Ralph Blijlevens
Volledig scherm
Ralph Blijlevens © Carlo ter Ellen

Blog | Het wachten is op het Dafne-effect

Met vier springruiters aan de start van de Grote Prijs tijdens het CHIO in Rotterdam was hippisch Twente dit jaar weer goed vertegenwoordigd. In de barrage, de finale, klommen er nog twee in het Kralingse Bos op hun paard. En dat waren niet de minsten: Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder. Oftewel de olympisch, wereld- en Europees kampioen, alsmede de winnaar van twee zilveren medailles tijdens de Spelen van Londen in 2012.

Dat geen van tweeën het concours wist te winnen, dat is eigenlijk maar een detail. Dubbeldam en Schröder hebben beiden een groter doel: de Olympische Spelen. Maar een ticket halen voor Rio de Janeiro is eigenlijk al een prestatie op zich, want de concurrentie in Nederland is moordend. De bondscoach heeft plaats voor vier springruiters in de nationale equipe, terwijl hij wel kan kiezen uit het dubbele aantal kandidaten. Behalve Dubbeldam en Schröder dingt er nog een Tukker mee naar een plek in de ploeg: Willem Greve uit Markelo.

Logisch
Met drie potentiële olympiagangers doet Twente dus meer dan goed mee in deze discipline van de paardensport. Logisch eigenlijk, omdat deze regio en het springen altijd al een succesvolle combinatie is geweest. Zoals dat ook geldt voor de wielersport. De lijst met namen die het ver hebben getrapt als beroepsrenner is indrukwekkend. En een van de grootste renners van ons land, Hennie Kuiper, komt ‘gewoon’ uit Noord-Deurningen.

Opvallend
Opvallend is het wel dat aan de komende Tour de France, die zaterdag van start gaat in Mont-Saint Michel, geen enkele Twentse renner meedoet. Dat gemis is voor het eerst sinds heel lange tijd. Om allerlei redenen (van ander programma tot langdurige blessure) vertrekt de Tourkaravaan zaterdag zonder een Tukker in het peloton. Volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen.

Terwijl de renners al onderweg zijn tijdens hun fietstocht door Frankrijk begint een paar dagen later in Amsterdam het Europees kampioenschap atletiek. De nationale ploeg is dit jaar historisch groot van omvang, liefst 55 atleten doen in het fraaie Olympisch Stadion mee aan de Europese titelstrijd. Hoeveel Tukkers vraagt u zich af? Het antwoord: nul.

Opmerkelijk
Dat is opmerkelijk, want a. Atletiek is een grote en populaire sport, en b. De regio telt veel verenigingen en beoefenaars. Bovendien hebben ‘we’ in Twente ook nog eens het grootste Nederlandse atletiekgala in eigen huis: de FBK Games in Hengelo. Zelfs de jarenlange aanwezigheid van die topwedstrijd heeft geen bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van goede topatleten. Terwijl de FBK Games juist als een stimulans kan worden gezien.

Het wachten is dan maar op de Olympische Spelen. Wellicht dat er door de prestaties straks in Rio nog meer jeugdige ruitertjes de nieuwe Dubbeldam, Schröder of Greve willen zijn. Of de nieuwe Tom Dumoulin. En hopelijk ook de nieuwe Dafne Schippers.

Ralph Blijlevens

Blogs