Ralph Blijlevens
Volledig scherm
Ralph Blijlevens © Gratis

De play-offs? Afschaffen die flauwekul

BlogEr zijn sporten waar na afloop van de competitie de nummer acht doodleuk kampioen kan worden. Met dank aan de play-offs. Ik zeg: kappen met die onzin!

Als over een paar weken Feyenoord gehuldigd wordt als de nieuwe landskampioen van de Nederlandse eredivisie is er niemand die daar vreemd van opkijkt. Waarom ook? Na 34 gespeelde wedstrijden staat de Rotterdamse ploeg op de eerste plaats in de ranglijst en is dus terecht het beste elftal van de nationale competitie. Die zekerheid bestaat in een hoop andere sporten niet.

Waterpolo

Neem bijvoorbeeld waterpolo. Bij de mannen in de eredivisie steekt het Utrechtse UZSC er het gehele seizoen met kop en schouders bovenuit. De ploeg is – haast – niet te kloppen en sluit de competitie na 24 wedstrijden af met 67 punten. Liefst vijftien (!) punten meer dan de nummer twee, AZC Moscow uit Alphen. Dat moet een mooi feestje zijn geweest daar in het Utrechtse bad, toch? 

Niet dus, want in het waterpolo is niets zeker. Ondanks de overmacht en suprematie van UZSC in de reguliere competitie kan het zo maar zijn dat Het Ravijn uit Nijverdal de nieuwe landskampioen van Nederland wordt. De ploeg die de competitie afsloot als de nummer zeven, nadat ze nota bene de laatste acht duels allemaal kopje onder gingen.

Het Ravijn viert het behalen van de finale na afloop van de wedstrijd tegen ZPC Amersfoort.
Volledig scherm
Het Ravijn viert het behalen van de finale na afloop van de wedstrijd tegen ZPC Amersfoort. © Beeldboot/Gertjan Kooij

Eerste acht

Leuk voor Het Ravijn en de fanatieke aanhang daar in Nijverdal, maar eigenlijk slaat het als een tang op een varken. Dankzij de play-offs, een extra ingevoerd competitietje waarin met slechts drie tegenstanders afgerekend hoeft te worden. De eerste acht van de reguliere competitie plaatsen zich voor de kwartfinales van deze zogeheten ‘finalerondes’. Het enige wat je als team dus moet doen, is zorgen dat je bij die eerste acht eindigt. De competitie is feitelijk niet meer dan een lange oefencampagne.

Na die serie van acht verliespartijen op rij in de competitie is het Het Ravijn gelukt de eerste twee rondes van de play-offs te overleven. Dat is op zich best knap. Maar stel dat die ploeg straks ook nog eens het kampioenschap verovert, dan is dat een devaluatie van de titel. Net als Feyenoord heeft UZSC in dubbele ontmoetingen tegen alle tegenstanders laten zien de beste ploeg te zijn. Daarom zijn de Utrechtse waterpoloërs met een dik puntentotaal als eerste geëindigd, maar door die play-offs kunnen ze met lege handen staan.

Toegevoegde waarde?

Het nut, de logica en de toegevoegde waarde van de play-offs in het waterpolo, volleybal, handbal of welke andere teamsport, heb ik nooit begrepen. En dat ga ik waarschijnlijk ook niet doen. We vinden het heel normaal dat de nummer één van de hoogste Nederlandse voetbalcompetitie de landskampioen is en naar de Champions League gaat. Maar stel je eens voor dat niet Feyenoord maar bijvoorbeeld Heracles Almelo dankzij gelukkig verlopen play-offs die positie inneemt…

Daarom mogen ze wat mij betreft gelijk kappen met die play-offs om het kampioenschap. Liever vandaag nog dan morgen!

Ralph Blijlevens

Blogs