Ralph Blijlevens
Volledig scherm
Ralph Blijlevens © Carlo ter Ellen

Blog | De Olympische Spelen van Rio

De Olympische Spelen van Rio? Voltooid verleden tijd. Enkele mooie dromen zijn uitgekomen, de meeste niet. Punt er achter en de draad weer oppakken.

Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Jaren stond alles in het teken van Rio. Eerst daar zien te komen en dan nog een keer daar je kunsten etaleren. Alles moest er voor wijken. Niets telde, behalve Rio. En als dan blijkt dat iemand anders sneller, beter, sterker of gelukkiger is op het moment suprême, dan krijg je ook nog eens een bak van kritiek van alles en iedereen over je heen.

Hoe nu verder?
Scherven bijeen vegen en de blik weer vooruit gericht? Lang niet iedereen is daartoe is staat. Opnieuw een cyclus van vier jaar beginnen, en dat zo kort na Rio? Jeffrey Hoogland heeft er niet zo’n moeite mee, lijkt het wel. De baanwielrenner uit Nijverdal, met zijn drie Europese titels vooraf toch echt een serieuze medaillekandidaat, was ontgoocheld na zijn olympische debuut.

Zesde op de teamsprint, uitgeschakeld in de achtste finales in de individuele sprint. Hij was kapot, ‘naar de klote’, maar keek al uit naar 2020, naar de Olympische Spelen van Tokyo. ,,Dit gaat me over vier jaar echt niet mee overkomen’’, sprak hij strijdvaardig. ,,Dit toernooi is een goede lering.’’

0,02 seconde
Mooie woorden, maar of we Hoogland over vier jaar weer kunnen opvoeren als podiumkandidaat, moet blijken. Datzelfde geldt zeker voor Jeroen Dubbeldam, ‘onze’ springruiter die in Rio een plek in de barrage miste op 0,02 seconde. Geen finale, geen goud, einde oefening. De Weerseloër behoort tot de buitencategorie, maar dat is in zijn tak van sport geen enkele garantie voor succes.

Ruiters zijn afhankelijk van hun paard en om tot een juiste combinatie te komen, vergt jaren van training en voorbereiding. En dan moet alles nog kloppen op de dag van de wedstrijd. Het is de reden waarom Dubbeldam afgelopen zaterdag in deze krant nog zijn twijfels uitsprak over Tokyo 2020. Zijn toppaard Zenith wordt in september via een online veiling verkocht en momenteel heeft hij geen vervanger van het kaliber Zenith achter de hand.

Raar
Het is raar om een olympisch kampioen, ’s werelds en Europees beste ruiter te horen zeggen dat-ie er misschien wel een paar jaartjes tussenuit gaat. Hij beheerst de kunst van het springen tot in de finesse, maar beschikt niet over het juiste materiaal. En dan houdt het dus op. ,,Zo gaat dat in onze sport’’, aldus Dubbeldam. Hij kan relativeren, terwijl dat in de topsport juist een doodzonde is. Als topsporters gaan nadenken en prestaties of trainingen in het perspectief gaan plaatsen, is de geest uit de fles. Dubbeldam heeft het juist nodig om überhaupt te kunnen denken aan een terugkeer op het hoogste podium van zijn sport.

Er is nog een mogelijkheid, maar die behoort tot de categorie ‘wishful thinking’: een weldoener koopt het paard voor Dubbeldam en laat het dier gewoon de komende vier jaar in z’n vertrouwde stal staan. Zodat de combinatie zich in 2020 kan revancheren voor de 0,02 seconde van Rio. Kent U zo’n iemand?

Blogs