. -
PREMIUMMet video
‘Op Tinder staat dat ik aseksueel ben, maar soms beginnen ze alsnog aan me te friemelen’
Ze voelen geen seksuele aantrekkingskracht, doen niet (vaak) aan seks, maar hebben (soms) wel lustgevoelens. Aseksuelen stuiten op veel onbegrip, maar voelen zich wel bevrijd. ,,Alles kan en mag.” Wanneer ben je aseksueel?
-
Rutte met Von der Leyen naar Tunesië voor EU-overleg over migratiedeal
-
-
-
Zelfs kind van 11 bedreigde Geert Wilders, PVV-leider vaker doelwit dan al zijn collega's samen
Politici worden onverminderd vaak bedreigd, blijkt uit cijfers van justitie. PVV-leider Geert Wilders is het voornaamste mikpunt, vooral vanuit Pakistan. -
Bizar kwartetspel om Senaat: krijgt BBB 16, 17 of 18 zetels in de Eerste Kamer?
Vandaag wordt duidelijk hoe groot de overmacht van BBB in de Senaat werkelijk wordt. Na weken van rekenen en koehandel volgt aan het einde van de middag de uitslag. Hoe werken deze Eerste Kamerverkiezingen? En wat betekent een grote BBB voor het kabinet?