Ralph Blijlevens
Volledig scherm
Ralph Blijlevens © Carlo ter Ellen

Blog | De Avondetappe afzeiken, da's ook topsport

Had ik een pet op, dan nam ik ‘m af. Voor Rob Harmeling. Omdat hij iedere dag zo´n ongelooflijke zooi bagger over zich heen krijgt. En waarom? Omdat hij op televisie in de Avondetappe vertelt over de Tour de France. Maar Harmeling gaat, net zoals-ie deed in zijn wielercarrière, gewoon stug door.

Rob Harmeling heeft een Twitteraccount, maar hij doet er verstandig aan dat deze weken even niet te bekijken. De sympathieke en voormalig Touretappewinnaar wordt er genadeloos gefileerd vanwege zijn optredens in de Avondetappe. Pak een willekeurige aflevering, tik op Twitter #avondetappe in en laat je verrassen. De uitzending is nog geen minuut aan de gang, of het begint al.

Een bloemlezing van wat willekeurige reacties, die nog enigszins door de beugel kunnen:
- Opent de Avondetappe nou met de eindtune van Studio France?
- Alles aan dit presentatieduo is ongemakkelijk.
- De Tour moet nog echt beginnen en ik ben die Rob Harmelink nu al beu.
- Vooral Herman weet de juiste mate van meiligheid te vinden. Nu alleen nog #Dalida!
- Ik vind trouwens @RobHarmeling een van de weinige positieve punten aan de huidige #avondetappe. De hele ziel van het programma is weg.

Je bent voor of je bent tegen, het is goed of slecht. Iedereen wil er wel wat over kwijt. En ik dus ook.

Missen
Ik kijk, maar ik mis wat. Iets. Ik weet niet precies wat, maar aan het programma ontbreekt wat. Het is beslist niet zo dat ik Mart Smeets mis. Ik vond hem vaak irritant, betweterig, vooral ook heel pedant. Dat mag ik zeggen! Een overgewaardeerd presentator. Het was vaak ouwe-jongens-krentenbrood. Ook dat ging vervelen en was net zo tenenkrommend als wat nu gepresenteerd wordt.

Gevoel
Echter, in de deze Tour de France teruggekeerde Avondetappe mis ik wel het gevoel en de sfeer die onder leiding van Smeets werd gecreëerd. Natuurlijk, de plaatjes zijn hetzelfde. Fraaie locaties, ditto decor, mooi belicht in de avonduren. Niets mis mee. Toch knaagt en zeurt er wat. Het enthousiasme van Harmeling is aanstekelijk, zijn kennis komt voort uit een mooie carrière. Maar om dat nou ook te zeggen van die andere vaste deskundige, Marijn de Vries? Nee, dank je.

Het is het gepruttel van de gehypete Herman en dat constante gegiechel van Dione. Om werkelijk alles en niets. Het gaat maar door. Het is allemaal zo lief en o zo oppervlakkig. Enige diepgang ontbreekt. Ik mag graag naar haar kijken, als ze de volgende rit aankondigt. Of dat nou op het asfalt is of op het ijs. Maar dit? Pfffff. En Parijs is nog ver, inderdaad….

Uitzendingen
Er is geen televisieprogramma dat de gemoederen zo bezighoudt als de Avondetappe. Oké vooruit, de kritiek op Studio France was ook niet mals de afgelopen weken, maar het wielerprogramma scoort nu volop. Deze Tour heb ik tot nu toe de meeste uitzendingen wel bekeken. Meestal live, soms de volgende middag. Het kan zijn dat ik er eentje heb gemist, maar omdat nou een ramp te gaan noemen...

Belgische televisie
En natuurlijk, je hoeft niet te kijken. Niemand die je er toe dwingt. Er zit immers een knop op de tv, waarmee je ‘m uitdoet. Of je schakelt over naar een andere zender. Ik denk dat ik vanavond maar eens op de Belg ga kijken. Het schijnt dat ze er daar nu ook achter zijn gekomen dat de Rode Duivels echt zijn uitgeschakeld op het EK voetbal en dat hun Greg van Avermaet enkele dagen in de gele trui heeft gereden. Laat nou net vanavond de eerste uitzending van Vive le Vélo gepland staan…

Ralph Blijlevens

Blogs